Dünyaya açılmak için pratik rota
Bulut teknolojisini kullanan Propars, çok fonksiyonlu bir e-ticaret yönetim programı olarak e-ihracat yapılmasına aracılık ederken, Propars’a üye olan işletmeler, birkaç adımla ürünlerini dünyaya tanıtma imkânı buluyor.
Günümüzde bir satıcı olarak, ürünlerinizi global pazarlarda sunmak çok önemli. Günden güne artan kur farkı ve yurt içi pazarındaki rekabet gibi etkenler satıcıları e-ihracata yönlendiriyor. Artık global pazar yerlerinde mağaza sahibi olmak önemli. Çünkü satıcılar yurtiçi pazarda elde ettikleri miktara yurtdışı pazarda çok daha az ürün satarak ulaşıyor. Propars Genel Koordinatörü Ayşe Terzi, Propars olarak Türkiye’deki işletmelerin; Amazon, eBay, Etsy ve Allegro gibi dünyanın en büyük alışveriş sitelerinde yer almasını sağladıklarını vurguladı. 2013 yılında Engin Sezgin tarafından kurulan ve yazılımı Uğur Ünver tarafından yapılan Propars, şirketlere ilk adımda mağaza açma, ikinci adımda üyelerinin anlaşmalı olduğu kargo firmalarıyla indirimli fiyatlarla çalışma, son adımda da diledikleri ülkelerde satışa çıkma imkanı sağlıyor. Firmalar ürünlerini Propars paneline toplu halde sadece bir kez yükleyerek Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen pazar yerlerinde satışa çıkabiliyor. Bir entegrasyon firması olan Propars çözümüyle her ürün için ayrı ayrı ilan açmaya gerek kalmıyor. Firmalar tek tuşla tüm mağazalarının yönetimini tek bir panel üzerinden yapabiliyor. Firma sahipleri için çeviri hizmeti de sunan Propars, ürün bilgilerini satış yapılan ülkelerin dillerine otomatik olarak çeviriyor. Propars KOBİ’lerin yurtdışına satış yapmasını engelleyen ve zorlaştıran çoğu problemi göz önünde bulundurarak, KOBİ’lerin e-ihracat sürecini kolaylaştırmak üzere bulut teknoloji sistemi ile oluşturuldu. “En büyük amacımız Türkiye’deki tüm işletmelerin dünyaya satış yapabilmelerini sağlayarak ülkemiz ekonomisine ve KOBİ’lere destek olmak ve katkı sağlamak” diyen Ayşe Terzi, Propars olarak bugüne kadar bin 500 firmanın dijital dönüşümüne katkı sağladıklarını, müşterilerine global düşünüp yerel hareket etmeyi aşıladıklarını vurguladı. “Müşterilerimiz ürünlerini diledikleri ülkede, dil bilmeye gerek duymadan satışa açabiliyorlar. Firmaların lojistik ve ödeme sistemlerinde yaşadıkları problemleri ise kendi alanlarında önde gelen firmalar ile anlaşmalar yaparak ortadan kaldırdık ve e-ihracat süreçlerini kolaylaştırdık” eklemesini yapan Ayşe Terzi’ye göre, Propars ile çalışan firmalar A’dan Z’ye e-ihracat sürecini öğreniyor. Bu alanda potansiyelin büyük olduğuna dikkat çeken Ayşe Terzi, sorularımızı yanıtladı:
e-İhracat potansiyeli değerlendirebilmek için neler yapmak, hangi önceliklerle hareket edip, nelere dikkat etmek gerekiyor?
Türkiye’deki KOBİ’ler henüz e-ihracatın avantajlarından tam anlamıyla faydalanmaya başlamadılar. Propars olarak Türkiye’deki işletmelere global pazaryerlerinde satış yapmanın ve milyonlarca potansiyel müşteriye ulaşmanın kolaylığını aşılamak her zaman en önemli amaçlarımızdan biri. Pazaryerlerinin bilinirliği, güvenilirliği ve satış sonrası süreçlerinin yönetimi online alışveriş tüketicileri için oldukça fazla önem arz ediyor. KOBİ’lerimiz de kesinlikle Amazon, eBay, Etsy, Allegro gibi dünyanın önde gelen pazaryerlerinde markalarını tanıtmalılar. Web siteleri üzerinden yakalayamayacakları satış oranlarını e-ticaret platformlarından kolaylıkla elde edebilirler. Propars bu noktada da kendi alanında tek ve öne çıkan bir firma. Milyonlarca satıcının ve müşterinin olduğu platformlarda öne çıkmanız için yapmanız gereken işlemlerin çoğunu otomatik yapar ve firmanızı e-ihracatta başarıya ulaştırır.
Entegrasyon platformlarınız hangileri ve bunları neye göre seçiyorsunuz? Bu platformlara yenilerinin eklenmesi gündeminizde mi?
Bünyemize dahil etmek istediğimiz platformları popülarite, platformun aldığı trafik ve platformun hacmi gibi birçok etkeni göz önünde bulundurarak seçiyoruz. Türkiye’de bilinirliği olmayan fakat global pazaryerlerinde ciddi müşteri trafiğine sahip olan pazaryerleri ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz.
Size e-ihracat için gelen bir girişimciyle hangi adımları izliyorsunuz? Nasıl bir süreç söz konusu?
Bulut teknolojisini kullanan Propars, 54 ülkeye e-ihracat yapılmasına aracılık ediyor. Propars’a üye olan işletmeler, birkaç adımla ürünlerini dünyaya tanıtma imkânı bulmakta. Firmalarımızın pazaryerlerindeki mağazalarını en kısa sürede açıyor, satışa hazır hale getiriyor ve Propars panelimize entegre etme adımını gerçekleştiriyoruz. Firmalar ürünlerini Propars paneline toplu halde sadece bir kez yükleyerek Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen pazar yerlerinde satışa çıkabiliyor ve tüm mağazalarının yönetimini tek bir panel üzerinden yapabiliyor. Otomatik çeviri sistemimiz ile ürün bilgileri satış yapılan ülkelerin dillerine otomatik olarak çevrilir. Böylece firmalarımız Türkçe bilmeyen milyonlarca müşteriye kendi dillerinde ulaşma imkanına sahip oluyor. Firmalar Propars’ın anlaşmalı olduğu kargo firmalarıyla indirimli fiyatlarla çalışma imkanı elde ederek, ürünlerini çok daha uygun fiyatlarla yurtdışındaki müşterilerine ulaştırmakta.
Platform, sunulan entegrasyonlar, ERP çözümü gibi başlıklara ek neler var ve bunları daha nasıl geliştirmek gündeminizde?
ERP çözümü ve sağladığımız entegrasyonlar dışında, e-fatura, stok yönetimi, sipariş yönetimi, otomatik çeviri sistemi sunuyor ve nakliye entegrasyonu sağlayan firmaları bünyemize katıyoruz. Bütün bu imkanlar müşterilerimize hız kazandıran, zaman tasarrufu etmelerini sağlayan ve katma değer katan işlemler. Bunlar haricinde bünyemizdeki e-ticaret platformları çeşitliliğini artırmak ve dünyada ilk 20’ye giren pazaryerlerini sistemimize uyarlamak hedeflerimiz arasında. Global pazarda sadece Türk satıcıları tanıtmayı değil, aynı zamanda Propars’ı tanıtmayı ve dünyadaki satıcıları bünyemize katmayı istiyoruz.