Dünyayı daha da kapsayacak!
Türkiye pazarında büyüme potansiyeli odağında yatırımlarına kesintisiz devam eden Logo Yazılım için 2018 yılı, Romanya ve Hindistan odağında yurtdışı çalışmaların daha da gelişmesine sahne olacak.
Logo Yazılım tarafından bu yıl altıncı kez sektörü buluşturan Logosphere 2017, Logo Yazılım’ın çalışanları, çözüm ortakları, BT alanında uzman akademisyenler, öğrenciler ve farklı mesleklerden binin üzerinde katılımcıyı bir araya getirdi. Logosphere 2017’de sunumu sonrası bir araya geldiğimiz Logo Yazılım CEO’su M. Buğra Koyuncu, ekosistemi oluşturan tüm bileşenlerle, yani geliştiriciler, kullanıcılar, servis sağlayıcılar ve iş ortaklarıyla birlikte, geleceği birlikte yazmak istediklerini vurgularken, gelişen teknoloji paralelinde kurumsal değişimin artışına da dikkat çekti. Toplanan verilerin analiz edilmesi, raporlanması ve karar alma süreçlerine dahil edilmesinin önemine işaret eden M. Buğra Koyuncu, 2017 yılını değerlendirirken, 2018 yılı hedefleri hakkında da detayları paylaştı:
Türkiye’de kurumsal dönüşüm, yenilikleri kurumsal yapıya kazandırma ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye toplum olarak diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda kendine has avantaj ve dezavantajlara sahip. Bizim çok planlı davranma, vizyoner olma konularında belli sıkıntılarımız var. Bu, kültürel kalıplarımızdan da kaynaklanabiliyor. Bunlara karşılık avantajlarımız da var. Birçok ülke ile iş yapıyor, Logo olarak yurtdışında çalışmalar yapıyor, yurtdışından şirketler alıyor, yabancı firmalarla işbirlikleri yapıyoruz. Ben Türkiye’deki şirketler kadar dinamik, esnek, değişime hızlı uyum sağlayan organizasyonlar hiçbir yerde görmüyorum diyebilirim. Biz de bundan güç alıyoruz. Hayatımız risk içeriyor. Biz de bireysel ve kurumsal olarak buna adapte olmuşuz. Her durumda ayakta kalmanın yol ve yöntemlerini buluyoruz. Bunu KOBİ’ler açısından yorumlayacak olursak, bunlar önemli özellikler.
‘Geleceği birlikte yazıyoruz’ bu yılın mottosu oldu. Bu motto ve bu yorum birbirini karşılıyor diyebilir miyiz?
Bu yıl altıncı Logosphere ve dikkatinizi çekmiştir, bu etkinlikte biz insanlarla deneyim paylaşmaya ve onların kafalarında bazı soru işaretleri yaratmaya, bu trendi birlikte tartışmaya çalışıyoruz. Bu klasik anlamda bir tanıtım, ürün bilgilendirmesi etkinliği değil. Daha ziyade, hep beraber nereye gidiyoruz sorusuna yanıt bulma etkinliği. Bunu da bilerek yaptık. Son 2 yıldır aktivitelerimize baktığınız zaman bunu görebilirsiniz. Problemleri ortaya koymak ve farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Çünkü tehlikeler de var. Tamam, esnek ve dinamiksiniz, ama her şeyin de bir geç kalma noktası, esnekliğin bile işe yaramayacağı yer var. Dolayısıyla bu farkındalığı şu anda yaratmamız lazım. Bu bazen pozitif motivasyonla, bazen korku ile, bazen soru işaretleri ile oluyor. Kavramlar ortaya atılıyor, Endüstri 4.0 dediğimiz konsept de dünyada insanların tartışması için ortaya atılan bir kavram esasında. Böyle bir kavram ortaya konuluyor, altı dolduruluyor ve insanlara bu kavram masaya koyarak ‘ben bunun neresindeyim?’ diye düşündürtüyor. Bu önemli ve toplumu harekete geçirmenin yöntemlerinden de biri. Ama taklit noktasında iki sonuç var: Bir tanesi geç kalma ihtimali çok yüksek, ikincisi de herkesin yaptığını siz de yaptığınız zaman ne yaptığınız. Rekabette bir avantaj sağlayıp sağlamadığınız değil eksik kapattığınız görülüyor. Bu bakış açısının da uzun vadede işe yarayacağını çok sanmıyorum.
Logo için 2017 yılı nasıl geçiyor?
Satın aldığımız şirketler ve yurtdışı açılımlarımız Romanya ve Hindistan’a da baktığımızda 2017 yılının bizim için iyi geçtiğini söyleyebilirim. Halka açık bir şirket olarak yılbaşında açıkladığımız guidance'lara paralel gidiyor, beklentilerimiz çerçevesinde iyi bir büyüme sergiliyoruz. Son 6 senedir çok istikrarlı büyüyen bir şirketiz. Ama bu 6 senenin arkasında bir de 33 sene var. Dolayısıyla biz sonunda yaptığı işin ve ürettiği değerin ülkesi tarafından anlaşıldığı ve takdir edildiği bir dönemi yaşıyoruz. Bu anlamda işlerimiz iyi gidiyor. Yurtdışında önemli çalışmalarımız var. Yeni hedef noktamızın da bu olduğunu düşünüyoruz.
Hangi coğrafyalar?
Geçtiğimiz yıl Romanya’da ülkenin ‘Logo’su’ tabir edebileceğimiz büyüklükte bir şirketi, Totalsoft’u satın aldık. O da uygulama yazılımları üreten ve geliştiren bir şirket. Bu satın almadan sonra bu yıl odak alanlarımızdan bir tanesi o şirket içinde operasyonel mükemmelliği geliştirmek, şirketin ürünlerini yeniden kategorize etmek, bu şirket üzerinden Batı Avrupa pazarına ürün ve hizmetler sunmaktı. Bir faaliyet alanımız bu. Yılbaşında da Hindistan’da bir ortaklık yaptık ve Türkiye’den tanıdığımız eski bir profesyonel yönetici ile ortak şirket kurduk büyük ortak Logo olarak. Bu şirket, Hindistan’da dikey alanda yazılım çözümleri sunacak. Bu dikey alan da bizim DNMS ismini verdiğimiz ‘distributors network management system’ yani dağıtım ağı yönetimi başlığında uygulama yazılımları üreten bir şirket. Bu yazılımları Türkiye’de üretiyor, Hint mevzuatına uygun biçimde paketliyor, bu şirket üzerinden Hindistan’da projelere odaklanıyoruz. Bunların semerelerini önümüzdeki yıllarda almayı bekliyoruz. Çünkü bunlar uzun soluklu yatırımlar. Ama çıkış noktamız olduğu için Türkiye bizim her zaman hızlı büyüme alanımız. Bunun çok çeşitli faktörleri var. Geçmişte Türkiye’de de şirket satın almaları yaptık. Fonksiyonel veya dikey alanda hizmet veren bütün tamamlayıcı çözümlerin kritik olanlarını böylece bünyemize kattık. Ülke içinde büyüme stratejimiz de ülke dışı büyüme stratejimiz de Türkiye benzeri bölgesel pazarlarda bu fırsatları yakalamak, Logo benzeri şirketleri bünyemize katmak. Satın alma ve birleşmelerde aslında çoklu davranıyoruz bölgesel anlamda. Bu bölgede şu anda 25’in üzerinde halihazırda çalışan iş ortağımız da var. Mısır, BAE, İran, Azerbaycan gibi ülkelerde iş ortaklarımız Logo çözümlerini satıp orada projeler yaparak, Türkiye’deki modelin benzerlerini bu ülkelerde hayata geçiriyor. Bölgeye inanmayı sürdürüyor, Hindistan üzerinden de bölgeye başka bir boyuttan açılım getirmeyi istiyoruz.
2018 yılı beklenti ve planları
2018 bütçe çalışmalarını başlatmış durumdayız. 2017 bizim için iyi bir yıl ve buna paralel, 2018 yılında da yurtdışı odaklı beklentilerimiz yüksek. Örneğin Türkiye pazarında ciddi büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyor, yatırımlarımızı buna dönük yapıyoruz. Yurtdışında ise bu yıl verdiğimiz emeklerin belirli oranlarda geri dönüşlerinin başlamasını ümit ediyoruz 2018’de Romanya ve Hindistan odağında. Türkiye özelinde e-dönüşümün hızlanarak devam etmesini bekliyoruz. Türkiye’de yazılım penetrasyonu, KOBİ’lerin uygulama yazılımı kullanma oranları hala düşük. Burada yapılacak çok şey var. Ayrıca ‘tamamlayıcı ürünler’ olarak tanımladığımız, her biri kendi başına birer katma değer alanı olan, CRM, iş zekası, tedarik zinciri ve depo yönetim çözümleri gibi alanlarda da ciddi büyümeler bekliyoruz. Dış koşulları kendimizi kısıtlayıcı bir unsur olarak hiç görmedik. Bu da bizim şirket kültürümüz. Hep büyük dönüşümden, büyük resimden bahsettik ve 2018’de bu stratejimiz devam edecek.
Kanaldaki know-how derinliği artacak
Bizim için nitelik en önemli kavram. Bizim ürünlerimiz raftan alınıp şirkette bilgisayarlara yüklenip kullanılacak ürünler değil, stratejik ve B2B ürünler. Bunlar bir yerden sonra şirketin kalbi ve beyni oluyor, şirketin yönetimi bu ürünlerle yapılıyor. Dolayısıyla bunlar, proje gerektiren ürünler. Kanalımızdaki firmalar nitelik anlamında diğer dağıtım firmalarından farklıdır ve ağırlıklı olarak teknik insanların çalıştığı, KOBİ niteliğindeki teknoloji firmaları. Bu firmalar tüm bu hizmetleri verebildikleri gibi, bazıları kendi yazılım ürünlerine de sahip ve başka çözümler de satabiliyor, danışmanlık desteği de sunuyorlar. Anadolu’daki tipik bir Logo bayisi o şehirdeki ‘bilen adam’dır. Logo’nun benzersiz bir ekosistemi var Türkiye’de. Sağlam adımlarla ilerlememiz de buradan geliyor. Stratejimiz ise kanaldaki bu know-how derinliğini yükseltmek, yeni ürün ve çözümlerle bu kanalı sürekli beslemek, onların sayı olarak değil, hacim olarak büyümelerine katkı sağlamak. Çünkü 5 kişilik bir firma, isteriz ki 15 kişi olsun, iş hacminin artışı paralelinde istihdamı, iş hacmi de sunduğu ürün ve çözümler artsın. Türkiye pazarında büyüme odağımız bu.