E-Data Teknoloji 2022’de inorganik büyümeye yatırım yapacak
2008 yılında birkaç marka ile başlayan yolculuklarının bugün yirmiden fazla markada yüzlerce ürünle Ankara Merkez ve İstanbul Şube’de devam ettiğini anlatan E-Data Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü T. Fatih Mutlu, Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladıktan sonra şirket satın almalara yöneldiklerini, sermayeye ihtiyacı olan şirketlerle görüşmeyi istediklerini açıkladı.
“Ankara’da bilişim distribütörü olarak 2008 yılında başlayan maceramız, dünyanın, ülkemizin ve sektörümüzün değişimiyle beraber yeni ürün grupları ve iş yapış şekilleriyle devam ediyor. Değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu bilen bir şirket olarak her zaman gelişim yönündeki değişime açık olduk” değerlendirmesini yaparak konuşmasına başlayan T. Fatih Mutlu, E-Data Teknoloji paylarının 4 Temmuz 2021 tarihinde Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladığını hatırlattı. Mutlu, şu noktalara dikkat çekti: “Paylarımızın borsada işlem görmesi bizim için amaç değil araçtı. Şimdi sıra geldi, bu araç vasıtasıyla elde ettiğimiz fonu doğru şekilde kullanmaya. Paylarımızın halka arz aşaması öncesinde izahnamemizde de belirttiğimiz gibi buradan oluşan fonun bir kısmını yatırımlarımızın finasmanında kullanacağız. Yatırım yapacağımız en önemli alanlardan birisi de inorganik büyüme yani şirket satın alma. Şirketimizin bilgi, beceri ve ürün çeşitliliğini artıracak, sinerji yaratacak şirket birliktelikleri yapmak istiyoruz. Bilişim sektöründe dağıtım yapan, çeşitli markaların Türkiye’de dağıtım faaliyetlerini gerçekleştiren ve en önemlisi şirketini büyütmek için sermayeye ihtiyacı olan şirketlerle görüşmeyi isteriz.”
Ürünü çözüm ve çözümü de süreklilik ekseninde düşünerek iş ortaklarımıza sunuyoruz
E-Data Teknoloji kendini ‘Teknoloji danışmanlığı üstlenen teknoloji distribütörü’ olarak tanımlamakta. Mutlu, bu tanımlamayı şu şekilde detaylandırdı: “Dünya değişirken bilişim sektöründeki distribütörlük anlayışı da çok büyük hızla değişiyor. Artık klasik olarak yaptığımız ürünün lojistik ve finansı ile ilgili çözümleri yanında başka çözümler de sunmamız gerekiyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de şirketler satın aldıkları ürüne değil o ürünün kendilerine sağlayacağı faydaya odaklanmış durumda. Özellikle bilişim sektöründe marka algısı önceki dönemlerdeki kadar önde değil. Ürünün markası kadar ürünü kimin temsil ettiği ve ürünün hangi süreklilik gerektiren sorunlara çözüm sağladığı daha fazla önem taşıyor. Bu nedenle distribütör olarak ürünü çözüm ve çözümü de süreklilik ekseninde düşünerek iş ortaklarımıza sunuyoruz.” 800’ü aşkın iş ortağına sahip olan E-Data Teknoloji’nin iş ortaklarını öncelikle iş yapış şekillerine göre sınıflandırdığını kaydeden Mutlu, “Bu sınıflandırma sonrasında hangi iş ortağı profiline hangi hizmetimizi sunacağımıza karar veriyoruz. Kime, hangi hizmetle gideceğinizi bilirseniz, sonrası çok daha kolay. Yıllardır edindiğimiz deneyimlerimiz çözüm odaklı olduğunuzda ticari ilişkilerin tüm taraflar için çok faydalı olduğunu gösteriyor. E-Data Teknoloji olarak hangi markanın dağıtımını üstleniriz diye değil, hangi ihtiyaca nasıl çözüm üretiriz diye bakıyoruz” dedi.
Sektörün sorunlarına dair çalışmaları TOBB’ün üstlenmesi kaliteli sonuçlar doğuracaktır
Fatih Mutlu, sektörün sorunlarıyla ilgili düşüncelerini de paylaşarak “Hiçbir sektörün sorunu bulunduğu ülkenin sorunlarından bağımsız değil. Ülkemizdeki her bir sorun bazen direkt, bazen de form değiştirerek bizim de sorunumuz olarak karşımıza çıkıyor. Direkt olarak yaşadığımız sorunlardan en büyüğünün kaliteli istihdam sağlamada karşılaştığımız güçlük olduğunu söyleyebiliriz. Halen biz dahil birçok şirket bilişim alanında yetişmiş ve yetiştirilecek; kendini geliştirmek ve yetişmek isteyen iş arkadaşları arıyor. Bu sorun tüm dünyada da olduğu için nitelikli iş gücünü ülkemizde tutamıyoruz. Bunun için sektöre dair özel çözümler üretilmesi gerektiği görüşündeyiz” şeklinde konuştu. “Bilişim sektörü oyuncuları olarak biz sesimizi çok az bir kesime duyurabiliyoruz” ifadesini kullanan Mutlu, bu noktada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ve Ticaret Odalarının önemini şöyle vurguladı: “TOBB ulusal ana akım medya kanalları başta olmak üzere iletişim tarafında mesajları iletecek daha güçlü enstrümanlara sahip. Bu nedenle TOBB ve Ticaret Odalarının ülkemizde özellikle KVKK gibi regülasyonların farkındalığı için çalışmaları üstlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Diğer taraftan sektörlerin belirlenerek, bu sektörlerin personel ihtiyaçlarının tespit edilmesi, bunun için envanter oluşturulması önemli bir ihtiyaç. Ve en önemlisi eğitim tarafındaki destekler. TOBB ve Ticaret Odaları; meslek yüksek okulları ve üniversitelerle iş birliği yaparak ilgili bölümlerin oluşturulması ve fakültelerin açılmasına destek verebilir ve hatta üstlenebilir. TOBB’un bu işin çatısı olduğu için bu işi üstlenmesi daha kaliteli sonuçlar doğuracaktır diye düşünüyorum. Tabii ki bunu yaparken sektör dernekleri, meslek liseleri, meslek yüksek okulları, üniversiteler ve diğer paydaşlarla verimli bir çalışma grubu oluşturulması, söz konusu paydaşların değerli görüşleriyle gerçek ihtiyaçların belirlenmesi büyük önem taşıyor. Aksi durumda, sektörümüz ve benzer sektörler nitelikli hizmeti verebilmek için gereken kaliteli personel açığını kapatmakta zorluk yaşamaya devam edecektir. Uzun yıllardır Ankara Ticaret Odası’nda sektör temsilcisi olarak görev aldığımız için TOBB çatısı altında bu sorunların azaltılabileceğine ve çözülebileceğine inanıyoruz.”
İnsan kaynağı yatırımlarımıza devam ediyoruz
“2022 yılında en önemli hedefimiz; yatırımlarımızı gerçekleştirmek” açıklamasını yapan Mutlu, “Hedef olarak belirlediğimiz alanların ilkini; Ankara’da tüm ülkeye lojistik faaliyetimizi kolaylaştıracak bir depo yatırımıyla gerçekleştirdik. İkinci alan olan insan kaynağıyla ilgili hem yetişmiş hem de yetiştirmek üzere işe alımlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Son olarak da daha önce de söylediğim gibi alanımızda bize değer katacağına inandığımız şirket satın almaları ile de yoğun şekilde ilgileniyoruz” dedi.