e-Devlet Danışma Grubu’nun Kore çıkarması
Farklı kamu kurumları temsilcilerinin yer aldığı toplantıda Kore izlenimlerini aktaran Ramazan Altınok, Türkiye’nin projeler açısından Kore’den geride olmadığını ifade etti. NIPA’nın yurtiçinde ve yurtdışında temsil yeteneğine sahip şekilde çalışan bir kamu kuruluşu olduğunu belirten Altınok, toplantının amacının, farklı ülkelerden geniş bir ağı Koreli uzmanlarla bir araya getirerek projeleri tanıtmak olduğunu dile getirdi.
Beş günlük programda e-Devlet projelerini yerinde görme olanağı bulduklarını aktaran Altınok, Güney Kore ve Türkiye karşılaştırması yapıldığında Türkiye’den ileri diyebileceğimiz çok fazla proje olmadığına ve birçok projenin de Türkiye’de yapıldığını ya da yapılma sürecinde olduğuna dikkat çekti.
Güney Kore’de e-Devlet projelerindeki başarının sırrını üç başlık altında toplayan Altınok sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Güçlü bir siyasi sahiplenme mevcut. Ülkenin en üst makamı olan Cumhurbaşkanı bizzat projeleri koordine ediyor. Bizim açımızdan ikinci dikkat çeken nokta ise kamu ve özel sektör ilişkisi oldu. Kore’de kamu ve özel sektör birbirine geçmiş durumda. İkisini ayırt etmek için özel çaba sarfetmek gerekli. Kore’nin küresel çapta büyük şirketleri ekonominin önemli birer parçası olarak görülüyor. Kalkınma hamlesi tüm ülke tarafından özümsenmiş durumda. Bir diğer önemli unsur ise; ülkenin tamamında yüksek hızlarda genişbant internet erişimi kurulmuş olması. Genişbant derken 100 MB’ler Kore’de konuşuluyor.”
Altınok, Türkiye için ikili ilişkiler geliştirme ve e-Devlet projelerini tanıtma olanağını Güney Kore’de yakaladıklarını da sözlerine ekledi.