E-devlet uygulamaları çeşitleniyor
Bireysel hayatta konumunu güçlendiren ve geliştiren E-devlet uygulamaları çeşitlilik kazanıyor. Bunun bir örneği olarak, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile yapılan çalışmalar sonucunda Kariyer Kapısı Kamu İşe Alımı hizmeti de E-devlet ile entegre edildi. Entegre edilen sistem ile kamu kurumlarının personel alımlarının tek noktadan yapılması hedefleniyor.
Bu hizmetin yanı sıra; Otoyol, Köprü ve Tünel İhlali Geçiş ve Borç Sorgulama hizmeti, PTT- HGS Bakiye yükleme, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı-Afetzede Hak Sahipliği Başvurusu Sorgulama hizmeti de E-devlet üzerinden veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı- İlköğretim Okulları Adrese Göre Kayıt Okulu Sorgulama (e-Kayıt) hizmeti, Milli Savunma Bakanlığı-Şehit Yakınları ve Gaziler İçin Kira Yardımı Başvurusu hizmeti ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) – Tapu Devri İşlemleri hizmeti de E-devlet üzerinden alınabiliyor.
Öte yandan, E-devlet üzerinden yapılan işlemlerin artması için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda su ve kanalizasyon idarelerinin abonelik başvuru ve fesih başvuru hizmetlerinin yaygınlaştırılması öngörülüyor. “Araçlarım konsept hizmeti” gibi, belli bir konuda birçok kurum tarafından sunulan hizmetlerin bir araya getirilerek tek noktadan erişimin sağlanacağı konsept hizmetleri sayısının arttırılması amaçlanıyor. Yerel yönetimler tarafından sunulan hizmetlerin arttırılması konusunda çalışmalar da devam ediyor.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte E-devlet altyapısının da güçlendiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, şu bilgileri verdi:
“E-devlet kapısında 2021 yılının 8 aylık döneminde 5 milyar 514 milyon 941 bin 632 işlem yapıldı. Aynı dönemde vatandaşlar en çok Sosyal Güvenlik Kurumu – 4A Hizmet Dökümü, Türkiye Noterler Birliği – Adıma Tescilli Araç Sorgulama, Gelir İdaresi Başkanlığı – Vergi Borcu Sorgulama, Sağlık Bakanlığı – HES Kodu Üretme ve Listeleme ile Sosyal Güvenlik Kurumu – SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi hizmetleri üzerinden işlem yaptı.”
Türksat 5B için ilk anlaşma yapıldı
ABD’nin başkenti Washington DC’de düzenlenen dünyanın en büyük uydu fuarı Satellite 2021’e katılan Türksat, bu yıl sonunda uzaya gönderilmesi planlanan Türksat 5B için ilk anlaşmasını imzaladı. Türksat ile Inmarsat arasında imzalanan stratejik işbirliği anlaşması ile Inmarsat GX servisleri Türkiye’de Türksat 5B uydusu üzerinden sağlanacak.
Türksat, yakında fırlatılacak 2 adet uydu ve mevcut 4 adet GEO uydu filosuna ek olarak, milli olarak üretimi yapılan SOTM (Satcom On The Move) antenleri olan HidrON ve TerrON ile fuarda yerini aldı. Bu yıl sonunda uzaya gönderilmesi planlanan Türksat 5B ile ilgili ilk anlaşma yapıldı.
Türksat ile Inmarsat arasında yapılan stratejik işbirliği anlaşması ile Inmarsat GX servisleri ve altyapısı Türkiye’de Türksat 5B uydusu üzerinden sağlanacak. Firmalar arası daha önce imzalanan stratejik işbirliği anlaşması ile Inmarsat global servisleri Türksat tarafından Tier 1 olarak müşterilere sunulabilirken, ek olarak anlaşılan bu yeni işbirliği çözümü ile ülkemizde Inmarsat GX servisleri Türksat 5B uydularından ve Türkiye’de bir altyapı ile sağlanabiliyor olacak.