e-Devlet ve e-Yönetişim Antalya’da buluştu
Türksat ve Ulaştırma Bakanlığı’nın düzenlediği Uluslararası e-Devlet Konferansı gerçekleştirildi.Türksat ve Ulaştırma Bakanlığı ile ortaklaşa düzenlenen “Uluslararası e-Devlet Konferansı” 11-12 Mart tarihlerinde Antalya’nın Belek İlçesi’nde gerçekleştirildi.
Konferansa Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, KKTC Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu ve Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, yurtiçi ve yurtdışından e-Devlet ve e-yönetişim konularında çalışan akademisyenler ve uygulayıcılar katıldı.
Açılış töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, e-Devlet Kapısı hizmetlerinin önündeki yasal engelleri kaldıracak ve toplam 33 yasada değişiklik yapacak düzenlemenin Bakanlar Kurulu’ndan geçerek TBMM’ye gönderildiğini söyledi.
Türkiye’nin 2013 bilişim hedefinin, bilişim okur-yazarlığında 55 milyon kişiye ulaşmak olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “18 Aralık 2008 tarihinde 22 kamu hizmeti ile açılan e-Devlet Kapısı’nda bugün hizmet sayısı 171’e çıkmıştır. Kayıtlı 190 bin e-Devlet Kapısı kullanıcısı bulunmaktadır. Hedefimiz, e-Devlet Kapısı’ndan verilen kamu hizmeti sayısını artırmak ve kullanıcı sayılarında çok daha yüksek rakamlara çıkmaktır” dedi.
Dr. Dalbay: “Dünyada ilk Java tabanlı ‘m-Devlet’ Türkiye’de”
Türksat Genel Müdürü Dalbay açılış konuşmasında, “e-devlet çalışmalarına ait bilgilerin paylaşıldığı uluslararası konferansın bu yıl ikincisine ev sahipliği yapmamın mutluluğunu yaşıyorum” dedi.
Bugün itibariyle yaklaşık bir milyon kişinin bilgilendirme hizmeti aldığı e-Devlet Kapısı’nın kayıtlı kullanıcı sayısı ve elektronik ortamda sunulan hizmet sayısına dikkat çeken Dalbay, “e-Devlet Kapısı üzerinden hizmet alan vatandaşlarımızın memnuniyetlerinin ölçülmesine yönelik geliştirilen metodoloji diğer Avrupa ülkeleri için de örnek teşkil edecek, mobil cihazlar üzerinden vatandaşlarımızın yerel politika oluşturma mekanizmalarına daha fazla katkıda bulunmasını amaçlıyor. Dünyada Java tabanlı ilk uygulama olan m-devlet uygulaması kapsamında sunulan hizmetlerin sayısını artırma çalışmalarımız ise aralıksız devam etmektedir” dedi.
Türkiye’de e-Devlet Kapısı üzerinden kamu hizmetlerine erişimde ıslak imza, fotoğraf ve mühür gibi zorunluluklara ve bürokratik engellemelere dikkat çeken Bakan Yıldırım şöyle konuştu: “Bakanlar Kurulu’nda imzası tamamlanan ve 33 kanunda düzenlemeyi öngören e-Devlet Kanunu’nu TBMM’ye ilettik. Devlet hizmetlerinin elektronik ortamda verilmesinin önündeki engelleri kaldıracağız. Artık kanun müsaade etmiyor şeklindeki gerekçeler ortadan kalkacak.”
Türkiye’de elektronik hizmetlerin ve e-Devletin geliştirilmesi için teknik ve idari altyapıların yanı sıra vatandaşlarda bilinç oluşturma ve zihniyet değişimi konusuna dikkat çeken Yıldırım, “e-Devlet Kapısı ile bürokrasi ‘tuş’ olmuştur. Kapının açılması kadar elektronik hizmetlere erişim de çok önemlidir. Ülkemizde bilgisayar kullanım oranı yüzde 20’dir. İnternete erişim yüzdesi ise 50 dolayındadır” dedi.