e-Dönüşüm 2012’ye FATİH’le merhaba dedi
Büyük çaplı e-devlet projeleri konusunda sessizlik FATİH Projesi ile bozuldu. Geçtiğimiz hafta 2012 yılına merhaba dedik. 2011 yılının bilgi ve iletişim sektörü açısından en heyecan verici ve tartışılan projesi Türkiye, Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi oldu. Türkiye’nin en büyük projeleri arasındaki yerini alan FATİH projesinin birinci faz ihalesi geçtiğimiz yılın son aylarında gerçekleştirildi.
FATİH projesi uzun yıllardır sessizliğini koruyan büyük e-devlet projesi çıkartamama sıkıntısına da bir son vermiş olacak. Gerek kullanıcı sayısı gerekse etkinliği açısından Türkiye’nin önemli e-devlet projeleri olan Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP), Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP), Tapu Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS), Sağlık-Net ve MERNİS gibi projelerin yanına FATİH projesi de eklenmiş oldu.
Elektronik Kamu Alım Platformu (EKAP) 2011 yılında meyvelerini veren bir başka önemli e-Devlet projesiydi. Elektronik Kamu Alım Platformu (EKAP)’nun 1.2 sürümünün hayata geçirilmesi 2011 yılının e-Devlet projeleri açısından en önemli gelişmeleri arasındaki yerini aldı.
2012’de tamamlanması öngörülen projeler
VEDOP, projesinin büyük bölümü hayata geçirilmiş olmakla birlikte yeni proje ayakları için çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin, elektronik ortamda nakit ihtiyaçlarının belirlenmesi, karşılanması, ödemelerin gerçekleştirilmesi ve tahsilât işlemleri kurum ve birim sorumlusu, talimat aktarma yetkilisi ve yardımcısı gibi kullanıcılar tarafından yerine getirilecek. Kullanıcılar, şifreleri, sertifikaları ve güvenli elektronik imzaları ile yapacakları işlemlerden sorumlu olacaklar. Bu sistemin uygulanması için Kamu Elektronik Ödeme Sistemi (KEÖS) adında bir sistem oluşturulacak.
Mükelleflerin almak zorunda oldukları vergi levhalarının da internet üzerinden alınması Maliye Bakanlığı’nın gündemindeki başlıklardan bir diğeri. Bu alanda çalışmalar 2012 yılında tam anlamıyla yürürlüğe girecek.
Sayısal telsizde ilk adım OGM’den
Sayısal telsiz ihalesi geçtiğimiz ay OGM tarafından gerçekleştirildi. OGM’nin sayısal telsiz ihtiyaçlarını karşılaması hedefleniyor. iDMR sistemi ile kurulacak olan yapının 2012 yılı içerisinde devreye alınması muhtemel.
Kayıp çocuklar için EGM bekleniyor
Türksat, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) tarafından yürütülen proje, kayıp insanların bir web portalı üzerinden paylaşılması olası ipuçlarının bu portal üzerinden paylaşılmasını kapsıyor. Projede Türksat ve SHÇEK hazırlıklarını tamamlarken EGM’nin çalışmasının tamamlanması bekleniyor.
Sağlık Bakanlığı, “Sağlıkta Dönüşüme” devam ediyor
Ülkemizde birinci fazının 2009 yılının Haziran ayında hayata geçtiği, ikinci faz için de son aylara girilen İlaç Takip Sistemi dünyanın da ilgiyle izlediği projeler arasında yer alıyor. 1 Ocak 2011’de hayata geçirilmesi düşünülen Faz 2 uygulamasında ise başlangıç süresi ilaç şirketlerinin paket transfer sistemlerini geliştirmeleri için düşünülen ek süre ile 2012’nin ilk günlerinde devreye girecek.
İlaç Takip Sistemi’ne ek olarak vatandaşlara dönük bir proje içinde Sağlık Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor. Projeye ek olarak vatandaşların aldıkları ilaçlar konusunda elektronik ortamda bilgi alması, prospektüs bilgilerini elektronik ortamda görebilmesi ve ilaç kullanımı hakkında bilgi edinmesini sağlayacak proje Sağlık Bakanlığı tarafından tasarım aşamasında. 2012 yılı içerisinde tamamlanması öngörülen projenin bütçesi net değil.
e-Devlet Kapısı hız kesmiyor
Kamu kurum ve kuruluşlarının vatandaşa açılan kapısı olan e-Devlet Kapısı’nda ise çalışmalar hız kesmiyor. Yılsonu itibariyle 286 kamu hizmet e-Devlet Kapısı’na taşındı ve kullanıcı sayısı 11 milyona yaklaştı.
e-Devlet Kapısı’nın şu anda mobil devlet kapsamında sunduğu iPhone uygulamasına önümüzdeki günlerde Android ve BlackBerry uygulamaları da eklenecek. Aynı zamanda Kredi Yurtlar Kurumu ile sürdürülen görüşmeler sonucunda kurumdan kredi ve burs almış vatandaşların, borç bilgilerine rahat bir şekilde ulaşabilecek.