E-dönüşüm, tasarrufu beraberinde getiriyor
EKAP uygulamasıyla, ihale dokümanlarının e-imza kullanılarak indirilmesinin yıllık 80 milyon lira tasarrufu beraberinde getirdiğini belirten E-Tuğra EBG Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran, Ekonomi Bakanlığı dahilde işleme rejimi, UYAP, MERNİS, MEBBİS, GTB-İRİS, e-fatura, e-tebligat, e-reçete, EBYS gibi tüm uygulamalarla tasarruf miktarının da trilyonlarca lirayı aştığını söyledi. N. Hüseyin Kuran, şu detayları paylaştı:
“Adalet Bakanlığı’nın sitesinde; UYAP Online Takyidat Sisteminin, faaliyete geçtiği 2009 Haziran ayından günümüze kadar yapılan 50 milyon sorgunun personel, kırtasiye, enerji zaman kazancı göz önüne alınmadan sadece 4.5 lira posta gidiş, 4.5 lira posta geliş olmak üzere toplam 9 lira posta masrafı üzerinden yapılan tasarruf hesaplandığında 1 yılda sadece bu kalemden yaklaşık 450 milyon lira tasarruf yapıldığı yer alıyor. Uygulamanın üzerinden 7 yıl geçtiğine göre, rakamı 7 ile çarptığımızda 3 milyar 150 milyon lira sadece UYAP’tan tasarruf yapıldığı ortaya çıkıyor. Hâkim, savcı ve diğer personellere bugüne kadar dağıtılan 70 bin e-imza, UYAP’ta aktif olarak kullanılıyor. İhale dokümanlarını EKAP üzerinden e-imza kullanarak indirmesiyle ihale dokümanı temin maliyetlerinde yıllık 80 milyon lira tasarruf sağlandı. EKAP, 1 Eylül 2010 tarihinde uygulamaya kondu. 5 yılı aşkın süredir devam eden sistemin bu süre içinde sağladığı nakti tasarruf 400 milyon liranın üzerinde. Kurtulan ağaç sayısı ise 39 bin civarında. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), 2015’te hayata geçirdiği ve 311 bin öğrencinin yararlandığı elektronik kayıt sayesinde 100 milyon TL civarında tasarruf sağlandı. Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) elektronik karne (e-karne) sistemi, eğitimde yeni bir dönem açtı. E-okul projesi MEB’e 3 milyon dolar tasarruf getirirken, okulların yaptığı harcamaların da azalmasıyla devlet yıllık 50 trilyon TL tasarruf yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2004 yılında hazırladığı e-bildirge çalışması ise devlete en fazla tasarruf getiren projeler arasında. E-bildirgenin sadece dört yılda devlete katkısı 4 milyar doları buluyor.”
E-imza kullanım alanları genişliyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türk Patent Enstitüsü, T.C. Dişişleri Bakanlığı e-nota, Sosyal Güvenlik Kurumu e-reçete uygulaması, Sigorta Poliçeleri, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), TÜBİTAK SAVTAG ile yapılacak tüm yazışmalar ve ekleri, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci, Şeker Kurumu Elektronik Veri Sistemi (EVİS), Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi (ASBİS), Uzaktan Veri Alım Projesi (UVAP) gibi pek çok uygulamada e-imza kullanımının zorunlu olduğuna değinen Hüseyin Kuran, “Sürecin verimli işleyişine destek olabilmek için e-imza üretim merkezlerimizin sayısını 40’ın üzerine çıkardık ve yeni şubeler açmayı sürdüreceğiz” dedi