“E-Dönüşüm uygulamaları gelişiyor, pazar büyüyor”
“Dünya hızla dijitalleşirken günlük yaşamda ve iş dünyasında e-dönüşüm teknolojileri vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Özellikle kayıtlı elektronik posta (KEP) ve e-imza teknolojileri bunların başında geliyor.
Bilindiği gibi tüm dünyada ve ülkemizde 2050 yılına kadar iklim değişikliği ile mücadelede sıfır karbon hedefine ulaşmak için iş planları belirlendi. İhracatta karbon vergisi tüm dünyanın gündeminde yer alıyor. Bu anlamda KEP teknolojisinin hem iklime hem de iş süreçlerimize katkısı oldukça büyük. Ortalama bin kişilik bir şirketin bordro yönetimini KEP’le yaptığı bir planlamada yaklaşık 30 ton karbon salınımı engellenmiş oluyor. Bu rakamları ülke ve dünya geneline yaydığınızda; KEP, sürdürülebilir yaşama büyük katkı sağlıyor. Kâğıt tüketimini sıfırlayan, karbon salınımını azaltan, zamandan ve mekândan tasarruf ettiren çözümlerimizle sürdürülebilir teknolojilerin öncüsü olarak iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlamayı önemsiyoruz.
Özellikle pandemi sonrası hayatımıza giren uzaktan ve hibrit çalışma sistemlerinin getirdiği yeni normal iş süreçlerinde; hız, kolaylık ve güven arayışı öne çıkan başlıklar arasında. Yasal olarak ıslak imza ile bire bir aynı geçerliliğe sahip elektronik imza ile; şirketlerde resmi evraklar dijital olarak imzalanmaya başlandı ve imzalanan evrak sayısı şu ana kadar 5 milyonu geçti. E-imzanın taklit edilmesi, değiştirilmesi veya benzerinin yapılması mümkün olmadığı için bilgi güvenliğinin ve bütünlüğünün çokça konuşulduğu bu günlerde, e-imza öne çıkan teknolojilerden biri.
4 milyar TL’lik maliyet tasarrufu
2021 rakamlarına göre Türkiye’de 350 bin firma e-dönüşüm sistemine geçti. 28 milyarın üzerinde belge elektronik ortamda düzenlendi ve bu dönüşüm sayesinde yaklaşık 4 milyar lira maliyet tasarrufu sağlandı. Ekonomik kalkınmaya ve sürdürülebilir yaşama büyük katkı sağlayan e-dönüşüm sektörü, şirketlerin 2020 yılında evde çalışma sistemine geçmesinin etkisiyle yüzde 30 oranında büyüme kaydetti. Bu büyümenin ilerleyen yıllarda artarak devam edeceğini ve bilişim pazarında e-dönüşüm uygulamalarının geliştirilmesinin ve kullanılmasının da artacağını ön görüyoruz.
Özellikle e-kimlik geçişinin tamamlanmasıyla beraber; e-kimlik doğrulama ve entegrasyon çözümleri, e-imzalama ve imza doğrulama, bireysel ve kurumsal KEP kullanımı alanlarında ciddi bir artış öngörüyoruz. TÜRKKEP olarak bu üç alanda hem AR-GE hem de ÜR-GE kapsamında çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Sektör önümüzdeki 5 yıllık süreçte ciddi bir büyüme gösterecek. Biz de sektörde birçok ilke imza atan hizmet yaklaşımlarımızla büyümeye devam edeceğiz.
Pazarın gelişiminde itici güç
Büyüme gösteren bilişim pazarındaki kıymetli oyuncuların değerlendirildiği Bilişim 500 araştırmasının pazarın gelişimi için itici bir güç olduğunu düşünüyoruz. Yapılan değerlendirmeler ve ödüller şirketler için motive edici olduğu kadar, ülke genelindeki bilişim yatırım fırsatlarını ve potansiyelini de açıkça gösteriyor. Bu sayede bilişim projelerinin artışından, şirketlerin verimliliğine kadar birçok ortak faydaya hizmet eden Bilişim 500 araştırması, ülke çapında ekonomik bir gelişime de katkı sağlamış oluyor.”