e-Dönüşüm yetkinliği, ‘fintech’ adımlarını da pekiştirecek
eFinans, e-Dönüşüm odaklı çalışmalarının yanında, fintech alanında da uygulamalar sunmayı planlıyor. Hedef; son çeyrekte yeni bir finansal ürünü hayata geçirmek.
FOTO ALTI: eFinans Genel Müdürü Okay Yıldırım
QNB Finansbank, 2013 yılından bu yana yüzde 51 ortağı olduğu eFinans’ı yüzde 100 iştirak olarak bünyesine kattı. eFinans’ın yüzde 100 QNB Finansbank iştiraki olmasının önemine dikkat çeken Genel Müdürü Okay Yıldırım, “Bu bizi finansal yönden daha güçlü, operasyonel olarak da daha hızlı bir konuma getirecek” yorumunu yaptı. Kamusal e-Dönüşümü oluşturan ana hizmetleri finansal ürünler ile daha fazla entegre ederek, e-Dönüşüm sektöründe çalışmalara devam etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Okay Yıldırım ile stratejilerini konuştuk:
e-Dönüşüm başlığında öncelikler neler olacak? Var olan çözüm ve hizmetler hangi önceliklerle geliştirilecek?
QNB Finansbank ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ve sektörde bir ilk olan e-Fatura teminatlı kredi ürünümüz ile e-Fatura’yı bankacılığa entegre ettik. Bu süreçte üç finansal kurum ile yaptığımız özel anlaşmalarla e-Fatura teminatlı kredi hizmetinin yaygınlaşmasını sağladık. eFinans’ın e-Dönüşüm sektöründe gerçekleştirdiği bir diğer ilk ise Tax-Free uygulaması ile gerçekleşti. Türkiye’de gerçek ortam Tax-Free (yolcu beraberi) e-Faturalarından ilki eFinans sistemi üzerinden düzenlendi. Yakın zamanda uygulamaya alınan e-İrsaliye, Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu gibi yeni ürünlerimiz ile müşterilerimizin hizmetinde olmaya devam ettik. 2019 içinde de hayatımıza girecek yeni uygulamalar ile ürün yelpazemizi genişletmeyi ve portföyümüze yeni finansal kurumlar eklemeyi planlıyoruz.
QNB Finansbank, katma değerli finansal hizmetler sunumu başlığında ne gibi avantajlar getirecek?
Finans sektöründe hem bireysel hem tüzel bankacılık hizmetleri giderek daha fazla dijitalleşiyor. Biz de e-Fatura ile başladığımız e-Dönüşüm yolculuğuna bir Fintech şirketi olarak devam etmeyi hedefliyor, bu doğrultuda geliştireceğimiz yeni ürün ve çözümlerimiz ile hem finans hem e-Dönüşüm alanında ilklere imza atmak istiyoruz. Yakın zamanda e-Defter çözümlerimiz ile entegre online mali analiz hizmetini sunmaya başladık. 2014 yılından beri de e-Fatura finansmanı yapıyoruz. 2018 içerisinde geliştireceğimiz finansal tabanlı yenilikçi uygulamalar ile ürün yelpazemizi genişleteceğiz.
e-Fatura Teminatlı Kredi hizmeti ve e-Defter ile Mali Analiz gibi yeniliklerle hedefleriniz ve stratejiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Yalnızca kamusal e-Dönüşüm hizmetleri değil, bunların yanında katma değerli servisler sunmayı ve ürün çeşitliliğimizi sürekli arttırmayı hedefliyoruz. e-Defter ile Mali Analiz; e-Defter verilerini finansal kurumlar ile paylaşarak mali verilerinin bankaya iletilmesi sürecini dijitalleştirebiliyor. Böylece mali verilerin fiziksel paylaşım sürecini ortadan kaldırıyor, firmalara kağıt ve zaman tasarrufu sağlıyor. eFinans’ın anlaşmalı olduğu üç finansal kurum tarafından sunulan e-Fatura Teminatlı Kredi projemizle ise firmalara yenilikçi bir finansman çözümü sunuyoruz. e-Fatura finansmanı ile eFinans Portal üzerinden e-Faturalarının QNB Finansbank anlaşmalı finansal kurumlar tarafından elektronik ortamda görüntülenmesine izin veren firmalar, faturalarını temlik ettirip farklı bir finansman desteği alabiliyorlar.
Fintech şirketi olarak konumunuzu nasıl görüyorsunuz? Bu konuda gerek yurtiçi gerekse yurtdışında ne gibi yenilikler gündeminizde?
eFinans, e-Dönüşüm alanında hizmet vermek üzere kurulan ilk ve tek banka iştiraki olma özelliğini taşıyor. Bununla beraber, dijitalleşme sürecinde kendimizi bir Fintech firması olarak konumlandırmak, yeni ürün ve çözümlerimizle hem finans hem e-Dönüşüm alanında ilklere imza atmak istiyoruz. Bugüne kadar 150’ye yakın ERP yazılımı ile e-Dönüşüm uygulamaları kapsamında entegrasyonumuzu tamamladık. Bu sayı her geçen gün artıyor. Türkiye’de binden fazla yazılım firması ve yazılım var. ERP bağımsız yapımız ile bu firmaların birçoğu ile dirsek temasımız var ve yeni işbirliklerine açığız. Yurtiçi ve yurtdışındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Yurtdışı merkezli birçok firma Türkiye’de e-Dönüşüm alanında ortak projeler yapmak üzere bizimle temasa geçiyor. Önümüzdeki dönemde yurtdışında yer alan iş ortaklarımızla iş geliştirme çalışmalarına devam edeceğiz. Start-up’lara destek verdiğimiz proje kapsamında da Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi, ODTÜ Teknokent, Bilkent Cyberpark, Sabancı Üniversitesi Kuluçka Merkezi ve Kayseri Erciyes Teknopark ile anlaşmalar yaptık. Diğer üniversitelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Birçok esnaf ve ticaret odasına benzer hizmetleri ya ücretsiz ya da uygun şartlarda sunuyor, bunların sayısını arttırmak istiyoruz.
KUTU 1 ————————-
e-Arşiv fatura kullanıcı sayısı katlanarak büyüyecek
Yeni taslak tebliğ ile e-Dönüşüm dünyası genişleyecek. Geçtiğimiz Nisan ayında VUK Sıra No: 433 ve 487’de Değişiklik Yapılmasına yönelik yayımlanan taslak tebliğler, hem servis sağlayıcılar hem firmalar için büyük değişiklikler sunuyor. Önümüzdeki dönemde firmaların e-Dönüşüm’e geçiş süreçlerini iyi yönetebilmeleri için taslak tebliğlerin iyi anlaşılmasının önemine işaret eden Okay Yıldırım, şu detayları paylaştı:
“Taslak tebliğin e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına dahil olma zorunluluğu bulunan mükelleflere, en geç 01.01.2019 tarihine kadar e-Arşiv uygulamasına geçiş zorunluluğu getirmesi; halihazırda e-Fatura ve e-Defter uygulamalarını kullanan tüm mükelleflerin, yine zorunlu olarak e-Arşiv faturayı da kullanacakları anlamına geliyor. Mevcutta e-Arşiv fatura kullanan yaklaşık 15 bin firma varken, tebliğ maddesi canlıya alınırsa e-Arşiv fatura kullanan firma sayısı en az 70 bine yükselecek. e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu doğuran ciro kriteri 10 milyon TL’den 5 milyona indiğinde, sektördeki entegratörler de farklı bir müşteri segmentiyle tanışacak, onların ihtiyaçlarını karşılamak için farklı ürün ve hizmetler geliştirmeye başlayacak. Yeni müşteri ve işlem hacmini karşılamak için özel entegratörlerin altyapı yatırımlarını arttırması gerek. Firmaların ve bizlerin buna hazır olması gerek. Tebliğ devreye alındığında, bu hacmi ve yoğunluğu karşılamak üzere tüm hazırlıklarımızı yaptık. eFinans’ın bulut üzerinden verdiği e-Dönüşüm hizmetini tercih edecek KOBİ’ler de ek bir geliştirme yapmaya gerek duymadan e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv ve e-İrsaliye ürünlerini eFinans Portal üzerinden kullanmaya başlayabilecekler.”
KUTU 2 ——————–
Hem e-Dönüşüm hem fintech dünyası buluşuyor!
“2018 yılı oldukça hareketli geçiyor. Yeni ürünler, entegrasyonlar, geliştirmeler için çalışıyoruz. Kadromuzu ve altyapımızı güçlendirdik. Yeni yapılanma ile QNB Finansbank Kristal Kule’deki yeni ofisimize taşındık. Önümüzdeki dönemde hizmetlerimizi finansal ürünler ile daha fazla destekleyerek, e-Dönüşüm sektöründeki pazar payımızı arttıracağımızı öngörüyoruz. Farklı sektörlerden firmalarla çözüm ortaklığı ve işbirlikleri için görüşmeler devam ediyor. Yapılacak özel anlaşmalar ile portföyümüze yeni finansal kurumlar ekleyeceğiz. eFinans, yalnızca kamusal e-Dönüşüm ürünleri ve servisleriyle değil, bir Fintech firması olarak da yoluna devam edecek. Piyasada sıkça kullanılan finansal bir uygulamanın artık dijitalleşmesinin bir ihtiyaç olduğu öngörüsü ile 2018 son çeyreğinde yeni bir finansal ürün ile müşterilerimizin karşısında olacağız. ‘Finansal’ ve ‘Finansal Olmayan’ şeklinde segmente edeceğimiz katma değerli yeni ürünler ile müşterilerimizin günlük hayatlarını kolaylaştırmak, ticari işlemlerinin verimliliğini arttırmak ve kamu ile olan ilişkilerini geliştirmek istiyoruz.”