E-dönüşüm zinciri halka halka büyüyor
2014 yılı cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olan ve internet üzerinden satış yapan mükelleflere, yani e-ticaret sitelerine zorunlu olacak e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş için geri sayım sürüyor. Denetim, tasarruf, işlem hızı kadar, bilgi akışında da hızı beraberinde getiren e-Arşiv Fatura, Maliye Bakanlığı’nın önemli tasarruf edilmesini öngördüğü bir uygulama. 2016 Ocak’ından itibaren hayata geçecek uygulamanın, özellikle internet üzerinden satış yapan şirketlerin iş yapış şekillerini tepeden tırnağa değiştireceği üzerinde duruluyor.
433 seri nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe giren e-Arşiv Fatura uygulaması, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda korunması, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulama bütünü. Bu uygulamadan yararlanmak isteyen mükelleflerin ise öncelikle e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmaları gerek. Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (EFKS) kapsamında faturalarını elektronik ortamda oluşturma ve koruma izni alan, internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan, 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı da 5 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler, en geç 1 Ocak 2016 tarihine kadar e-Arşiv Fatura Uygulaması’na geçmek zorunda.
İsterseniz siz, isterseniz entegratör işbaşında
Bu uygulamadan yararlanmanın iki yöntemi var. Birincisi; bilgi işlem sisteminin entegrasyonu. Bu kapsamda kendine ait BT sistemini 7/24 işleten, altyapı ve yazılım eksiği olmayan mükellefler, e-Arşiv Fatura uygulamasını kendi BT sistemleri üzerinden kullanabiliyor. Yani entegrasyonu sağlayan mükellefler, uygulamayı bilfiil kendi BT sistemleri aracılığı ile kullanabiliyor. İkincisi ise özel entegrasyon yöntemi ve bu kapsamda GİB’den özel entegrasyon izni alan mükelleflerin sistemleri aracılığıyla e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olunuyor.
Yararlanmada olduğu gibi, başvuruda da iki yöntem söz konusu. Özel entegrasyon yöntemi ile başvuru kapsamında, özel entegratör aracılığıyla bu uygulamayı kullanmak isteyen mükellefler, GİB’den konuyla ilgili izin almış özel entegratörlere başvuru yapabiliyor. İkinci başvuru yöntemi ise e-Arşiv uygulamasını bilgi işlem sistemini entegre ederek kullanmayı içeriyor. Uygulamayı kendi BT sistemlerinden kullanmak isteyen mükellefler, e-Arşiv Başvuru Kılavuzu’nda belirtilen belgeler ile birlikte GİB’e posta yoluyla başvurabiliyor.
Birçok başlıkta tasarruf
e-Arşiv Fatura hizmeti; kamunun e-Dönüşüm adımlarında önemli bir noktayı oluşturduğu gibi, hem mükelleflerin hem bireylerin hayatına kolaylık getirecek bir uygulama dizisinin de parçası. Mükellef açısından bakıldığında; fatura oluşturmadan saklamaya, hatta gerektiği zaman bulma konusunda zaman başta olmak üzere birçok başlıkta kaynak tasarrufu söz konusu. Ayrıca fiziki arşivleme, kağıt masrafı gibi problemler de bertaraf ediliyor. e-Fatura ve e-Defter ile birlikte e-Arşiv Fatura uygulaması; denetim, tasarruf, işlem hızı, verimlilik ve seri bilgi akışını beraberinde getirecek.
Uygulama; özellikle internet üzerinden satış yapan şirketlerin iş yapış şekillerini değiştirecek. 2014 yılı cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olan e-ticaret siteleri, 1 Ocak 2016 tarihine kadar e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek, yani e-Fatura, e-Arşiv Fatura başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlamak zorundalar. Böylece faturaları 10 yıl boyunca fiziki ortamda saklamak zorunda olan işletmeler, 433 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile tüm faturalarını elektronik ortamda muhafaza edebilecek. Sonuçta kâğıt fatura basımı, postalanması ve arşivlenmesi gibi gider kalemleri de adım adım tarih olacak, milyonlarca kâğıt faturanın elektronik ortamda saklanması ile fiziki arşiv yükü, dosyalama derdi ortadan kalkacak. Devre dışı kalan fatura gönderim maliyetleri de cabası…
Tüketici açısından bakıldığında ise alışveriş faturası cep telefonlarına veya e-posta adreslerine gönderilen tüketici, bu faturaları, yasal olarak geçerli bir belge olarak saklayabilecek. Ayrıca kredi kartı satış bilgileri, e-Arşiv faturası ile eşleştirilebilecek. e-Arşiv Fatura mükellefleri; TC Kimlik Numarası sahibi tüm bireylere Kayıtlı e-Posta (KEP) ya da Standart e-Posta (SEP) üzerinden imzalı ve irsaliye yerine geçen bir belge olarak e-Arşiv Faturası gönderilebilecek.
Kağıt yığınlarıyla vedalaşma vakti geldi
Teknolojik gelişmeleri e-Dönüşüm başlığında her ölçekti şirkete sunma misyonu ile hareket eden kamu kanadı, bu başlıkta attığı adımlarla tüm paydaşlar için birçok başlıkta faydanın hayata geçmesini sağlıyor. Yasal düzenlemelerle desteklenen, her biri zincirin bir halkasını oluşturan bu adımlar e-Fatura ile birlikte e-Defter, e-Arşiv Fatura, KEP, e-Tebligat, e-Mutabakat, e-İmza, e-Saklama gibi başlıkları içeriyor. e-Dönüşüm’ün her ölçekte şirket için belli zorunluluklar içermesi, belirttiğimiz başlıklarda BT desteği kadar danışmanlık desteğini de önemli hale getiriyor. Bu danışmanlık desteği, güçlü yatırımların en makul maliyetlerle karşılanabilmesinin de anahtarı. Ama bu kadar da değil… Örneğin 1 Ocak 2016 itibariyle 50 bin mükellefin e-Fatura ve e-Defter uygulamalarından yararlanmaya başlamasıyla hem binlerce ağaç kurtulacak hem de 100 milyon TL’den fazla kaynak tasarrufu sağlanacak. 2016-2017 yıllarında e-Fatura ve e-Defter uygulamasına kayıtlı kullanıcı sayısının 100 binlere ulaşması beklenirken, bu da tasarruf tahminlerini artırıyor. Yeni düzenlemeler, hukuki altyapılar ve teknolojik gelişmeler e-Dönüşüm’ün temeli. Bu dönüşümün her bir başlığının taraflar için sağladığı net faydalar, kamu, özel sektör ve bireylerin ortak paydalarda buluşması dönüşüm hızını da pekiştiriyor. Bu başlıkta küresel gelişime bakıldığında, Türkiye’de de tüm taraflarca atılması gereken adımlar, her ölçekte işletmenin bu yenilikleri reddetmek yerine benimsemesinin önem kazandığı bir gerçek. Ama bulmacanın tüm çözümleri bir araya geldiğinde elde edilen faydalar görüldükçe, bu dönüşümü benimseme hızı da kuşkusuz artacak. Yani hukuk ve BT başlığındaki gelişime, iş alışkanlıkları da ayak uyduracak.
GİB'den izin alan özel entegratörler
İdea Teknoloji www.ideateknoloji.com.tr
Uyumsoft www.uyumsoft.com.tr
İnnova www.innova.com.tr
eFinans www.efinans.com.tr
Mebitech Bilişim www.mebitech.com
D.T.P. Bilgi İşlem (Digital Planet) www.digitalplanet.com.tr
LOGO Elektronik Ticaret Hizmetleri www.diyalogo.com.tr
ISIS Bilişim Teknolojileri www.isis-bt.com
İzibiz Bilişim www.izibiz.com.tr
SNI Bilgisayar www.sniconsulting.net
FIT Solutions www.fitsolutions.com.tr
BİMSA www.bimsa.com.tr
ING Bank www.ingbank.com.tr
Türk Telekom www.turktelekom.com.tr
Mikro Yazılımevi www.mikro.com.tr
Veriban www.veriban.com.tr
IBM www.ibm.com/tr/tr/
TEB www.teb.com.tr
Akbank www.akbank.com
TÜRKKEP www.turkkep.com.tr
Intecon www.intecon.com.tr
Solon Bilgisayar www.solon.com.tr
Intertech www.intertech.com.tr
NetBT Danışmanlık www.net-bt.com.tr
Detay Danışmanlık www.detaysoft.com
Doğuş Teknoloji www.d-teknoloji.com.tr
Protel www.protel.com.tr
KoçSistem www.kocsistem.com.tr
Medyasoft www.ePlatform.com.tr
VBT – Vizyon Bilgi Teknolojileri www.vbt.com.tr
Crs Soft Yazılım Hizmetleri www.crssoft.com