E-imza’da kapsam artacak
E-GÜVEN’in Genel Müdürü Can Orhun, Elektronik İmza Kanunu’nun 10. yıl dönümünde Türkiye’nin e-dönüşüm sürecini değerlendirdi. E-dönüşüm projeleri sayesinde hem zaman hem kağıt tasarrufu sağlandığını vurgulayan Orhun, “E-GÜVEN sunduğu hizmetlerle kurumları ve vatandaşları e-dönüşüm sürecine dahil ediyor. Elektronik İmza Kanunu’nun 10. yılında 400 bin nitelikli elektronik sertifika ürettik. E- dönüşüm kapsamında yürürlüğe girecek E-Reçete, E-Tebligat ve Elektronik Kimlik projeleri ile e-imzanın sağladığı avantajları herkese ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
E-GÜVEN, 2004 yılında yürürlüğe giren 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu ile e-devlet, e-şirket, e-fatura, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), Ulusal Yargı Ağı Bilgi Sistemi (UYAP), Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) ve Elektronik Genel Kurul gibi uygulamalar için elektronik imza sağlıyor. Elektronik İmza Kanunu ile birçok alanda e-imza kullanımının artmaya başladığını ve Türkiye’nin bir e-dönüşüm süreci içine girdiğini belirten Orhun, şunları söyledi:
“E-imza ile devletler vatandaşlara, şirketler de müşteri ve çalışanlarına daha iyi hizmet veriyor. Önümüzdeki dönemde E-Reçete, E-Tebligat ve Elektronik Kimlik projelerinin hayata geçmesi ve Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Sisteminin yaygınlaşması ile Türkiye’nin e-dönüşümü için büyük adımlar atılmış olacak. E-devlet uygulaması kapsamında yapılabilecek işlemler her geçen gün artıyor. Bu nedenle e-dönüşüm yalnızca kurumları değil, tüm vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Sabıka kaydı ve askerlik durum belgesi gibi belgelerin e-devlet uygulaması üzerinden alınabilmesi hem devlet kurumları hem de vatandaşlar için zaman tasarrufu sağlıyor.”