E-imza istikrarlı artışı sürdürüyor
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2017 üçüncü çeyrek pazar verilerini paylaştı. Buna göre, Eylül 2017 sonu itibarıyla 2 milyon 598 bin 408 elektronik imza ve 476 bin 202 mobil imza olmak üzere toplam 3 milyon 74 bin 610 elektronik sertifika oluşturuldu. BTK verilerine göre, 2017 yılının ikinci çeyreğinde 2 milyon 493 bin 101 olan elektronik imza sertifika sayısı, üçüncü çeyrekte bir önceki döneme oranla yüzde 4,2 artarak 2 milyon 598 bin 408’e yükseldi. İkinci çeyrekte 458 bin 726 olan mobil imza sertifika sayısı ise yüzde 3,8 artışla 476 bin 202’ye ulaştı.
Elektronik ve mobil imzanın e-dönüşümün en önemli ve temel basamaklarından biri olduğunu belirten E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, “E-imza, ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip ve elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu garantiliyor. Her çeyrekte artan nitelikli elektronik sertifika sayısıyla; kamuya, özel sektöre ve bireylere sağlanan katma değer de artmış oluyor. Kâğıtsız hayatı mümkün kılan, enerji, zaman ve para tasarrufu sağlayan bu ürünler, kurumların en değerli hazinesi olan verinin ve emeğin korunmasına da yardımcı oluyor.” dedi. E-Tuğra EBG Kurumsal Satış ve Pazarlama Yöneticisi Zeliha Arkcı ise büyümenin nedenlerini şöyle sıraladı:
“2017 Ocak ortalarından itibaren turizm sektörü e-imza kullanmaya başladı. İşyeri hekimlerine elektronik imza ile reçete yazma zorunluluğunun getirilmesi, ihracatta e-fatura uygulamaları, madencilerin maden arama ruhsatları için KEP alma zorunlulukları gibi pek çok uygulama elektronik imza sertifikası üretiminde etkili oldu. E-beyanname, e-fatura, e-bilet, e-defter, e-arşiv, e-haciz, e-yoklama, e-tebligat, borç sorgulama ve ödeme, ihbar bildirimi, e-reçete, e-kayıt, e-ticarete yeni yeni internet tabanlı elektronik hizmetler ekleniyor. Maden arama ruhsatı için KEP alma zorunluluğu bunlardan biri. Yakında yabancı işçilerin de elektronik imza almaları zorunlu hale getirilecek.”