E-imza’nın yükselişi sürecek
2005 yılında e-imza kanununun yürürlüğe girmesiyle başlayan e-dönüşüm sürecinde 2018 yılı itibariyle e-devlet kullanıcı sayısının 30 milyon, hizmet kaleminin ise 3 bin olması hedefleniyor. Üretilen elektronik ve mobil imzalara ilişkin veriler de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2015 ikinci çeyrek raporunda açıklandı. BTK’nın raporuna göre, 2015 Haziran sonu itibarıyla 1 milyon 465 bin 146’sı elektronik imza ve 370 bin 34’ü mobil imza olmak üzere toplam 1 milyon 835 bin 180 elektronik sertifika oluşturuldu. 2015 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki döneme göre elektronik imza sayısında yüzde 5,5, mobil imza sayısında ise yüzde 0,9 oranında artış gerçekleşti.
Noter huzurunda olmaya gerek kalmayacak
“E-imza ile devletler vatandaşlara, şirketler de müşteri ve çalışanlarına daha iyi hizmet veriyor. Kurumların yanı sıra birey tarafında da e-imza ile yapılabilecek işlemler her geçen gün artıyor” diyen E-Güven Genel Müdürü Can Orhun’a göre, e-imza kullanımı 2015 yılı sonunda kadar daha yüksek ivme kazanacak. Orhun, bu konuda şu bilgileri paylaştı:
“Bugün e-imza ile patent, ikametgah taşıma ve iş yeri adresi değiştirme gibi işlemler farklı platformlar üzerinden kolayca yapılabiliyor. Platformların sayısının artmasıyla kamu kurumlarının ve şirketlerin yanı sıra bireyler tarafında da e-imzanın kullanım alanları genişliyor. Örneğin Kamu Alımları İzleme Raporu’nun 2014 yılı istatistiklerine göre, Elektronik Kamu Satınalma Platformu (EKAP) üzerinden e-imza ile ihale dokümanı indirme sayısı 517 bin 330, mobil imza ile indirme sayısı da 13 bin 67 oldu. E-imza ve mobil imza ile doküman indirme sayısı, idareden doküman alma sayısının yaklaşık iki katı oldu. Yakın zamanda e-imza ile noter huzurunda olmadan da işlem yapılmaya başlanacak. Böylece vatandaşlar çeviri, tescil, defter onayı gibi işlemlerini e-imza ile fiziki olarak belge düzenlemeyerek, sadece elektronik ortamda saklayabilecek.”