E-imzada büyüme hız kazanıyor
Bugüne kadar 400 bin e-imza ve 5 milyonun üzerinde zaman damgası üreten E-GÜVEN, üretimin büyük kısmını 2013’te gerçekleştirdi. E-dönüşüm sürecinin ivme kazanmasıyla E-GÜVEN, 2013’te 80 bin e-imza ve 2 milyon zaman damgası üreterek yılı yüzde 70 ciro artışıyla tamamladı.
“Akaryakıt sektöründe Opet’le çalışıyoruz. Medical Park Hastaneler Grubu’na hastane içi uygulamalarda kullanabilecekleri e-İmza alt yapısını sağladık. Önümüzdeki günlerde birçok marka ile bu tarz projeler içinde yer alacağız. 2014 e-imza yılı olacak. Meslek örgütleriyle de işbirliği içindeyiz. Türk Eczacıları Birliği’nin projesinde yer alarak 20 bin eczacıya e-imza sağladık. E-dönüşümün önemli bir kolu olan MERSİS projesi (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) kapsamında Uşak, Alaşehir, Gebze, Körfez, İznik ve İzmir Ticaret Odaları ile işbirliğine gittik. Elektrik Mühendisleri Odası da en önemli iş ortaklarımız arasında.”
E-GÜVEN, 2014’te devreye girecek yeni e-dönüşüm projeleriyle birlikte e-imza kullanımının yüzde 30 artmasını bekliyor. E-GÜVEN bu gelişmeyle birlikte bir yıl içinde yüzde 30 büyümeyi ve pazar payını yüzde 60’tan yüzde 75’e çıkarmayı hedefliyor. Türkiye’nin e-dönüşüm süreci ve elektronik imzanın rolü üzerine değerlendirmede bulunan, Türkiye’de kamu hizmetlerinden yararlanan kesimin genelde yüz yüze iletişimi tercih ettiğine dikkat çeken Orhun, “Vatandaşların yüzde 61’i kamu hizmetlerini henüz elektronik ortamda gerçekleştiremiyor. Bugün e-devlet hizmetlerinden yararlanma oranı yüzde 38. Hedefimiz, öncelikle bunu Avrupa Birliği (AB) seviyesine çıkarmak olmalı” dedi. 2013 yılı verilerine göre e-imza kullanıcılarının yüzde 54’ünün 40 yaş üstü olduğunu söyleyen Orhun şöyle konuştu:
“Aynı oran 25-40 yaş arası bireylerde yüzde 43 iken 18-25 yaş arası gençlerimizde yüzde 3’e düşüyor. Bölgesel oranlara baktığımız zamansa Marmara Bölgesi’nin yüzde 62’lik oran ile e-imza kullanımında lider olduğunu görüyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de e-dönüşüm kamu sektöründen özel sektöre yayılarak farklı alanlarda bireylerin hayatına dokunacak. Önümüzdeki süreçte gençlerin e-imza kullanım oranlarının artacağına inanıyoruz. E-imza bireylerin hayatına dokundukça gençleşecek.”