e-KKTC dönemi başladı!
‘KKTC e-Devlet Kapısı ve Veri Merkezi Açılışı’, 9 Kasım tarihinde Lefkoşa’da gerçekleştirildi. Kamu kurum ve kuruluşlarının vatandaşa, diğer kamu kurumlarına ve işletmelere yönelik dijital hizmetleri artık KKTC e-Devlet Kapısı üzerinden 7/24 kesintisiz, güvenli ve etkin bir şekilde sunulabilecek.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin e-Devlet altyapısının tasarlandığı ve örnek dijital dönüşüm projelerinin başında gelen ‘KKTC e-Devlet Kapısı ve Veri Merkezi’nin açılışı’, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ve Türksat A.Ş. Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok’un katılımıyla gerçekleştirildi. KKTC’nin dijital dönüşümü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde, Dijital Dönüşüm Ofisi’nin destekleriyle kamu kurumlarının hizmetlerinin verimliliğini ve kalitesini artırmak, dijital dönüşüm ekosisteminin hayata geçiş sürecini kolaylaştırmak amacıyla 2015 yılında Kamu Sertifikasyon Merkezi ve e-Kimlik uygulamasının canlıya alınmasıyla başlamıştı. Bugün gelinen noktada ise e-Devlet Kapısı ile dijitalleşme sayesinde kamuda etkin ve verimli kaynak yönetimi elde edilmesi hedefiyle ‘KTTC Veri Merkezi’ projesi ile de kamu kurum/kuruluşlarının bilgi teknolojileri hizmet sunum altyapı ihtiyaçlarının 7/24 kesintisiz, güvenli ve etkin bir şekilde karşılanması sağlanıyor. Baştan sona bir devletin dijital dönüşümünün gerçekleştirildiği ‘KKTC e-Devlet Programı’ kapsamında; Kamu Sertifikasyon Merkezi, e-Kimlik, e-Yazışma, e-Nüfus, Mekansal Adres Kayıt Sistemi, e-Sigorta, e-Gümrük, e-Tüzel, Kamu Yönetim Sistemi, e-Devlet Kapısı, e-MEB, e-Sağlık ve Veri Merkezi projeleri hayata geçirildi.
Dijital Türkiye yolculuğunda edinilen deneyim KKTC ile paylaşılıyor
Toplu açılış töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomisindeki gelişmeyi kalıcı hale getirmek için öncü sektörlerin başında olan ulaştırma yatırımlarımıza devam ediyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Doğu Akdeniz’de bir çekim merkezine dönüştürmek hepimizin ortak hedefi” dedi. Karayolu Master Planı doğrultusunda; 19 ayrı yol kesiminde, 181 kilometre bölünmüş yol, 20 ayrı yol kesiminde, 421 kilometre tek yol olmak üzere toplam 602 kilometre Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) kaplamalı anayol yapıldığını ve trafiğe açılarak Kıbrıs halkının hizmetine sunulduğunu dile getiren Karaismailoğlu, “Hükümetlerimiz arasında imzalanan protokol gereğince gelişen ihtiyaçlar göz önüne alınarak ‘KKTC Karayolu Master Planı’ revize edildi” açıklamasını yaptı. Karaismailoğlu, “Dijital Türkiye yolculuğunda edindiğimiz deneyimi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile de paylaşıyoruz” ifadesini kullanarak şunları aktardı: “Kamu hizmetlerinde dijitalleşmenin sağlayacağı etkin ve verimli kaynak yönetimi sayesinde zamandan, mekandan, personelden ve bütçeden tasarruflar elde edilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarının vatandaşa, diğer kamu kurumlarına ve işletmelere yönelik dijital hizmetleri KKTC e-Devlet Kapısı üzerinden sunulacak.”
‘KKTC Veri Merkezi’nde bulut altyapısı da bulunacak
Konuşmasında “Türkiye’de olduğu gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de e-Devlet Kapısı hayatımızın her alanına en güzel şekilde dokunacak” değerlendirmesini yapan Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, şu bilgileri verdi: “Bugüne kadar 200 bin adet e-Kimlik dağıtıldı. 5 milyon evrak sayısına yaklaşan Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile zamanın yanında 1200 ağacın da kurtarılması sağlandı. Hayata geçirilen tüm bu hizmetlerin üzerine bugün ‘KKTC Veri Merkezi’nin açılışını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. ‘KKTC Veri Merkezi’, kamu kurumlarının teknolojik altyapı ihtiyaçlarını 7/24 kesintisiz, güvenli ve etkin bir şekilde karşılayacak. Uluslararası standartlara uygun, güvenli ve çevreye duyarlı bir yapı olan Veri Merkezi’nde aynı zamanda bulut altyapısı da bulunacak. Veri Merkezi’nde kurulacak güçlü organizasyon yapısı ve Kıbrıs Türkü mühendis arkadaşlarımızla beraber siber ataklara karşı da önlemler alınacak. Hayata geçirdiğimiz, her geçen gün sayısıyla kalitesi artan e-Devlet Kapısı hizmetleri ve yüksek teknoloji Veri Merkezi ile KKTC de ‘Dijitalin Yüzyılı’na emin adımlarla ilerleyecek.” Koç, e-Devlet Kapısı hizmetleri sayesinde Kıbrıs Türklerinin hayatının kolaylaşacağına dikkat çekerek Veri Merkezi sayesinde de kamu kurumlarının bu alandaki yetkinliklerinin artacağına inandıklarını kaydetti.