E-ödeme pazarı hızla gelişiyor
E-ticaret alanındaki düzenlemeler ve daha güvenli hale gelen işlemlerle birlikte e-ödeme hacmi artıyor.
80 milyona yakın nüfusu ile 160 milyona yakın kredi ve banka kartının bulunduğu Türkiye’de, son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi elektronik ortamda gerçekleştirilen ödemelerin hacmi artmaya devam ediyor. Asseco SEE Grup Yöneticisi Burak Kutlu ile Türkiye’deki ve dünyadaki durum hakkında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
Türkiye’deki e-ödeme sektöründen bahseder misiniz? Bu alana yönelik çalışmalarınız nelerdir?
Tahsilatların online yapılma oranlarının giderek arttığı Türkiye, e-ödemeler anlamında hızlı gelişen bir pazar. Ülkemizde kredi kartıyla banka kartlarının kullanımı 160 milyonun üzerinde. Türkiye nüfusunu 80 milyon olarak düşünürsek, kişi başına 2 kart düşüyor. Türkiye’de ödeme sistemleri 90’ların sonundan itibaren özellikle inovasyon kaynaklı ciddi bir ivme ile gelişim göstermeye devam ediyor. Kamu tarafında ise elektronik dünya için düzenlemeler yapılıyor. İşletmeler de yeni ürünlerini, çözümlerini buna göre geliştiriyor, zengin bir müşteri deneyimi yaşanıyor. Örneğin, 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında çıkan kanun, sabit ÖKC geçişi (yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar) gibi bazı yeni sayılabilecek süreçlerin devamından, bu düzenlemelerin servis sağlayıcılar ve son kullanıcılara etkilerinden bahsedebiliriz. Bu kanun ile e-ticaret alanında gelişmeler olacağını söylememiz mümkün. Türkiye’deki internetten yapılan kartlı ödeme işlemlerin verilerine bakıldığında; 2014 yılı ile karşılaştırıldığında, 2015’de yaklaşık 15 milyon TL işlem hacminde artış olduğunu görüyoruz. Asseco SEE olarak, güvenli e-ödeme çözümleri (Payment Gateway) alanında Türkiye'de geniş bilgi birikimi ve deneyime sahibiz. Hem Türkiye’de hem de yurt dışında içlerinde birçok büyük bankanın da yer aldığı, bankalara hizmet, ürün satış, bakım ve operasyonel teknik destek hizmeti sağlıyoruz. Türkiye’deki “PCI Level 1 Certified” birkaç teknoloji firmasından biriyiz. Ayrıca sunduğumuz ödeme altyapısı yeni yasal düzenlemelere tam uyumlu.
Mobil ödeme sistemlerinde eğilim hangi yöne doğru ilerliyor?
Servis sağlayıcıların konvansiyonel ürünlerine olan yatırımlarının artması ve kullanıcı alışkanlıklarının evrilmesiyle mobil dünya hayatımıza daha fazla girecek. Ülkemizde müşteri sadakat uygulamaları müşteri gözünde fark yaratıyor, talep görüyor. Sadece mobil ödeme çözümlerinin değil, sadakat ve ödeme çözümlerinin de müşteri tarafında rağbet göreceğini söyleyebiliriz. 6563 no’lu yasa ile birlikte, e-ticaret ve mobil ödemeler alanında farklı bir yöne girilmiş bulunuyor. Yasa ile kişisel verilerin korunması öne plana çıkarılmış durumda. Kişisel bilgilerinin paylaşılacağı endişesini taşıyan tüketiciler artık güvenle istedikleri e-ticaret sitesinden alışveriş yapma rahatlığına kavuşacak. Alışverişin internete ve mobile kaydığı günümüzde verilerin gizliliğin garanti altına alınmasının, online ticaret hacmine olumlu etkileri olacaktır.
Türkiye’deki mobil ödeme uygulamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
6493 sayılı kanun ile Türkiye’deki mobil ödeme uygulamalarının daha güvenilir olacağını düşünüyoruz. Bu alana yönelik her geçen gün yenilikçi iş uygulamalarımıza bir yenisini ekliyoruz. NestPay®, Asseco SEE Teknoloji tarafından geliştirilmiş e-ödeme işleme (ePayment Processing) platformudur. NestPay®, başta bankalar olmak üzere, online ödemeler pazarında, müşterilerine tahsilat çözümü sunmak isteyen finansal kurumların ihtiyaçlarını karşılıyor. NestPay®, tekrarlayan ödeme ve ödeme talimatı alma özellikleriyle sanal POS’larını tahsilat amaçlı kullanan firmaların kayıtlı kredi kartı bilgilerini kullanarak, tahsilatlarını gerçekleştirmesini sağlıyor. Tek bir arayüzle tüm sanal POS altyapısının yönetilebilmesi ise iş yerlerine kullanım kolaylığı sağlıyor.
E-ödeme alanındaki güvenlik süreçleri neler ve nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Ödemelerin kredi kartıyla gerçekleştiği e-ödeme dünyasında, güvenlik olgusu çok önemli ve hassas bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Yeni yasal düzenlemelere göre artık e-ticaret yapan ya da ödeme hizmeti sunan tüm kurumların sunduğu altyapının ya da çözümlerin güvenliği için gerekli tüm önlemleri alması ve bu altyapıyı yasal düzenlemelerle belirlenen güvenlik standartlarına uygun bir şekilde işletmesi gerekiyor. Asseco SEE olarak, alt yapımızı belirlenen güvenlik standartlarına uygun bir şekilde işletiyoruz. Bu anlamda, sunduğumuz ödeme altyapısı yeni yasal düzenlemelere tam uyumlu. Mobil çözümler alanında ise mobil ödeme, mobil bankacılık ve güvenlik, mobil cihazlardan hızlı ve güvenli bilgi erişimini sağlayan çözümler, kart çözümleri alanında tüm kartlı ve kartsız işlemleri destekleyen ödeme, ATM / POS çözümleri ve bunların uçtan uca yönetimi yer alıyor.
Paratika’dan da bahseder misiniz?
6493 sayılı kanun kapsamında ödeme kuruluşu olarak hizmet vermek üzere çalışmalarımız devam ediyor. Sektöre gerekli altyapı ve bilgi birikimi olan firmaların giriş yapması ödeme hizmetlerinin gelişmesine katkıda bulunurken, Türkiye’de e-ticarette yeni bir dönemin başlayacağını söyleyebiliriz. Bu alanda önemli bir deneyime ve uzmanlığa sahip olduğumuzu tekrar belirtmek isterim. 6493 sayılı kanun kapsamında alacağımız lisans ile müşterilerimize güvenli e-ödeme sistemlerinde en iyi ve üstün özellikleri sunmaya devam edeceğiz. Yeni markamız “Paratika” ile müşterilerimize her zaman olduğu gibi e-ticaret alanında ihtiyaç duydukları çözümleri ve hizmetleri sunacağız. Paratikaâ’yı birden fazla bankanın sanal POS altyapısına entegre olabilen ve kullanılan kart bilgilerini güvenli ortamda saklayarak, sonraki işlemlerde tekrar kullanılabilmesini sağlayan bir elektronik ödeme çözümü olarak tanımlayabiliriz. “Tek tıkla ödeme”, “tekrarlayan ödeme”, “sahtekârlık kontrolü”, “tek kanaldan mutabakat” gibi hizmetler tek bir paket halinde Paratikaâ markasıyla küçük ve orta ölçekli e-ticaret kuruluşlarına sunulacak.