E-ticaret ekonomiyi canlı tutuyor
“Coğrafi ve ekonomik sınırların ortadan kalktığı, kullanıcıların bir ürüne istediği yerden, istediği zamanda ve en rahat şekilde ulaştığı bir ticari döngü olan e-ticaret ekonomiyi sürekli canlı tutuyor”
Tüm dünyada olduğu gibi e-ticaret Türkiye’de de hızla gelişmeye devam ediyor. BKM’nin geçtiğimiz aylarda açıkladığı verilere göre internet üzerinden yapılan alışverişlerin 30 milyar TL’ye ulaştığı ortaya çıkmıştı. Dünyada en yüksek internet kullanımı oranına sahip olan ülkelerden birisi olarak Türkiye’de büyük bir e-ticaret potansiyeli bulunuyor. Ödeme sistemlerindeki gelişmelerin de etkisiyle pazarın önümüzdeki yıllarda daha da hızlı büyümesi bekleniyor.
E-ticaretin bu hızlı yükselişini göz ardı etmeyerek Türkiye’de e-ticaretin öncü şirketlerinden birisi olan ve 2011 yılında eBay tarafından yüzde 93’ü satın alınan Gittigidiyor.com’un Genel Müdürü Cenk Angın’la Türkiye’deki e-ticaret pazarı ile ilgili kısa bir söyleşi yaptık.
Angın’a göre, coğrafi ve ekonomik sınırların ortadan kalktığı, kullanıcıların bir ürüne istediği yerden, istediği zamanda ve en rahat şekilde ulaştığı bir ticari döngü olan e-ticaret ekonomiyi sürekli canlı tutuyor, bu yüzden ülkemiz açısından büyük bir önem taşıyor. E-ticaret pazarının internet yayılımı ile doğru orantılı bir pazar olduğunu vurgulayan Angın, “Döngüye baktığımızda öncelikle internet kullanımı, ardından da e-ticaret deneyimi geliyor. Türkiye’de internet kullanımına ilişkin rakamlar 35 milyon civarında kullanıcı olduğunu gösteriyor. Bu kullanıcıların 9 milyonuna yakınını internet üzerinden alışveriş tecrübesini yaşamış kişiler. Teknolojinin de hızla gelişmesiyle gün geçtikçe büyüyen bir pazar ortaya çıkıyor” diyor. Tüketicilerin beklentilerinin de hızla değiştiğini vurgulayan Angın, “Tüketiciler artık en ucuz ürüne, en hızlı ve rahat şekilde ulaşabileceği yöntemleri tercih ediyorlar. Bu da tedarikçi olarak bizim tüketici beklentilerine göre pozisyon almamızı sağlıyor” dedi.
2000 yılında internet kullanım oranı dünya nüfusunun yüzde 7’sini oluştururken şu an bu rakam yüzde 38 civarına geldi. 2023 yılında ise yüzde 66 olması öngörülüyor. Çevrimiçi ve fiziksel mağazaların arasındaki farkın her geçen gün ortadan kalkması ile birlikte 2023 yılındaki toplam e-ticaret hacminin 10 trilyon dolarlık bir pazar potansiyeline ulaşması bekleniyor.
2013 yılında da büyüme devam ediyor
2012 yılını yüzde 46’lık bir büyüme ile kapatan gittigidiyor.com, 2013 yılının ilk altı ayında yüzde 90’lık bir büyüme rakamı yakalamış. Sürekli kendilerini yenileyen dinamik bir yapıya sahip olduklarını belirten Angın, “2015 yılı itibariyle 2012 yılındaki iş hacmimizin üç katını yakalamış olmayı hedefliyoruz. Hedeflerimizi belirlerken, sadece kısa vadeli metriklerimizi değil, uzun vadeli kabiliyetlerimizi de gözetiyoruz” dedi.
Akıllı telefonlar ve tabletlerin hızla arttığı son dönemde, e-ticaretin bugünü ve geleceğinde en önemli eğilimlerden birisinin mobil dünyada olmak olduğunu ve bunun için büyük yatırımlar yaptıklarını belirten Angın, iPhone ve Android cep telefonu uygulamalarını yenilediklerini, çok yakında da iPad ve Android tablet uygulamalarının kullanıma sunulacağını söyledi.
eBay’le neler değişti
Dünyanın en önemli e-ticaret şirketlerinden eBay’in Gittigidiyor.com’u satın almasıyla birlikte önemli değişimler de beraberinde gelmiş. eBay’in küresel pazarda elde ettiği tecrübelerin paylaşılması ve bu tecrübelerin Türkiye pazarına yansıtılmasıyla önemli avantajlar elde edilmiş. Bu satın alma sonrasında Gittigidiyor.com özellikle tasarımı ile ön plana çıkan en son teknolojilerin kullanıldığı yeni ofisine taşınmış. Ayrıca Hukuk ve “Market Place” (Pazar Yeri) departmanları kurulmuş.
Rakamlarla Gittigidiyor.com
GittiGidiyor.com 8,5 milyonun üzerinde kayıtlı üyesi, ayda 28,6 milyonun üzerinde ziyaret, 12,5 milyon üzerinde tekil ziyaretçi ve 4 milyondan fazla anlık satış fırsatıyla Türkiye’nin en önemli çevrimiçi alışveriş merkezlerinden birisi. Ayda ortalama 700 bin adet satış gerçekleşiyor. Yani 3 saniyede bir ürün satılıyor.
Gittigidiyor.com’un kullanıcılarına bakıldığında yüzde 5’ini satıcılar yüzde 95’ini ise alıcılar oluşturuyor. Demografik olarak incelendiğinde bu kullanıcıların yüzde 30 ‘u kadın yüzde 70’i ise erkek. Kullanıcıların yaş ortalaması oldukça genç; yüzde 53 18-30 iken, yüzde 34 ise 30-50 yaş aralığında bulunuyor. Kategorilere yoğunlaşıldığında en çok payı (TL bazında) sırası ile Cep Telefonu ve Aksesuvarlar, Bilgisayar, Tablet ve Ev, Bahçe ve Dekorasyon kategorisi alıyor.