E-ticaret ekosistemi büyüdükçe e-ticaret pazarı dikeyleşme eğilimi gösteriyor
KOBİ’lerin e-ticaretteki ağırlığı salgınla birlikte artarken, bu zorlu süreçte ürünlerini internetten satan KOBİ’ler satış hacimlerini de artırdı. 2020’nin ilk 6 ayında 91,7 milyar TL olarak gerçekleşen toplam e-ticaret hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 artış gösterdi. IdeaSoft İş Ortaklıkları Müdürü Eray Şentürk, IdeaSoft altyapısını kullanan şirketlerin yaklaşık yüzde 80’inin KOBİ olduğunun ve e-ticaret ekosistemi büyüdükçe e-ticaret pazarının dikeyleşme eğilimi gösterdiğinin altını çizdi.
Hızla dijitalleşen dünyada toplam e-ticaret rakamının daha da artacağını ve tüm sektörlerin artık dijitalleşmenin ve dijital pazarlama argümanlarının önemini daha iyi anladığını belirten IdeaSoft İş Ortaklıkları Müdürü Eray Şentürk, “Salgından önce 2030’a kadar dijitalleşmeyen, e-ticareti farklı modelleriyle kullanmayan işletme kalmayacağını düşünüyorduk ancak süreç çok daha öne geldi. Covid-19 salgınıyla ürünlerini internetten satmak için e-ticarete yönelen KOBİ’lerde gözle görülür bir artış oldu. Salgın döneminde e-ticarete ağırlık veren KOBİ’lerin satış hacimlerinin de oldukça arttığı görüldü. KOBİ’ler ve mikro işletmeler için henüz hiçbir şey kaçmış veya hiçbir şey için geç kalınmış değil” dedi.
2020 yılı ve öncesinde e-ticaret yapmayan KOBİ’ler ve mikro işletmeler için 2021 yılında bu işe başlamanın şart olduğunu da vurgulayan Şentürk; “E-ticaret ekosistemi büyüdükçe ve hacimler arttıkça e-ticaret pazarı dikeyleşme eğilimi göstermekte. Bugün e-ticaret pazarının çok gelişmiş olduğu İngiltere ve Amerika gibi ülkelere baktığımızda, dikey pazarlarda yer alan on binlerce mikro işletme görürsünüz ve bu firmalar çok ciddi cirolara ve büyüme rakamlarına sahiptirler.
Dikey Pazar; bir sektöre, o sektörün alt sektörlerine veya bir ürün gamına odaklanan firmalardan oluşur. Örneğin; dikey pazarda yer almak ve e-ticaret yapmak isteyen bir KOBİ tüm hırdavat ürünlerini satmak yerine matkap ucu satışında uzmanlaşmış bir e-ticaret sitesi kurulabilir. Ya da küçük bir mobilya işletmesi, tüm mobilya dünyasına değil, sadece yatak odası takımı veya sadece makyaj aynası satan bir e-ticaret sitesine dönüşebilir. E-ticaret hacminin artışıyla birlikte tüketici sektörde almak istediği ürünü o konuda uzmanlaşmış bir firmadan tedarik etmek istiyor. Bu tüketicinin kendisini; karışıklıktan, yanılmaktan ve kötü servis kalitesinden koruma şekli olarak karşımıza çıkıyor. Tüketici böylesi e-ticaret sitelerine bir uzman gözüyle bakıyor, daha fazla seçenek ve detay görüyor ki bu da iyi bir kullanıcı deneyiminin ilk adımını oluşturuyor, güven duymasını sağlıyor. Sonuç olarak bu tüketici davranışı tüm e-ticaret yapmak isteyen firmalar için başlangıç noktası olmalı. Tüketicinin güven duyması daha fazla dönüşüm, daha fazla satış demek” şeklinde görüşlerini dile getirdi.
2021 yılı itibariyle şirketlerin satış, pazarlama, üretim ve operasyonda e-ticareti merkeze oturtarak yapılarını revize etmeleri gerekiyor. Bu büyük markalar için oldukça zor bir dönüşüm olacak ama küçük ölçekli işletmeler, büyük markalara göre daha hızlı karar alabilme ve dönüşebilme yeteneğine sahip. Bu, e-ticarette KOBİ ve mikro işletmelerin neden başarılı olduğunu bize anlatmakta. Çünkü e-ticaret sektörünün sürekli değişen bir yapısı var ve bunu başarabilen firmalar çok ciddi satış hacimleri elde ediyor.
IdeaSoft olarak Mart ayından bu yana hem işletmeleri hem de tüketiciyi korumaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Şentürk; “Pandemi döneminde ne yazık ki birçok fiziki mağaza kepenk kapatmak durumunda kaldı. Buna karşılık insanlar ihtiyaçlarını gidermek, evde kaldıkları süreyi daha verimli kılmak ve daha birçok sebeple internetten sipariş vermeye devam etti. Hal böyle olunca işletmelerin de e-ticarete olan ilgisi oldukça yükseldi. Bu süreçte KOBİ E-ticaret Çözüm Paketi ile yüzlerce KOBİ’ye birkaç gün içinde e-ticaret sitesi açarak ayakta durmaları için destek olduk. Türkiye’de pandemiden zarar gören işletmeleri desteklemek için güçlerimizi birleştirdik. Vodafone, Google Türkiye, Yapı Kredi Bankası, Visa ve Akbank gibi ekosistemdeki birçok kurumla birlikte KOBİ’leri desteklemek adına projeler başlattık. Bu işbirlikleri ile online alışverişe henüz geçmemiş veya yeterli yatırımı yapmamış olan işletmeler de e-ticaret yapabilecek. KOBİ’lerimizin pandemi döneminde yaşadıkları olumsuzlukları 7/24 tüm Türkiye’ye açık mağazaları ile minimalize etmeye çalıştık.” dedi.
IdeaSoft: 2005 yılında kurulan IdeaSoft, web ve mobil tabanlı yazılım çözümleri sunmayı ilke edinmiş Türkiye’nin lider e-ticaret altyapı sağlayıcısıdır. IdeaSoft Libadiye Genel Merkez ve BÜDOTEK Teknopark AR-GE ekipleriyle internetten satış yapmak isteyenler için tüm gücümüzle çalışırken, müşterilerine sağladığı ücretsiz panel eğitimleriyle de 2016’dan bu yana 30000+ katılımcıya ulaştı. IdeaSoft ekibi, her yıl Deloitte tarafından resmi mali raporlara göre düzenlenen ve Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinin belirlendiği yarışmada 6 sene üst üste ödüle layık görüldü. Ayrıca; TEPAV Türkiye 100, Bilişim 500 ve birçok etkinlikte başarılarını ödülle taçlandırdı.