E-ticaret, pandemi döneminin parlayan yıldızı
Küresel anlamda pandeminin etkilerinin sürdüğü bir süreçte şirketler, hedeflerini de pandemiye göre belirliyor. 8 ülkede, 400’e yakın aktif müşterisine bu süreçte eşlik eden ODS Consulting Group’un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Onur Seçkin, pandemi ve normalleşme sürecinde sektördeki yatırımlara ve fırsatlara dikkat çekti. İhracat danışmanlığı alanında çalışmalara imza attıklarını belirten Onur Seçkin, “Genel ticaret sisteminin verilerine göre Türkiye’de ihracat 2021 yılının ilk yedi ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34,9 artışla 121,4 milyar dolara yükseldi. Danışmanlık hizmeti sunduğumuz otomotiv endüstrisi, hazır giyim konfeksiyon, çimento cam seramik ve toprak ürünleri sektörünün ihracatta ön plana çıktığını görüyoruz” dedi. İhracat verilerinin analizinde tüketici alışkanlıklarındaki değişikliklerin de ele alınması gerektiğinin altını çizen Onur Seçkin, şöyle devam etti:
“Pandemi sonrasında nihai tüketiciler açısından yaşanan en önemli değişim, e-ticaret eğilimi olarak dikkat çekiyor. Bu dönemde 3 bin 761 KOBİ, e-ticarete başladı. Türkiye’nin 2020 yılının ilk 6 ayındaki 91,7 milyar liralık e-ticaret hacminin yüzde 91’ini (83,3 milyar lirası) yurtiçi harcamalar, yüzde 5’ini (4,5 milyar lira) e-ithalat, yani Türkiye’nin diğer ülkelerden alımları ve yüzde 4’ünü de e-ihracat olarak belirttiğimiz diğer ülkelerin Türkiye’den alımları oluşturdu. E-ticaret gönderilerine uygun olarak taşıma sistemlerinde iyileştirme yapılması, operasyonun buna göre şekillendirilmesi, e-ticaret firmaları ile kargo şirketleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi gerekiyor. Şehir içi dağıtım problemlerinin önüne geçebilmek için şehir içinde merkez olarak kullanılabilecek depolama çözümlerine yatırım yapılması, depolama, lojistik, dağıtım konularında nitelikli personel istihdam ihtiyacının karşılanması da dikkat edilmesi gerekenler diğer noktalar.
İhracatımızı daha da iyi noktaya getirmede firmalara, doğru fiyatta doğru satış ağı ve stratejik pazarlarda doğru rakip analizleriyle daha sağlam adımlar atmalarını öneriyoruz. Yatırım planı olan birçok işletme, pandeminin yoğun olarak yaşandığı 2020 yılı sonuna kadar bu yatırımları ertelemek durumunda kaldı. Bu yılın ilk çeyreği itibariyle yaşanan talep hareketliliği ile kapasite anlamında yetersiz kalan işletmeler harekete geçmeye, pandemi öncesinde ötelenen tüm yatırımlar bir anda hızlı bir şekilde gerçekleşmeye başladı. Danışmanlık yaptığımız sektörler arasında en çok sayıda yatırımın bilişim sektöründe gerçekleştiğini görüyoruz.
Onu makine sanayi sektörü takip ediyor. E-ticaret kanalının küresel pazarda ciddi avantaj kazanıp, B2C konusunda özellikle lojistik firmalarına daha çok fırsat ve avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Sanayi üretiminde ürün ve sektör çeşitliliği ile gelişmiş yan sanayi avantajı, ülkemizin güçlü yönleri. Esnek ve hızlı üretim yapımız, ürün standartlarımızda AB ile uyumlu hareket edilmesi, güçlü lojistik hizmetlerimiz, yüksek liman ve taşımacılık kapasitesi ve gelişmiş ihracat finansman olanakları da diğer avantajlarımız.
ODS Consulting Group. pandemi döneminde önemli yatırımlar yaptı. Entegre bir yönetim anlayışıyla ve çeşitli yazılım çözümlerini kullanarak farklı lokasyonlarda ama tek hedefe kilitlenmiş bir ekip kurduk. Bir yandan altyapımızı dijitalleşmeye yaptığımız yatırımla güçlendirirken personele yoğun bir eğitim programı ile gelişim fırsatı sunduk. Bu süreçte öne çıkan uluslararası iş geliştirme hizmetimiz ve pandemi sonrasında yoğun istihdama dönüşle beraber talep gören işe alım danışmanlık hizmeti ile atılım gerçekleştirdik. İş modellerimizi de müşterilerin memnuniyetini artıracak şekilde ve tam da ihtiyaçları gözeterek yeniden ele aldık.”