E-ticaret sitelerine güven damgası geliyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce (TOBB), e-ticaret sitelerine 'güven damgası' verilmesi gündeme geldi. Ticaret Bakanlığı'nın e-ticaret sitelerine ilişkin güven damgası tebliğinin yayımlandığı belirtildi.KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, internet üzerinden alışveriş yapan kişilerin kredi kartları ve siteler üzerinde güvensizlik yaşadığını belirti. Büyüksimitci e-ticaret sitelerine bazı iyileştirmeler yapacaklarını belirterek ''güven damgası'' verileceğini söyledi. Yaptığı açıklamada ise: ''En önemli sorunların başında güven eksikliği geliyor. Bunun için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'mızla e-ticaret sitelerine güven damgası verilmesi konusunda yaptığımız çalışmanın sonucu tebliğ olarak yayınlandı. Önümüzdeki günlerde, 1 aya kadar bakanlığımızdan aldığımız yetkiyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak güven damgası vermeye başlayacağız'' sözlerine yer verdi.
Güven damgası alan sitelerin Türkiye ve dünya çapında, e-ticaret pazarında daha da büyüyeceğini söyleyen Büyüksimitci:
TÜİK verilerine bakıldığında tüketicilerin yüzde 45'inin gizlilik ve güvenlik kaygıları sebebiyle internetten alışveriş yapmadıkları görüldü. Bu nedenle bakanlığın 'Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ' 6 Haziran 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan istatistiklere göre internetten alışveriş dünyanın yaklaşık yarısı 3'te 1'i civarında. Yani toplam ticaret oranı dünyada yüzde 8-9 iken Türkiye'de yüzde 3,5. Niçin daha az alışveriş yapılıyor, araştırmasında özellikle güven problemi olduğu, özellikle kredi kartlarında güven problemi olduğu tespit edildi” dedi.
Güven damgası nedir
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 'Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ' Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. E-ticarette 'güven damgası' yeni çıkmış olsa da henüz sağlayıcısı bulunmuyor. 'Güven damgası' uygulamasının amacı, tüketicilerin haklarını koruyup, internet üzerinden daha rahat ve güvenilir alışveriş yapmalarını sağlamak olacak