E-ticareti yönlendirecek temel eğilimler
Zencommerce Türkiye Ülke Müdürü Emre Gülas, 2017'de e-ticareti şekillendirecek trendleri ve beklentileri değerlendirdi. Büyük veri ve yapay zekanın başı çektiği dönüşüm, e-ticareti tüketicilerin davranışlarını öğrenen ve en kısa zamanda taleplere cevap veren akıllı sisteme dönüştürüyor. Gülas, girişimcilerin ve şirketlerin e-ticaretteki bu dönüşüme uyum için önem vermeleri gereken başlıkları sıraladı:
1. Mobil artık bir zorunluluk: Tüketicilerin internetten en büyük beklentisi hızlı ve olabildiğince pratik bir şekilde ürünlere ulaşabilmek. Ürünler hakkında en kısa zamanda bilgi sahibi olmanın aracı ise mobil cihazlar. Tüketiciler fiyat kontrolü için de sürekli mobil cihazları kullanıyor ve ürün kontrolü ile satın alımın büyük kısmını mobil üzerinden gerçekleştiriyor. Mobil uyumlu bir sanal mağaza e-ticaret sektöründeki markalar için artık bir zorunluluk.
2. Sosyal medyadan satışın itici gücü chatbot’lar: Yapay zekanın e-ticarete en büyük katkısı chatbot'lar olacak. Tüketici bilgileri ve davranışlarını ezberleyen otonom mesaj sistemleri, sorulara anında cevap vererek, e-ticaret işlemlerini hızlandıracak. Gülas, Zencommerce'in chatbot hizmetini Şubat 2017'de hayata geçireceğini belirterek, “Gelişen chatbot teknolojileri ile müşteri soru sorduğunda mağazadan cevap beklemek yerine, chatbot üzerinden cevap alabilecek. Bu sayede boyutu fark etmeksizin tüm mağazaların operasyon verimliliği artacak ve müşterilerin bekleme süresi en aza düşecek” dedi.
3. Dikey pazarlar öne çıkacak: Ekonomik belirsizliğin öne çıktığı dönemlerde, teknolojik değişimleri daha iyi takip etmeyi ve bu değişimlere uyumu sağlayan dikey pazarların önemi artacak. Gülas, dikey pazarlardaki satışların e-ticaret ile yasal ve denetimli kılınacağını belirterek ekledi: “Instagram, tüketicilerin keşfetmesini sağladığı ürünler sayesinde güç kazanıyor, ama e-ticareti kendi platformuna tam anlamıyla entegre edemedi. Instagram'dan pazarlanan ürünlerin yasal ve operasyonel olarak takibi için e-ticaret sitesi üzerinden satış yapılması en doğrusu olacak. Çünkü Gelir İdaresi bu platformlar üzerindeki denetimini 2017’de daha da sıkılaştıracak.”
4. Hızlı tüketim e-ticarete giriyor: Başta ABD’de olmak üzere birçok marka ürünlerini hızlı tüketim trendine uygun kılmak ve en kısa sürede teslimatı tamamlamak için yeni stratejiler belirliyor. Küresel e-ticarette yaygınlaşan hızlı tüketim ve hızlı teslimat kültürü, Türkiye'de de birçok girişime kapı açacak.
5. Kendi web sitenizden satış: Gülas, e-ticarete adım atan markaların sanal mağaza ile yollarına devam ederek avantaj sağlayacaklarını belirtti ve “Denetim yeteneğinin şu an çok kısıtlı olduğu sosyal ağlarda gerekli altyapının kurulması daha uzun bir süre alacak. Kendi e-ticaret sayfasına sahip bir girişimci veya şirket için meşruluk ve denetim gibi sıkıntılar söz konusu değil” dedi.