e-Ticaretle ilgili tüm paydaşlar için ETBİS hayata geçirildi
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) Dijital Tanıtım Toplantısı’nda ‘Elektronik Ticaret Bilgi Platformu’ hakkında bilgi vererek, Türkiye’nin ilk kez derlenen e-ticaret verilerini açıkladı. Pekcan, Türkiye’de e-ticaret hacminin 2019 yılı itibarıyla 136 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirterek “Bu senenin ilk 5 ayında, özellikle de Covid-19 salgını sürecinde e-ticaret hacmi, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 artışla 63,3 milyar lira oldu” bilgisini verdi.
Bakan Pekcan tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada; “Ticaret Bakanlığı olarak ülkemizde e-Ticaretle ilgili etkin politikalar geliştirebilmek, sektördeki tüm paydaşları bilgilendirmek ve kamuoyunu sektörle ilgili bilinçlendirmek adına ETBİS’i, ‘Elektronik Ticaret Bilgi Platformu’nu ve güven damgasını hayata geçirdik” dedi. Türkiye ekonomisi için son derece stratejik bir alan olan e-Ticaret sektörüyle ilgili Ticaret Bakanlığının iki çalışmasını paylaşmak istediklerini belirten Pekcan, bunlardan ilkinin ETBİS, diğerinin de girişimci ve tüketicilere rehber niteliğinde geliştirdikleri ‘e-Ticaret Bilgi Platformu’ olduğunu söyledi. Pekcan, e-ticaret uygulamalarının KOBİ’lerin, üretici birliklerinin, belli iş kollarında faaliyet gösteren esnafın ve dış ticaret alanında nispeten tecrübesiz firmaların ticari faaliyetlerinin geliştirilmesi ve dış ticarete atılmalarının sağlanabilmesi bakımından büyük imkânlar sunduğunu ifade ederek küçük firmaların, girişimcilerin, üreticilerin e-ticaret sayesinde ürünlerini tüm dünyaya tanıtma ve pazarlama imkânına kavuştuğunu dile getirdi.
‘eticaret.gov.tr’ ücretsiz olarak tüm firmalara ve vatandaşlara açık
Pekcan, e-Ticaretin son yıllarda önemli mesafe kaydetse de küresel ekonomi içinde halen görece yeni bir alan olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: “Firmaların e-ticareti etkinlikle kullanabilmesine yönelik politikalar geliştirmek için bu sektörle ilgili somut ve bilimsel verilere ihtiyaç duyulmakta. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı olarak oldukça proaktif davranıp ETBİS’i, Elektronik Ticaret Bilgi Platformu’nu ve güven damgasını hayata geçirdik. ETBİS ve Elektronik Ticaret Bilgi Platformu’nda yer alan pek çok bilgi ve kaynağa ‘eticaret.gov.tr’ adresinden ulaşabilirsiniz. Burası, tüm firmalarımıza ve vatandaşlarımıza ücretsiz olarak açıktır.” Bu adreste yer alan özelliklerden bir tanesinin de ‘Kayıtlı Site Sorgulama’ seçeneği olduğunu belirten Pekcan, “Burası özellikle tüketicilerimizin alışveriş yapmak istedikleri e-Ticaret sitesini sorgulayabilecekleri bir alan. Tüketicilerimiz, e-ticaret sitesi ETBİS’e üye midir, güven damgası var mıdır; tek tıkla e-ticaret sitesine ilişkin tanıtım ve reklamlara ve iletişim kanallarına ETBİS üzerinden ulaşabilecek. Bunların ötesinde, e-Ticaret bilgi kaynağı olarak tasarlanan platformumuzda bir ‘e-Ticaret Akademisi’ yer almakta. Bu akademi üzerinden işletmelerimize ve tüketicilerimize çevrimiçi ve ücretsiz olarak e-Ticaret ve e-İhracat eğitimleri vermekteyiz. ‘e-Ticaret Akademisi’nde; e-Ticaret sitesi kurulumundan e-İhracat yapılmasına kadar pek çok konuyu içeren 33 eğitim videosu ile 74 eğitim dokümanı vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu” açıklamasını yaptı. Bakan Pekcan, ayrıca, sitede yer alan ‘e-Ticaret Danışmanı’ özelliğiyle site kullanımını oldukça kolay ve kişiye özel hale getirdiklerini ifade ederek, platformda ayrıca, e-Ticaret konusunda güncel haber ve raporlara da yer verildiğini anlattı.
e-Ticarette hava yolu sektörü 15,3 milyar lira ile ilk sırayı aldı
Bakan Pekcan, toplantıda Türkiye’nin ilk kez derlenen e-Ticaret verilerini açıkladı. Bu verilerin bundan sonra sektörle ilgili yapılabilecek tüm analizlerde temel kaynak olacağını vurgulayan Pekcan, “Veri setlerimiz gelecekte daha da çeşitlendirilerek gelişecektir” dedi ve şunları aktardı: “2019 yılı itibarıyla ülkemizde e-Ticaret hacmi 136 milyar lira olarak gerçekleşti. 2019 yılı toplam e-Ticaret tutarının yüzde 85’i yurt içi harcamalardan, yüzde 9’u diğer ülkelerin ülkemiz e-Ticaret sitelerinden yaptığı alışverişlerden, yüzde 6’sı ise vatandaşlarımızın yurt dışı sitelerden yaptığı alışverişlerden oluştu.” Daha önce e-Ticaret hacmi verilerinin 83,5 milyar lira civarında tahmin edildiğini anımsatan Pekcan, hesapların tahminlerin yaklaşık yüzde 64 üstünde çıktığını söyledi. Pekcan, e-Ticaret hacminin 97,5 milyar lirasının (yüzde 71,5’i) kartlı ödemeler, 8,9 milyar lirasının (yüzde 6,5) kapıda ödemeler ve 29,5 milyar lirasının da havale/EFT ödemelerinden oluştuğunu kaydetti. Sektörel verileri de paylaşan Bakan Pekcan, “e-Ticarette hava yolu sektörü 15,3 milyar lira ile ilk sırayı alırken, bu sektörü giyim, ayakkabı ve aksesuar 13,8 milyar lira, beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörü 13,3 milyar lira, seyahat sektörü 9,3 milyar lira, elektronik 8,5 milyar lira, yemek sektörü ise 5 milyar lira işlem hacmiyle takip etti” dedi.
Yazılım sektörü yüzde 75 ile ilk sırada
Hava yolu ve seyahat sektörleri kapsam dışında bırakıldığında ise e-ticaret hacminin 111,4 milyar lira olduğunu söyleyen Bakan Pekcan, şu değerlendirmede bulundu: “Sipariş sayıları bakımından kartlı işlemler içinde e-Ticaretin payını analiz ettiğimizde, yazılım sektörü yüzde 75 ile ilk sırayı alırken, bu sektörümüzü çiçekçiliğin yüzde 62, hava yollarının yüzde 60, kitap ve derginin yüzde 51, beyaz eşya ve küçük ev aletlerinin yüzde 50, elektronik sektörünün yüzde 43, seyahatin yüzde 41, araç kiralamanın yüzde 29, giyimin ise yüzde 14’lük orana sahip olduğunu görüyoruz.”
Pekcan, Türkiye’de şu anda toplam 68 bin 457 işletmenin e-ticaret faaliyeti sürdürdüğüne işaret ederek, işletme sayısının en fazla olduğu ilin yüzde 46 ile İstanbul olduğunu dile getirdi. Bunun yanında e-Ticarete kayıtlı işletmelerin yüzde 84’ünün tüccar ve sanayici, yüzde 16’sının ise esnaf işletmesi olduğunu belirten Pekcan, e-Ticaret yoluyla gerçekleşen alışverişlerin yüzde 36’sını İstanbul, yüzde 9’unu Ankara, yüzde 6’sını ise İzmir’de yaşayan vatandaşların yaptığını bildirdi. Pekcan, ödeme şekilleri açısından bakıldığında internetten kartlı, kapıda ödeme ve havale/EFT kapsamında toplam 1 milyar 366 milyon sipariş verildiğini aktararak şunları kaydetti: “Kartlı ödemelerde 532 milyon sipariş, kapıda ödemede 176 milyon sipariş, havale/EFT’de 657 milyon sipariş gerçekleşti. Toplam 136 milyar lira olan e-ticaret hacmi bakımından değerlendirildiğinde, bu siparişlerin ortalama sepet tutarı 99,5 lirayı buldu. Bu tutar kartlı ödemelerde 183 lira, kapıda ödemede ise 50 lira olarak karşımıza çıkarken, sektörel olarak hava yolunda 874 lira, giyimde 160 lira, seyahatte 174 lira, elektronikte 126 lira, yemek sektöründe 34 lira, kitap ve dergide 64 lira, çiçekçilikte 82 liradır.”