E-ticarette vergi muafiyeti için gereklilikler net
Geçtiğimiz günlerde, doğurganlık oranının artırılmasına yönelik yeni politikalar için Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı kuruldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, doğurganlık oranındaki düşünün önüne geçmek için doğum izinlerinin artırılması, kreş ve bakım süreçlerinin desteklenmesi ve esnek ya da uzaktan çalışma gibi birçok alternatifi ele aldıklarını belirtti. E-ticaret sektörünün kadınlara evden çalışma olanağı sunabilen başlıca sektör olduğunu belirten TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, e-ticarette vergi muafiyeti şartlarının önemli bir destek sunduğunun altını çizdi.
E-ticaretin yaygınlaşmasıyla beraber, bir şirket sahibi olmayan kadınlar da evden ürettikleri ürünleri internet üzerinden vergi muafiyeti ile satarak para kazanabiliyor. E-ticaret vergi muafiyetinin, 2024 yılı için 1.100.000 TL olduğunu ve bu rakamın ayda ortalama 91 bin TL’ye denk geldiğini belirten TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, “Bu rakam, Türkiye’de evden kendi üretimi ile satış yaparak kazanç sağlayan birçok kadın için son derece motive edici bir rakam. Vergiden muaf olarak yola çıkan birçok kadın girişimci, bu destekle beraber ileriki yıllarda işlerini büyütme potansiyeline sahip. Devletin sağladığı bu avantajdan başta kadınlar olmak üzere evde kendi ürettiği ürünleri satmak isteyen herkes faydalanmalı” dedi.
E-ticarette vergiden muaf olmak için, şahısların bir işyeri açmadan ve sanayi tipi ya da seri imalat yapabilen makine ve materyal kullanmadan, evlerinde kendi el emekleri ile imal ettikleri ürünleri internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satması gerekiyor.
Evde üretilip satışı yapılabilecek birçok ürün ve hizmet olduğunu belirten Çiğdemli şunları aktardı:
“Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, mum, defter, kimyasal içermeyen ev yapımı doğal kozmetikler, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, turşu, salça, tarhana, erişte, mantı, bilgisayar programları, e-kitaplar, müzik, sanat eserleri, fotoğraf ve tasarım dosyaları gibi dosya tabanlı ürünler yapanlar vergi muafiyetine dahil olabiliyor.”
E-ticarette vergi muafiyetinden faydalanmak için belirli şartlara uymak gerektiğinin de altını çizen Çiğdemli, “Fiziksel bir iş yerine sahip olmayıp yalnızca e-ticaret faaliyeti yürütüyor olmalısınız. Yıllık geliriniz, belirlenen yasal sınırı -2024 yılı için 1.100.000 TL- aşmaması gerekiyor. Vergiden muaf olduğunuzu belgelemek için vergiden muafiyet belgesine sahip olmanız gerekmekte. Sanayi tipi veya seri üretim makineleri ile üretim yapmamalısınız. E-ticaret işlemlerinizi ticari bir banka hesabınız aracılığıyla yapmalısınız. Bu koşullara uyduğunuz taktirde e-ticarette vergiden muaf olabilirsiniz. Pazaryerleri üzerinden satış yapabileceğiniz gibi, kendi profesyonel e-ticaret sitenizi açarak kazancınızı daha da artırabilirsiniz” dedi.
E-ticaret vergi muafiyeti belgesi alabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden başvuru yapmanız gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden kolayca başvuru yapabilirsiniz. Vergiden muaf esnaf belgesi almak isteyenlerin 283 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ekinde yer alan dilekçe ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine başvurmaları gerekmektedir.