e-Ticarette yeni dönem başlıyor
1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girecek yeni e-ticaret yasası, dijital perakendecilikteki taşları yerinden oynatacak. Markalar ve tüketiciler arasındaki ilişkiye tabir-i caizse çeki düzen verecek olan yasa, tüketicilerin kafalarında soru işareti doğuran “gizlilik” konusuna da açıklık getirecek.
Dünyada yaşanan fiziksel alışverişten, dijital alışverişe olan geçiş süreci, Türkiye’de de etkisi hissettiriyor. E-ticaret alanında hizmet veren şirket sayısı giderek atarken, işlem hacmi 10 milyar lirayı aşmış durumda. Hal böyle olunca siber saldırganlar da boş durmayarak güvenlik konusunda yetersiz olan e-ticaret sitelerini hedef alarak, tüketici verilerini ele geçirmeye başladılar. E-ticaret sitelerinin, geçerli bir SSL güvenlik sertifikasına sahip olmaması siteyi kredi kartı numarası, hesap bilgileri, parola ve kişisel bilgilerin güvenliğini tehdit eden avlanma ve diğer kimlik hırsızlığı saldırılarına karşı savunmasız bırakıyor.
1 Mayıs’ta yürürlükte
Bu konuda önemli düzenlemeler ve standartlar getirecek olan 6563 no’lu “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giriyor. Bilgi verme yükümlülüğü, sipariş ve ödeme süreçleri, ticari iletişim, kişisel verilerin korunması ve cezai hükümler gibi farklı alanlarda önemli değişimleri getirecek yeni kanun, şüphesiz bir şekilde e-ticaret konusunda tüketicilerin kafasındaki birçok soru işaretini de ortadan kaldıracak. Tüketici odaklı bir süreci başlatacak olan yeni yasa, e-ticaret hizmeti veren tüm hizmet sağlayıcıların gerek satış öncesi gerekse de satış sonrası tüketicileri mağdur etmelerinin önüne geçecek.
Yeni yasa, hizmet sağlayıcılara tüketici ile yapılan ticari sözleşme öncesinde, eksiksiz ve net bir şekilde sunması zorunluluğu olacak. Bunun yanı sıra sipariş onayından önce ödenecek toplam bedel ile birlikte sözleşme şartları müşteriye gösterilecek. Hizmet sağlayıcılar tüketicileri, hediye ve promosyonlarla ilgili tüm şartları net bir şekilde sunulacak. Bunun yanı sıra hizmet sağlayıcılar, tüketicilere ve müşterilerine, onların istekleri dışında kısa mesaj gönderemeyecek, göndermeleri durumunda cezai işlem uygulanacak. Bu şekilde izinsiz bir şekilde ileti gönderenler bin -5 bin lira arasında para cezasına çarptırılacağı gibi aynı şeyi tekrar yapanlar önceki cezasının 10 katına kadar para cezası alacak. Tabii bu maddeden B2B satış yapan firmalar muaf tutulacak.
Bu sayede tüketicilerin gelen kutuları rahat bir nefes alacak, taciz noktasına varan kısa mesaj dönemi sona erecek. Kafasına göre e-posta gönderemeyen şirketlerin bir kısmı yetersiz yatırım ve buna bağlı yetersiz üye sayısı yüzünden kapanacak. Bu sayede e-ticaret sektöründe sadece işini iyi ve kaliteli yapan şirketler hayatını sürdürebilecek, müşteri ve hizmet sağlayıcı arasında güven köprüsü kurulacak.
Yasadan hizmet sağlayıcılar da karlı çıkacak
Yeni kanun ve yönetmelikle beraber, e-ticaret alanına getirecek en büyük farklılık, haksız rekabetin ortadan kaldırılması olacak. Bu sayede markalar arasındaki hak hukuk çok daha iyi sağlanacağından sektörde belirli bir güven ortamı sağlanacak, bu durum hem tüketiciler hem de hizmet sağlayıcılara olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Yeni yasayla standart bir prosedür haline gelecek olan güvenlik sertifikaları sayesinde, tüketiciler e-ticarete olan bakışları değişecek, oluşacak güven unsuru sektörün büyümesinde önemli bir rol oynayacak. Bu sayede yeni oyuncuların gireceği sektör, bir süredir sağlıksız bir şekilde yaşanan büyümenin yerine, organik bir büyüme sürecinin içine girecektir.