E-uygulamaları kullanan şirketler bir adım öne geçiyor
2014 Nisan ayında yaklaşık 20 bin firmanın fiilen kullanmaya başladığı e-Fatura Uygulaması ile e-Devlet çözümler bütünü hayatımıza girmeye başladı. e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv gibi e-Devlet çözümleri işletmelerin ticari hayatlarında köklü değişiklikler meydana getirdi. e-Fatura sistemine geçen mükellefler için ticaret daha hızlı ve hatasız gerçekleşmeye başladı; fatura bastırma, gönderme, saklama ve depolama gibi masraflar ortadan kalktığı için giderlerden önemli oranda tasarruflar sağlanmaya başlandı. e-Defter sistemine geçen mükellefler ise basım maliyetlerini tamamen ortadan kaldırıp sadece hizmet bedeli öder hale geldi. Ayrıca e-Defter çözümünün kağıt kullanımını ortadan kaldırdığı için çevresel katkısı önemli boyutlara ulaştı. e-Arşiv’in de çözüm ailesine katılması ile birlikte gerçek kişilere de elektronik olarak fatura düzenlenme imkanı oluştu. Sonuç olarak e-Devlet çözümlerine geçiş ile birlikte süreçler kısaldı; şirketler, satış ve faturalama gibi iş süreçlerini elektronik ortama taşımış oldular; tahsilat ve ödeme sürecini kolayca yönetebilir, takip edebilir hale geldiler.
Zorunluluk yok, talep çok
e-Defter süreci e-Fatura’ya göre daha basit bir entegrasyon altyapısı gerektiriyor. KoçSistem olarak e-Defter uygulamamızı da e-Fatura’da olduğu gibi bulut altyapısı üzerinden merkezi ya da firma bünyesinde kurulum yaparak sunuyoruz. Böylece e-Defter mükellefi müşterilerimize daha fazla maliyet avantajı, esneklik ve entegrasyon süreçlerinde hız sağlamayı hedefliyoruz.
e-Defter uygulamasının, ibraz yükümlülüğünün gerektirdiği pek çok durumda belgelerin hazırlanması, işgücü sağlanması ve denetimcilerin incelemelerini mükellefin işyerinde yapmasına gerek bırakmaması gibi ilave faydaları da olacak. Ayrıca e-Arşiv, e-Defter ve e-Fatura gibi e-Devlet çözümlerinin bütünleşik şekilde ele alınması ve bu çözümlerin her birinin e-devlet çatısı altında birbiriyle entegre halde çalışması; firmaların bu sistemlerden elde edeceği verimi artırırken zorunluluk kapsamında olmayan firmaları da uygulamaları kullanma yönünde karar almaya teşvik edeceğine inanıyoruz.
Türkiye’nin yolu uzun
Dünyada pek çok ülke e-Faturanın sunduğu avantajları görerek kayıp ve kaçağın önüne geçmek için kademeli olarak e-Fatura sistemini zorunlu hale getirdi. Pek çok şirket de maliyet ve zamandan sağlanan tasarrufların yanı sıra diğer tüm avantajlardan faydalanmak üzere kendi insiyatifleri ile bu süreci başlattı.
Yapılan araştırmalar, e-fatura’nın önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşacağını gösteriyor. Örneğin, e-fatura sistemi ile 200 milyar Euro’ya yakın bir tasarruf sağlayan Avrupa’da bu yıl, piyasalardaki toplam e-fatura hacminin yüzde 33 ortalamaya ulaşması bekleniyor. Bu oran dünya genelinde yüzde beş iken Türkiye’de henüz binde beş civarında. Bu rakamlara baktığımızda Türkiye’de daha kat etmemiz gereken mesafe olduğunu düşünüyoruz.
Önümüzdeki dönem ülkemizde de e-fatura yasal zorunluluk kapsamını genişletileceği, dolayısıyla mükellef sayısının kademeli olarak artacağını öngörülüyoruz. Bununla birlikte uygulamanın somut faydalarının da görülmesi ile birlikte mükellef olmayan firmaların da e-fatura kullanmaya başlayarak pazarı daha da büyütmesini bekliyoruz.