E1G ve E1H
Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri Derneği güzel bir inisiyatif başlattı. Ekransız 1 Gün anlamına gelen E1G, teknolojinin öneminin bilincinde olan Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri uzmanlığında hayata geçirilen bir farkındalık hareketi. “Bu hareket ile çağımızın en önemli fırsatlarını sunan teknolojik araçların daha etkili kullanılması için kişinin kullanım alışkanlıklarını gözden geçirmesi ve maruz kaldığını tespit ettiği olumsuz etkilere karşı önlem alması hedeflenmektedir” diye tanımlıyor bu güzel derneğimiz.
Çağımızın derdi diyebileceğim şekilde başta cep telefonu olmak üzere telefon, tablet, televizyon gibi ekranlı araçları kontrolsüz kullanmaya alıştığımız bu dönemde belki kurtuluşumuzun ilk adımlarını bu proje ile atabiliriz.
E1G şimdi yani hemen kolaylıkla ulaşılabilecek bir hedef. Her yıl Haziran ayının son pazar günü elimizdeki telefonu, önümüzdeki laptop’u kaldırıp televizyonları kapatmak mümkün. Bu yıl 27 Haziran’a denk geliyor. E1H ise bu farkındalık çalışmasının bir haftaya yayılan kamp ve etkinliklerle desteklenmesi anlamına geliyor. E1H kampları katılımcılara ekranı etkili ve verimli kullanmak için fırsat sunacak etkinliklerle, sosyal, kültürel ve sportif aktivitelerle çeşitli illerde organize edilmektedir.
Bireysel ve kurumsal katılım mümkün, bulunduğunuz çevrenize, ailenize, iş yerinize bu farkındalık günlerini anlatabilir, katılımlarını sağlayabilirsiniz. Bu başarılı projenin arkasındaki derneğimiz Bilişim Teknolojileri Eğitmenleri ekransız zamanlarda neler yapılabilir diye uzunca bir liste de sunuyor. Bu konularda destek gerekirse bilgi@ekransiz1gun.org a yazmanız yeterli. Ayrıca bu projeye Gönüllü veya Bağışçı olmak da mümkün.
Ne amaçlanıyor sorusuna cevabı aynen onların broşüründen yazıyorum:
“Ekran başında kontrolsüz ve verimsiz zaman geçirmek fiziksel ve ruhsal sağlığı olumsuz etkileyebilir, sorumluluklarımızı aksatmamıza sebep olabilir. Ekran başında geçirilen sürenin üretim, gelişim, eğitim vb. faydalı etkinliklere yöneltilememesi, rekabet etme gücümüzü etkileyebilir. Ekran kullanım amaçlarımız, çağın becerilerini kazandırmaya çalıştığımız nitelikli insan gücünü yetiştirmemize engel olabilir. Eğer siz de sokağa çıkma kısıtlamaları döneminde daha fazla ekran başında kaldıysanız ve bu durumdan şikayetçiyseniz sağlığınızı korumak, zaman yönetiminizi sağlamak, ekran başındaki zamanınızı faydalı etkinliklere yöneltmek ve daha kaliteli zaman geçirmek için ‘Ekransız 1 Gün’ etkinliğimizi desteklemelisiniz. E1G, ekran kullanım alışkanlıklarınızı ve amaçlarınızı gözden geçirmemizi sağlar. Ekran süresini verimli ve etkili kullanmak, öğrencilerin okulda, çalışanların işinde daha iyi performans göstermesini sağlar. Etkili zaman yönetimini mümkün kılar. Ekran başındaki süreyi yönetmek, doğaya ve diğer insanlara olan bağlılığı artırır. Özellikle çocukların öz denetim geliştirmesini sağlar. Yaratıcılığın gelişmesine, hobilere, yeni uğraşlar edinmeye ve üretkenliğe zaman verir. Obezitenin önlenmesine yardımcı olur. Ruh sağlığına iyi gelir, psikolojik refahı artırır. E1G ve E1H etkinlikleri ile bizler, kişilerin ekran kullanım alışkanlıklarını gözden geçirerek, teknolojik araçların daha etkili, kontrollü, üretim amaçlı ve bilinçli kullanılması için bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz”
Teknoloji hiç şüphe yok ki Dünya’yı ve insanlığı kurtaracak, bu süreçte her zaman işimizde ve hayatımızın her aşamasında teknoloji ile iç içe olacağız fakat bu birliktelik bizleri teknolojiye mahkum etmemeli. Teknoloji her zaman bizler için bir araç olmalı, bu aracı kullanarak sağlık, tarım, ulaşım, eğitim gibi konularda daha rahat ve başarılı olabiliriz ama teknoloji bağımlısı olduğumuz anda yukarıda bahsedilen fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklara ve hayata uyumda bize zarar verebilir.
Ben projeyi çok beğendim, çalışmaların duyuru tarafındaki destekçilerinden oldum bile. Her zaman söylediğim gibi, sosyal yaşamda ve iş hayatında daha iyi şartlar olmasını arzu ediyorsak bunun en önemli yollarından biri sosyal toplum kuruluşları (STK)’lardır. Bu nedenle derneklere üye olunmalı, çalışmalara bizzat katılmalı ve desteklemeliyiz. Buna STK’ların ihtiyacı var ama asıl ihtiyaç bizlerin, daha özgür, daha demokratik, daha sosyal, daha bilgili toplum istiyorsak derneklerimize üye olup destek olalım.
Bilgi Teknolojileri Derneği’miz de (BiTekDer) sektöre ve ülkemize güç vermek için kurulmuştur. Bu yolda başarıya giden yolu üyeleri ile dayanışma ve geliştirme olarak seçmiştir. Geçici yönetim kurulu 26 Haziran tarihinde yapılacak genel kurul ve akabindeki seçim ile yerini 1. dönem yönetim kuruluna bırakacaktır. Tüm üyelerimizi, üyelerimizi ve dernek destekçilerini bekliyoruz. Detaylar için www.BiTekDer.org.tr
Yazdım…