Egeli bilişimciler BTvizyon İzmir’de buluştu
Bilişim Zirvesi Etkinlik Yönetimi tarafından düzenlenen ve Anadolu’nun farklı illerinde gerçekleştirilen BTvizyon Toplantıları’nın Ege Bölgesi ayağı 29 Mart günü İzmir’de gerçekleştirildi. İzmir ve çevre illerden gelen bilişimcilerin katıldığı etkinlik yoğun ilgi gördü. Pandemi nedeniyle iki yıllık bir aradan sonra İzmir’de ilk kez düzenlenen BTvizyon Toplantısı’nda teknoloji alanındaki gelişmeler ve bu gelişmelerin iş süreçlerine yansımaları konusunda bilgiler verildi.
BTvizyon İzmir Toplantısı’nın açılış konuşmasını Kuzey Ege Otoyolu IT Müdürü Çağatay Sözer “Dijitalleşen Dünyada Akıllı Ulaşım Sistemleri” başlığı altında gerçekleştirdi. Akıllı ulaşım sistemleri ile yönetilen otoyolda Değişken Mesaj İşaretleri (VMS – DMI), Değişken Trafik İşaretleri (VTS – DTI), Kapalı Devre Televizyon Sistemi, Meteoroloji İstasyonları, Trafik Sayım Sensörleri, Sis Uyarı Sistemi, Optik Gabari Sistemi gibi teknolojilerin kullanıldığı bilgisini veren Çağatay Sözer, şu bilgileri verdi.
“Kuzey Ege Otoyolu bilgi teknolojileri Ağ Sistem Ekibi merkezi yönetim ile 7 gün 24 Saat kesintisiz uzman ekip kadromuzla servis vermektedir. Gişe, tünel ve bakım işletmelere ağ sistem yedekliliğini sağlamak amacıyla ‘Core fiber’ ve ‘Servis sağlayıcısı’ hizmet vermektedir. Altyapı sistemlerinin yer aldığı ve işletme bünyesinde kullanılan son teknolojik ürünlerin yer aldığı veri merkezimiz uluslararası geçerliliğe sahip TIER 3 standardına sahiptir. Ücret toplama, akıllı ulaşım ve kullanıcı sistemleri kesintisiz olarak hizmet verebilmektedir. Otoyol işletmedeki verilerimiz iki veri merkezimizde aktif – aktif bir şekilde çalışmaktadır. Ayrı bir güzergaha sahip bir fiber altyapımız ve ayrıca radyolink yedekliliği mevcuttur.”
“Pandemide Güvenli Uzaktan Çalışma” başlıklı bir sunum gerçekleştiren VAS Bilişim Bilgi Teknolojileri Müdürü Cem Balık, her üç BT yöneticisinden ikisinin bulut teknolojilerini benimsediğini, uzaktan çalışmayı benimseyen kurumların oranının yüzde 80’i geçtiğini, uzaktan erişimde VPN’den geçiş yapan işletmelerin oranının ise yüzde 71 olduğu bilgisini verdi. Bu noktada çalışan verimliliğini artırma, güvenli dijital çalışma ortamı oluşturma ve BT modernizasyonunu hızlandırma gibi ihtiyaçların ortaya çıktığını kaydeden Cem Balık, VAS’ın uzman kadrosu ile bu ihtiyaçlara yanıt verdiğini kaydetti.
Cyberwise Endüstriyel Siber Güvenlik Uzmanı Can Demirel ve Socar OT Ağ ve Altyapı Müdürü Mustafa Bakır da “Kritik Enerji Tesislerinde Siber Güvenlik Yaklaşımları” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdiler. Konuşmacılar tarafından şu bilgiler verildi.
“Eğer bir kurumu yönetiyorsanız teknoloji yaklaşımlarınız bütünsellik içermeli. Üretim bakış açısı farklı, teknoloji bakış açısı farklı olsa da bu yaklaşımlar biraraya getirilip bütünsellik sağlanmalı. Doğru mimarileri oluşturma, doğru sistemleri tasarlama çalışmaları dinamik bir yol haritası ile ilerler. Üretim ve teknolojinin yakınsamasını sağlamak önemli ve bu noktada da biz devreye giriyoruz.”
GTI Teknoloji Güvenlik Danışmanı Tuncay Yıldız da “TrellixSaas – Yönetilen Güvenlik Hizmetleri” başlıklı sunumunda, şu bilgileri verdi:
“Yönetilen Güvenlik Hizmetleri (MSSP), güvenlik cihazlarının ve güvenlik uygulamalarının; dış kaynaklı olarak izlenmesini ve yönetilmesini sağlar. Kuruluşunuzun kurum içinde yeterli insan kaynağı, uzmanlığı veya güvenlik ortamınızı sürekli olarak izleyip yönetmek için zamanı yoksa, yönetilen güvenlik hizmetleri yararlı bir seçimdir. GTI – Yönetilen Güvenlik Hizmetleri; Endpoint, EDR, DLP, Web Gateway, IPS, Sandbox, SIEM, DB Security, Cloud Security gibi güvenlik ürünlerinin hizmet olarak kiralanması modelidir.”
“Masaüstü Sanallaştırma Altyapısı” başlıklı sunumunda ise Olgun Çelik BT Teknik Lider Eren Eryılmaz, “Uzaktan çalışmanın günümüzde zorunluluk haline gelmesi ve donanımdan bağımsız çözüm ihtiyacı, lokal atıl kapasitenin paylaştırılamaması nedeniyle her kullanıcıya güçlü bir bilgisayar donanımı verilmesi gereksinimi, kişisel kullanımdaki donanımların kapasite ve performans kısıtları nedeniyle periyodik olarak yenilenmesi ihtiyacı, sürekli değişen ve giderek zorlaşan güvenlik gereksinimleri, pahalı kişisel donanım gibi gereksinimler nedeniyle; merkezi donanım ve işlem gücünü kullanan, depolama ve güvenlik gereksinimlerinin tek merkezden ve profesyonel ekiplerce sağlandığı masaüstü sanallaştırma altyapısını kurumlar için bir ihtiyaç haline getirmiştir” bilgisini verdi.
Zyxel Networks Satış Mühendisi Can Kapar da “Ağ Cihazlarınızı Buluta Taşıyoruz” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Can Kapar, 760 binin üzerindeki kuruluşun Zyxel çözümleriyle daha verimli çalışabildiği bilgisini verirken, ağ cihazlarının bulut üzerinden yapılandırılmasını sağlayan Nebula çözümleri hakkında da bilgi verdi.
“Bulut Çözümleri ve İşletmelere Uyum” başlıklı bir sunum gerçekleştiren vMind Genel Müdürü Volkan Duman, kesintisizlik, güvenlik, esneklik, ölçeklenebilirlik ve maliyet gibi avantajların bulutun önemini artırdığını belirtti. vMind’ın bu doğrultuda kurum ve işletmelere hizmet sunduğunu kaydeden Volkan Duman, Dell Technologies, Palo Alto, Cisco, Microsoft, Vmware, Veeam gibi şirketlerin sertifikasyonlarına sahip olduklarını söyledi.
BTvizyon İzmir Toplantısı’nın son konuşmacısı olan Mechsoft Satış Direktörü Serkan Aktaş da “Müşteri Odağında Dijital Dönüşüm” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Serkan Aktaş, pandemi sürecinde dijitalleşmenin öneminin arttığını ve birçok şirketin bu yöndeki çalışmalarını hızlandırdığını belirterek, daha güvenilir iş süreçleri, maliyet avantajları, yeni gelir kaynakları, daha kaliteli iş ve daha mutlu çalışanlar için dijital müşteri deneyiminin önemli bir unsur olduğunu kaydetti.