Eğitim destekleri devleşiyor
Yeni haftadan merhaba,
Microsoft, tüm dünyada düzenlenen Uluslararası İnternet Günü özelinde 25 ülkede gerçekleştirdiği Dijital Nezaket Araştırması’nın sonuçlarını açıklamış. Çalışmaya göre Türkiye, Dijital Nezaket Endeksi’nde 16’ıncı sırada ve dünya ortalamasının da gerisinde. Online tehdide maruz kalma oranı küreselde yüzde 70’iken, bu oran Türkiye’de yüzde 75. Ülkemizde en çok Y kuşağı online tehdide maruz kalırken, en büyük tehditler de istenmeyen iletişim, nefret söylemi, trolleme ve cinsel içerikli mesajlar. İnternet kullanımında en nazik ülkeler İngiltere, Hollanda ve Almanya, son üç ülke ise Kolombiya, Peru ve Güney Afrika. Microsoft Türkiye Pazarlama ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı, güvenli internet kullanımı için 4 altın kurala dikkat çekmiş: Empati kurmak, farklılıkları kabullenmek, fikir ayrılığında düşünerek hareket etmek ve tehdit durumunda yardım istemek. Bu teoriyi fiiliyata döksek hiç de fena olmayacak.
Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş (AEDAŞ), ‘Yılın En’leri Raporu’nu açıklamış. Raporda; Antalya, Burdur ve Isparta’da 2019’da toplam elektrik tüketimi, ilçe bazında rakamlar, yıl içinde en yüksek tüketimin yaşandığı ay ve gün gibi verilerin yanı sıra 2013’ten bu yana bölgedeki kesinti sayısı ve sürelerinde düşüş, aydınlatma ve toplam abone sayısındaki gelişmeler de yer almış. Antalya’nın 2019’da yabancı ziyaretçi sayısında rekor kırması ve yüksek hava sıcaklığının da etkisi ile en yüksek tüketim Ağustos ayında gerçekleşmiş.
Elektrikten geçelim dijital ayak izi gerçeğine… Ericsson IndustryLab tarafından yayınlanan “Dijital karbon ayak izi rehberi” raporu, dijital hayatın dünya iklimine olan etkileri hakkında bilinmesi gerekenleri içeriyor, ürünlerin elektrik kullanımının ötesine geçerek bilişim teknolojilerinin karbon ayak izindeki rolünün çok daha iyi anlaşılabilmesini amaçlıyor. Ben bu kadarını yazayım, dahası https://www.ericsson.com/en/reports-and-papers/industrylab/reports/a-quick-guide-to-your-digital-carbon-footprint linkinde.
Çok tartışılan bir konuda Bosch ilk adımı atan olmuş, yapay zekanın kullanımına ilişkin etik “kırmızı çizgiler” belirlemiş, akıllı ürünlerinde yapay zeka kullanımını yöneten bağlayıcı kurallar yayınlamış. Yapay zeka etik kuralları “Tüm yapay zeka tabanlı kararlarda son söz insanlarda olmalıdır” ilkesine dayanıyor. Etik kurallar, Bosch’un “Yaşam için teknoloji” sloganını temel alıyor. Önümüzdeki iki yıl içerisinde Bosch, 20 bin çalışanına yapay zeka kullanımı konusunda eğitim vermeyi planlıyor. Bosch’un bu teknolojinin sorumlu kullanımını yöneten yapay zeka etik kuralları da bu eğitim programının bir parçası olacak. Bağlayıcı AB standartlarının yürürlüğe girmesinden önce Bosch, bu teknolojinin kullanımının ortaya çıkarttığı etik soruları aktif olarak ele alma kararı alırken, “Kontrol, insanlarda olmalıdır” felsefesine bağını gösteriyor.
9 yıldır özel eğitim sınıflarını yenileyen ve eğitim materyali ihtiyaçlarını karşılayan Bursagaz, özel eğitim alan çocukların okul ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak hayata geçirdiği ‘Özel Eğitim Sınıflarını Yenileme Projesi’ kapsamında, 20 okulun eğitim setlerini yenilemiş. Bursagaz Genel Müdürü Bora Çermikli, eğitime ve çocuklara desteklerini sürdüreceklerini de vurgulamış. Kapsamı gün be gün genişleyen projeleriyle Anadolu Vakfı, “Değerli Öğretmenim” projesi ile 2020 yılının ikinci eğitim programını Şırnak’ta düzenlemiş. Program kapsamında 10-14 Şubat arasında öğretmen ve öğrencilere; Öğrenci Koçluğu- Yetenek Yönetimi, Sosyal Girişimci Gençler, İleri Seviye Sosyal Girişimcilik, Yönetişim Yetkinlikleri Gelişimi başlıkları altında eğitimler verilmiş. 17-21 Şubat arasında da Afyon’da düzenlenen program kapsamında verilen eğitimler ile öğretmenlerin bilgi ve becerilerinin artırılması hedefleniyor. “Değerli Öğretmenim” projesi ile 6 yılı aşkın sürede 50 ilde 80 binin üzerinde öğretmene ulaşılmış. Dahası da olacak…
Intertech ise bilişim sektöründeki kadın istihdamını artırmak amacıyla lise çağlarındaki kız öğrencilere yönelik inisiyatif üstlenmiş ve Halil Rıfat Paşa Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nden 60 kız öğrenciyi ağırlayarak iş hayatını deneyimleyebilecekleri bir buluşmayı gerçekleştirmiş. Öğrenciler olası kariyerleri için detaylı bilgi sahibi olurken, Intertech yöneticileri ve çalışanları ile fikir alış verişinde bulunmuş. Intertech Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dilek Duman, “Kadın girişimcilerimizin sektör bilgisini artırarak, bu alanda çalışmaya cesaretlendirmeyi arzu ediyoruz” vurgusunu yapmış.
Bu yolda atılan adımlar ödülsüz kalmıyor malum. Turkcell Akademi, dünyanın en büyük eğitim gelişim organizasyonlarından Dünya İnsan Kaynakları Kongresi’nden (World HR Congress) bu yıl iki ödülle dönmüş. Turkcell Akademi GNÇYTNK eğitim programıyla Yeni İşe Başlayanlar İçin En İyi Oryantasyon Programı dalında ödüle layık görülürken, Turkcell Akademi Genel Müdürü Banu İşçi Sezen de Telekomünikasyon ve İnternet Sektöründe Kadın Liderliği dalında dördüncü kez ödül almış. Teknoloji şirketi Zebra, iki yılda bir düzenlediği Channel Partner Summit etkinliğini bu yıl 22-24 Ocak arasında Paris’te gerçekleştirmiş. Zebra’nın EMEA bölgesindeki iş ortaklarını ağırladığı etkinlikte şirketler, geliştirilen inovatif çözümler, pazara hakimiyet, stratejik ortaklıklar, hizmet kalitesi ve ciro gibi farklı kriterlere uygun olarak 10 farklı kategoride ödüllendirilmiş. Kurumsal teknoloji çözümleri sunan Univera, “Winning Collaboration” kategorisinde ödülün sahibi olarak Zebra’nın en değerli iş ortaklarından biri olarak gösterilmiş. Petrol Ofisi, alanında dünyanın en prestijli ödülleri arasında yer alan Stevie Awards çatısı altında bu sene ilk kez düzenlenen MENA Stevie Awards’ta, Sosyal Lig ile 5 ve Yönetici Gelişim Yolculuğu İK programı ile de 1 olmak üzere toplam 6 ödül birden almış. Çevresel gündemde örnek olmasını dilediğim, gurur veren bir proje var. Sana bu sayfalarda daha önce de bahsetmiştim aslında Vaillant Türkiye’nin Doğa Derneği işbirliğinde hayata geçirdiği Küçük Akbabaları Koruma Projesi’nden… 2019’da ikinci fazıyla uluslararası bir boyut da kazanan ve 2020’de devam edecek proje ile göç eden küçük akbabaların karşı karşıya kaldıkları tehditlerle ilgili farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmalara odaklanılacakmış. Haftaya noktayı bir kitapla koyuyorum. 90’ların sonunda kaleme aldığı kitaplarıyla Türk edebiyatında yer alan, ama erken vakitte aramızdan ayrılan Cahide Birgül’ün 2000 yılında yazdığı romanı “Geceye Uyananlar”, Meltem Gürle’nin sunuşuyla Kafka Kitap etiketiyle bizim okumamızı bekliyor.