Eğitim farklı, meslek apayrı
Yenibiris.com’un Selas Türkiye Araştırma şirketine yaptırdığı araştırmaya göre katılımcıların yüzde 54’ü eğitimini aldığı meslekte çalışmıyor. Eğitimini aldıkları meslekte çalışanların oranı ise yüzde 46. 2008 yılında yapılan araştırmada elde edilen oran olan yüzde 44’le karşılaştırıldığında, eğitimi alınan meslekte çalışma oranının fazla değişmediği de görüldü. Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, sonuçları şöyle değerlendirdi:
“Meslek seçimi, insanın mutluluğu üzerindeki en önemli faktörlerden. Bu nedenle gençlerin, gerek üniversite gerekse meslek seçimi konularında bilinçlendirilmeleri ve mezun olduktan sonra hangi alanlarda çalışabileceklerini doğru değerlendirmeleri gerekiyor. Ancak ülkemizde doğru kariyer planlaması politikaları uygulanmıyor. Bu nedenle arz ve talep sağlıklı şekilde dengelenemiyor.”
Konuyla ilgili araştırma; bilgisayar destekli web görüşmesi tekniği kullanılarak, 14 şehirde AB, C1 ve C2 SES gruplarından 18-44 yaş arası toplam bin 232 kişiyle yapıldı. Buna göre, erkeklerin yüzde 56’sı, kadınların ise yüzde 51’i eğitimini aldıkları meslekte çalışmadığını söyledi. Bu kişilere, işlerinden memnun olup olmadıkları sorulduğunda yüzde 76’sının kararsız ya da memnuniyetsiz olduğu yanıtı alındı. Memnun olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 24’te kaldı. İşinden yana en memnuniyetsiz olanlar erkekler olurken, kadınların daha memnun olduğu görüldü.
Araştırmaya göre her 3 kişiden biri, çalıştığı işin kariyer planı için uygun olmadığını düşündüğünü belirtirken, yine her 3 kişiden biri kariyer planları için çalıştığı işyerini değiştirmeyi düşündüğünü ifade etti. Her 4 kişiden 3’ü de kariyerini planlarken profesyonel destek almadığını belirtti. Araştırma, iş hayatına başlamadan önce kariyer planlaması için alınması gereken profesyonel desteğin, ancak iş hayatının sonraki dönemlerinde alınabildiğini gösterdi.