Eğitim-sektör işbirliğine önem veren bir şirket aranıyor!
Güvercinlik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Alan Şefi Beytullah Yalım ve TBD Temsilcisi Nejat Çerçi MOD-COOPIT projesiyle ilgili gelişmeleri BThaber’e aktardılar.
Bir AB projesi olan Leonardo Da Vinci Programı Ortaklık Projesi, MOD – COOPIT – Model of Cooperation Between IT School and Sector/ Bilişim Teknolojisi Okulları ve Sektörü Arasındaki İşbirliği Modeli’ne başvuran Güvercinlik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Türkiye’de bir ilki başardı. Projede yer alma hakkını kazanan Güvercinlik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi yetkilileri geçtiğimiz yıl yaptığımız görüşmede, mezun olan öğrencilerinin BT sektöründe iş bulmaları konusunda sıkıntı çektiklerini, öğrenim gördükleri dallar dışında işlerde çalışmak durumunda kaldıklarını belirtmişlerdi. Bu önemli konuya çözüm bulmak için çalışmalarını sürdüren Beytullah Yalım ve Nejat Çerçi, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Öğretmenler öğrencilerinin yetiştirildikleri alanda çalışmasını istiyor
Projenin son toplantısının 19-24 Mayıs 2014 tarihlerinde proje ortakları olan İspanya, Slovakya, Polonya, Bulgaristan ile birlikte Türkiye’de gerçekleştirdiklerin altını çizen Beytullah Yalım, Türkiye toplantısında MOD – COOPIT projesiyle ilgili şimdiye dek yapılan bütün çalışmaların birleştirilerek ve birbiriyle ilişkilendirerek bir kitap oluşturulması kararı alındığını söyledi. Yalım, “Bu kitapta öğrencilerin sektörden beklentileri, analizleri, sektörün okullardan ve öğrencilerden beklentileri, analizleri, ülkelerin BT müfredatlarının karşılaştırılması, ülkelerin BT eğitim yönetim sistemlerinin karşılaştırılması, en iyi ders ve örnek uygulamaları, sektörle nasıl işbirliği kurulabileceği, bu işbirliğinin neleri kapsaması gerektiği, öğrenci staj uygulamalarının iş yerlerinde nasıl yapılacağı gibi konular olacak. Bu süreçte okulumuzda 7 özel sektör semineri gerçekleştirdik. İspanya, Bulgaristan ve Polonya ziyaretlerinde bulunduk. Bundan sonraki süreçte elde edilen veriler ışığında; bir protokol için uğraş vereceğiz” açıklamasını yaptı. Yalım, gerçekleştirilmesini umdukları protokol konusunda şu bilgileri verdi: “Protokol için şu an net bir şirket yok ama bu projeye destek verecek bilişim sektöründe eğitim-sektör işbirliğine önem veren bir şirket arıyoruz. Ülkemizde özel sektör kendisine kısa vadede kâr getirmeyecek girişimlerden uzak duruyor. Hâlbuki eğitim, sonuçları uzun vadede anlaşılan ve hiç kimseye kaybettirmeyen bir alandır. Yapmak istediğimiz protokolün içerisinde öncelikle öğretmen eğitimleri bulunuyor. Bu sayede belirli bir şirket tarafından belirli konularda eğitilen eğiticiler öğrencileri de bu konuda daha fazla eğitecekleri için sektör için çok daha hazır bir iş gücü oluşturulacak. İkinci olarak anlaşma sağlanan özel sektör ve onun yan dallarında okulumuzda düzenlenecek seminerlerle güncel teknolojik bilgileri, iş yaşamını öğrencilerimize daha fazla tanıtabileceğiz. Üçüncü olarak laboratuvar donanımlarının anlaşmalı şirket tarafından donatılması var. Bunun anlamı şirkette çalışması hedeflenen mezunlara o sektörün teknolojisinde eğitim verebilmek. Dördüncüsü ise staj uygulamaları. Beşinci olarak da istihdam geliyor ki bu da başarılı ve istekli mezun öğrencilerin yetiştirildiği alanda istihdam edilmeleridir. Projenin nihai amacı da budur.”
Nejat Çerçi, “Dört ortak ülkeden 15 yabancı konuğumuzla gerçekleştirdiğimiz program çerçevesinde; Güvercinlik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, TBD, THK Üniversitesi, AYESAS (Aydın Yazılım) ve ODTÜ Teknokent’e teknik ziyaretler gerçekleştirildi. Başta Altındağ Belediyesi’nin desteğiyle, Hamamönü Evleri, Ankara Kalesi de dahil olmak üzere geniş bir etkinlik programı hayata geçirildi” şeklinde konuştu. Beytullah Yalım da projeyle ilgili gelişmeleri şöyle açıkladı: “İşbirliği ve iletişim için denetim ve iletişim komisyonları oluşturuldu. Proje tanıtım materyali için proje logosu Türkiye tarafından yapıldı ve oylamaya sunularak kabul edildi. Her ülkeden en iyi BT eğitim uygulamalarının yer aldığı veritabanı oluşturuldu. Sosyal medya hesapları açıldı: https://www.facebook.com/groups/148865575295185/ ve Twitter:@MOD-COOPIT TÜRKİYE olarak Twitter ve Facebook grupları kuruldu. Sektör ve öğrenci anketi sonuçlarının tüm ülkeler arasında karşılaştırması yapıldı ve ülkeler tarafından projenin yaygınlaştırılması için neler yaptıkları konusunda sunumlar gerçekleştirildi.”