Eğitim ve sürdürülebilirlik üzerine…
Merhaba,
Haftaya vazgeçilmezimiz çevre ile başlamak isterim. Çevreci gündemimde yerinde bir yaratıcılık ve onunla buluşan finansal destek var. TSKB, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi alanında dünyada bir ilkin gerçekleşmesine finansman yoluyla aracılık ediyor. TSKB’nin 30 milyon dolar tutarında 8 yıl vadeli kredi sağladığı Meltem Kimya, kimyasal depolimerizasyon yöntemiyle kullanılmış PET şişeleri yapıtaşlarına ayırarak ürettiği rPET Resin hammaddesiyle PET şişelerin sonsuz kez geri dönüştürülmesine imkân sağlayacak. Bu arada, geri dönüştürülen pet şişeler, gıda ile temasa uygun olması ile de bir ilk olacakmış. Meltem Kimya, TSKB’den sağladığı finansmanla 125 bin metrekarelik kapalı alana sahip bir tesis kurarak kapasite artışı sağlayacak. 15 bin metrekarelik ilave alanda depo ve yardımcı işletmeler bulunacak. Toplam yatırım tutarı 45 milyon dolar seviyesindeki tesisin 2022 Ekim’inde tamamlanması planlanıyormuş.
‘Eğitim şart’ vurgusu ile açılışı, bilgisayar teknolojilerine ihtiyaç olmadan kodlama öğrenmeyi mümkün kılmak için yola çıkan sosyal girişim Tospaa ile yapıyorum. Zorlu Holding’in ana partnerliğinde gerçekleşen, toplumsal ve çevresel fayda üreten girişimlerin desteklenmesi kapsamında etki hızlandırıcı programı imece impact’e katılmaya hak kazanan 7 etki odaklı girişimden biri olan Tospaa; program kapsamında yarattığı sosyal etkiyi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın desteği ile BctA ekibi tarafından hazırlanan ‘etki raporu’ aracılığıyla ölçeklendirmiş. Tospaa, kodlama eğitiminin yaygınlaşmasına odaklanarak başta bilgisayar sınıfı olmayan okullar olmak üzere öğrenciler, öğretmenler ve ailelerin kullanımı için kutu oyunu ve farklı eğitsel kodlama araçları tasarlıyor. Bu yönüyle Tospaa, nitelikli eğitimi ve eğitimde fırsat eşitliğini odağına alarak, fiziksel ve dijital kodlama araçları arasındaki uçurumu kapatmak ve eğitimdeki eşitsizlikleri azaltma hedefinde.
2019’da geleceğin yazılımcılarına ilham olmak amacıyla başlatılan Logo’nun kurumsal sosyal sorumluluk projesi Geleceği Yazanlar Atölyesi’nin (GYA) sürdürülebilirlik ilkesi ışığında devam projesi olan Logo Geleceği Yazanlar Takımı kurulmuş. Logo Yazılım ile Bütün Çocuklar Bizim Derneği (BÇBD) ve Atölye Vizyon’un işbirliğinde hayata geçen GYA mezunlarından 3. sınıfa giden 7 kız ve 7 erkek öğrenciden oluşan bir takım oluşturulmuş. Takımlara seçilen öğrenciler eğitim öğretim yılı boyunca Kodlama, Robotik, Maker, STEM eğitimi alacakları, haftada 4 saatlik atölye çalışmalarına katılacaklar. Geleceği Yazanlar Takımı, Tarım, Hayvan Dostlarımız, Çevre, Enerji, Sağlık, Engelliler ve Yaşlılar temalarında projeler geliştirecekler. Öğrencilerin projeleri ile uluslararası veya ulusal, il, ilçe ve bölgesel bazlı yarışmalara katılması hedefleniyor. Her çocuğa bu desteği verebilsek, her çocuk bu imkanlara ulaşabilse keşke…
Yine örnek olmasını dilediğim bir fırsatta sıra… Esas Holding’in sosyal yatırım birimi Esas Sosyal, Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı ile işverenlerce daha az bilinen devlet üniversitelerinden yeni mezun gençlere deneyim ve gelişim fırsatları sunuyor. STK’larda istihdam edilen gençlerin maaşlarını Esas Holding ve Kurumsal Destekçiler birlikte karşılayarak sosyal fayda sağlamanın yanı sıra eğitimli gençlerin işsizliği konusunda farkındalık yaratıyorlar. Eylül ayında, 2021 dönemine başlayan 50 katılımcının işbaşı yaptığı program 6 yılda toplam 20 bin 482 başvuru aldı. Her yıl artan başvuru sayıları, gençlerin bu tür fırsatlara ne kadar ihtiyaç duyduğunu gösterirken, katılımcıların tamamının 6 ay içinde bir sonraki işine geçiş yapması da programın etkisini ortaya koyuyor. Esas Sosyal’in ekosistemine, bu yıl 10 yeni kurumun katılmasıyla toplam destekçi sayısı 31’e ulaşmış.
Eğitim ve yaratıcılık ödülsüz de kalmaz. Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen Genç Bilim İnsanı Ödülleri, dokuzuncu kez sahiplerini bulmuş. Genç Bilim İnsanı Ödülleri; her yıl farklı üniversitelerin rektörlerinin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Bu yıl 124 başvuru arasından seçici kurul tarafından yapılan değerlendirme ile seçilen 6 genç bilim insanı da Dr. Arif Engin Çetin (İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi – Elektrik ve Elektronik Mühendisliği), Prof. Dr. Elif Çadırcı (Atatürk Üniversitesi – Tıbbi Farmakoloji), Doç. Dr. İsmail Öçsoy (Erciyes Üniversitesi – Analitik Kimya), Doç. Dr. Mustafa Serdar Önses (Erciyes Üniversitesi – Malzeme Bilimi ve Mühendisliği), Doç. Dr. Şuayip Yüzbaşı (Akdeniz Üniversitesi – Matematik) ve Doç. Tuğrul Çetinkaya (Sakarya Üniversitesi – Metalurji ve Malzeme Mühendisliği). Bu isimlerin ve daha nicesinin yeni başarılarını paylaşmak dileğiyle…
Bu hafta iki önemli kitabım var. İlki, Mazars Denge CEO’su ve Kurumsal Sürdürülebilirlik Elçisi Dr. İzel Levi Coşkun’un “Süreklilikten Sürdürülebilirliğe” kitabı. Köklü bir şirketin sürdürülebilirlik ekseninde dönüşüm hikayesini anlatan Dr. Coşkun, süreklilik ve sürdürülebilirlik arasındaki 10 temel farkı açıklayarak bu alanda adım atmak isteyen herkese bir kılavuz sunuyor. İkinci kitabım ise filmlerine bayıldığımız Jim Carrey’nin Dana Vachon’la birlikte kaleme aldığı romanı “Anılar ve Yanılsamalar”. Epsilon logosuyla raflarda ve internet satış sitelerinde kitap bizi bekliyor.
Haftaya görüşmek üzere,