Eğitimde kopukluğa karşı yerinde adımlar
Merhaba
Pandemi eşliğinde artık yeni normalimiz hibrit iş hayatımız. Ev ve ofis arasında dengeli işleyen iş planları kurgulamak ve bunların sürekliliğini sağlamak önceliğimiz. Ama bu yepyeni mekik dokuma süreci fiziksel olarak bizi farklı yoruyor. Evden çalışma üniteleri tasarlayan Mod Tasarım Genel Müdürü Ercan Sicim’in dikkat çektiği gibi, araştırmalar, evden çalışanların yüzde 40’tan fazlasının bel ağrısı, yüzde 20’den fazlasının boyun ağrısı yaşadığını ortaya koyuyor. Evden çalışanlarda bel ve boyun sorunları artarken, yeni normalimiz eşliğinde şirketler de evlerdeki çalışma ortamlarının personelin sağlığı üzerindeki etkilerini düşünse fena olmaz. Sağlıktaki olumsuzlukların verimli çalışmayı engelleyip, iş planlarını aksattığı da bir gerçek. Ercan Sicim’e göre, evden çalışırken fiziksel ve zihinsel sağlığı korumak için tek başına ev mobilyaları yetmez. Kas-iskelet yapılarını destekleyen ve konfor sağlayan sağlık odaklı mobilyalara ihtiyaç var. Sözün özü, yemek masasında oturmakla ofis masasında oturmak arasında fiziki açıdan farklılıklar net. Bu nedenle evlerdeki çalışma modüllerinin de sağlığı desteklemesi şart.
Son 1 yılda pandemisiz bir mektubum olmadı ve bu başlıkta az ama öz iyi haberleri paylaşmaya da özen gösterdim. Bunlardan biri olan Mastercard ve İhtiyaç Haritası’nı bir araya getiren sosyal pazar yeri “El Ele Destek Hareketi” de ihtiyaç sahiplerinin gıda ve hijyen temel ihtiyaçlarının platform aracılığıyla aynı ildeki yerel esnaflar tarafından karşılanması esasıyla çalışmalarını 20 ilde tamamlamış. Hedef ise 81 ilde bu uygulamayı yaygınlaştırarak destek almak isteyen ihtiyaç sahipleri ile esnafları ve destekçileri buluşturmak. Bu doğrultuda teknolojik altyapı çalışmaları tamamlanan sosyal pazar yeri platformunda Mastercard fonu ile 8 bin 100 aileye yardım sağlanırken, 300 işletme de kampanyanın tedarikçisi olarak pazar yerinden satış gerçekleştirmiş. Projenin devamında “Yayalım Yaşatalım” mesajı ile herkesi platformu kullanmaya davet ediliyor. Bireysel olarak katılmak ya da tedarikçi olmak isteyenler için İhtiyaç Haritası ana sayfasındaki yönlendirmeleri izleyip kayıt olmak yeterli.
Okul günlerimizin başından sonuna vazgeçilmezimiz olan Adel Kalemcilik, 2012’den bu yana eğitim alanında birçok projeye imza atıyor. Okul öncesinde çocukların kelime hazinelerine, dolayısıyla zihinsel gelişimlerine destek vermeyi hedefleyen 1500Kelime.com Platformu’nun lansmanının ardından, platformun herkes için erişilebilir olması adına çalışmaları hız kesmiyor. 1500Kelime.com Platformu, Adel Kalemcilik’in okulların kapalı olduğu ve üç eğitim öğretim döneminin olumsuz etkilendiği pandemi döneminde çalışmalarını, çocuk gelişiminin en kritik dönemi olan okul öncesine yoğunlaştırdığı dönemde gerçekleştirdiği “Ebeveyn ve Öğretmenlerin Gözünden Çocukların Kelime Hazinesi Araştırması”nın sonuçlarından hareketle Prof. Dr. Selçuk Şirin ve ekibinin danışmanlığında hayata geçirilmiş. Platform, çocuk gelişimi alanında uyulması gereken pedagojik kuralların tamamına uyularak ve MEB’in belirlediği temel kazanımlar göz önünde bulundurularak geliştirilmiş. Platformda, farklı kelimelerin bağlamsal ilişkileri ele ele alınarak hikayeleştirilen ve oyunlaştırılan içeriklerin öğrenim sürecini daha verimli kılması amaçlanıyor. 1500Kelime.com Platformu, iOS ve Android mobil uygulamalarından da ücretsiz olarak erişilebilir hale geldi. Çocukların içerikleri izledikçe ve kendi yaptıkları aktiviteleri platforma yükledikçe bal puan kazandıkları platform, Anadolu Vakfı ve TOÇEV gibi STK’lar tarafından da destekleniyor. Çevremizi bilgilendirelim.
Eğitim başlığında devam ediyorum. Türkiye Vodafone Vakfı’nın da aralarında yer aldığı 7 Vodafone Vakfı, Avrupa’da dijital okuryazarlık becerilerinin artırılması için harekete geçmiş. Türkiye ile birlikte Almanya, Macaristan, Hollanda, Portekiz, Romanya ve İspanya’nın destek verdiği ortak girişimle, öğrencilerin ve eğitimcilerin dijital teknolojileri yenilikçi, yaratıcı ve özgüvenli bir biçimde kullanabilmeleri hedefleniyor.
Eğitimi ödüller takip etsin. Enuygun, bu yıl 27’incisi düzenlenen uluslararası ödül programı The Communicator Awards’da ENUYGUN mobil uygulaması ile “En İyi Satın Alma Deneyimi” kategorisinde Üstünlük, “Genel- Seyahat” kategorisinde ise Mükemmellik Ödülü’ne layık görülmüş.
Dünyanın en büyük sesli ve e-kitap yayın servislerinden Storytel, Türkiye’de kuruluşunun 3’üncü yılını kutluyor. Yeni kampanyasını ‘Duyulmayı Bekleyen Koca Bir Dünya’ mottosuyla paylaşan Storytel, Türkiye’de faaliyetlerine başladığı günden bu yana toplam 17 milyon 700 bin saat dinleme sayısına ulaşmış.
New York Üniversitesi Stern School of Business’ta kurumsal finans ve özsermaye değerleme dersleri veren finans profesörü Aswath Damodaran’ın “Değerleme İçin Küçük Kitap” adlı kitabı Gedik Yatırım sponsorluğunda Ergun Unutmaz çevirisiyle Scala Yayıncılık’tan yayınlanmış. Bilinçli yatırım yapmak isteyenler buradaki bilgileri dikkate alsın. İkinci kitabım, sinema yazarı Suat Köçer’in ‘Münferit Bir Olay’ isimli romanı. Ketebe Yayınları’ndan çıkan ve Suat Köçer’in de üçüncü kitabı olan “Münferit Bir Olay”, bir grup kartonpiyer işçisi ile yolu kesişen üniversiteli bir gencin Bursa’dan İstanbul’a kaçışı ve yaşadıklarını konu alıyor. Milenyumda geçen 20 yılı aşkın zamana karşılık, bu kitapla 90’ları, o günlerin sosyoekonomik tablosunu hatırlamak fena olmaz.
Bu haftayı noktalarım, sağlıkla kal,