Eğitimde tablet kullanılmaması
859. sayıdaki makalem yoğun ilgi topladı. O yazıda artık okul öncesi çağda dahi çocukların, dokunmatik kullanımı çok kolay olan tablet PC’ler ile oynadığını, hem taşınır hem de güçlü ve büyük ekranlı oldukları için bu cihazların okul ortamlarına uyacağını, böylece eğitimde bilişim desteğinde bir dönüşüm yaşanacağı anlatmıştım. Eleştiriler özetle şöyle:
Sınıfları PC donatıp, büyülü biçimde herşeyin iyi yönde değiştiği 15 yıldır görülmedi ama bu boş hayal bitmiyor. Okullar hala faydaya dönüşmeden son kullanma tarihi gelen cihazlarla dolduruluyor ve içerik/uygulama için hazırlık sonraya kalıyor. Başka “kötü alışkanlık?” Yapılan yatırımın etkisi ölçülüp yeni düzenleme yapılmıyor. Örneğin fırsatların eşitlendiği, yeni çağ becerilerinin kazanıldığı takip edilmez ise, diyelim birtakım derslerde test sonuçları iyileşti: gösterge midir? Eleştirel düşünme, öğrenim çıktıları için işbirliği yapıp, yenilikçi çözümler üretme, öz-yönelim yani kendi öğrenim sürecini kendi yürütme gibi yeni çağ becerilerini elzem kabul edip, sonra hala çoktan seçmeli testler yapmak anlamlı mı? Fırsat eşitliği derken kentsel-kırsal, varsıl-yoksul, kız-erkek, dil, kültür farklılaşması ve özel eğitim ihtiyaçları menzile alınıyor mu?
Devam edelim: Yatırım hesaplarında “toplam maliyet yönetimi” yapılmalı yani operasyon ve yenileme dahil olmalı. İşin sahiplenmesi için yalnız günün politika yapıcıları değil yarına kalacağı kesin olan öğretmenler, okul müdürleri, eğitim gönüllüleri kazanılmalı ki kalıcı sonuçlar umulabilsin. Günümüzde tüm çocukarın “dijital yerli” olduğu varsayılıyor. Bir konuyu googlelayıp bazı “bilgiler bulabilmek,” yeni bir yazılımın menüsünü kılavuz olmadan kullanabilmek, hatta facebook cambazlığı bu varsayım için pekala yeterli olabilir. Ancak eldeki bir işi görmek üzere dijital kaynaklar derleyip, orjinal bir katkı ile taze çıktı üretip, bunu paylaşarak etki yaratmak “dijital okuryazarlıktır” ve aradaki fark sap ile saman kadar büyüktür.
Eğitimde tablet kullanılmaması halinde bu tuzaklara düşmekten kurtulacağız, ama o zaman da dikiz aynasına bakarak arabayı ileri sürmeye çalışacağız. Bu yüzden vurgu tablette değil dönüşümde olmalı.