Eğitimin böylesi şart
Coproline’ın eğitimleri uçtan uca bilgi ve ardından internet odaklı iş fırsatı anlamını taşıyor. İnternet dünyasının gelişimi, eğitim başlıklarını da çeşitlendiriyor. Bunun bir örneği sayısal pazarlama, e-ticaret gibi başlıklarda farklı eğitimler sunan, Baltaş Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Coproline, diğer adıyla e-Baltaş. Bu çatı altında 6 yılda 2 bin 500 kişiyi yetiştirdiklerini söyleyen Coproline kurucularından Berke Sarpaş, ‘dijital’ başlığında farklı eğitim programları sunduklarını da söyledi.
Coproline’ın bu yıl hayata geçirdiği eğitim başlığı ‘Dijital Pazarlama ve e-Ticaret Micro-Master Programı’. Farklı sektörlerdeki önde gelen şirketlerin yöneticileri bu programın eğitmenlerini oluşturuyor. 7 hafta süren bu programın ardından yapılan testte başarılı olan mezunlara iş garantisi de sunuluyor. Programın zaten istihdam garantisiyle açıldığına dikkat çeken Sarpaş, “Büyük gruplar da kendi departmanlarını bu eğitimlere gönderiyor, sayısal pazarlama ve e-ticaret ile ilgili kendi satış ve pazarlama departmanlarını geliştiriyorlar” dedi. Anadoluhisarı’ndaki merkezde verilen eğitimden farklı sektörlerden önde gelen birçok şirket yararlanmış. Yeni açılacak grupta ise işe alım ve istihdam bilgilerini hazırladıklarını belirten Sarpaş, “Bundan sonra açılacak grubun, eğitimlere devamsızlık yapmayan ve program sonunda yapılacak sınavda geçer not alan mezunlarını doğrudan işe yerleştireceğiz” dedi.
İşini kur, desteği kap
Coproline’ın en çok mezun vermiş eğitim programı ise girişimcilik üstüne ve eğitimin farkı; katılımcının iş fikri olmasa bile, kuluçka sürecinin eğitimde oluşturulması. Tüm etaplarda birlikte yol aldıklarını söyleyen Sarpaş, “Bunun kapsamında ürünün uluslararası pazar araştırmalarının yapılması, marka oluşturulması, internet sitesinin kurulması, dış ticaret ve iç ticaret portallarına kayıtlarının açılması, Türkiye ve yurtdışı aktif yazışmalara ve teklif alışverişlerinin başlamasına kadar tüm süreçler var” dedi. Sarpaş’ın verdiği bilgiye göre, eğitimde her 18 kişilik grupta ortalama 4 kişi eğitimin sonuna gelmeden satış yapmaya başlıyor. 6 haftalık programın tamamı uygulamalardan oluşuyor. Bu eğitimi vermeye Türkiye’de e-ticaret ve sosyal medya yeni gelişirken, 2006 Kasım’ında başladıklarını söyleyen Sarpaş, kendilerinden eğitim alanların büyük bölümünün kendi işini kurduğunu vurguladı. Sarpaş, şöyle devam etti:
“Programın sonunda her katılımcıya kendi işini kurma garantisi veriyoruz. Eve ödev vermiyor, eğitim saatlerinde bilgisayar başında uygulama ile eğitim sunuyoruz. Program bittikten sonra KOSGEB ile işbirliğimiz ışığında, katılımcıların Girişimcilik Hibe Programı’ndan yararlanma olanakları oluyor. Mezunlarımızla proje sunumu hazırlıyor, başvuruda bulunuyoruz. Verdiğimiz eğitim de, başvuruda KOSGEB’in beklediği proje sunum yapısına uygun tasarlandı. Girişimcilik kanadında bu hizmeti 6 yıldır veriyoruz.”
Ticaret usullerini bilmeden olmaz
Girişimcilik eğitiminin eğitmenlerini Coproline’da eğitimini almış, kendi işini internette kurmuş, para kazanmaya başlamış kişilerden oluşuyor. Bu yapıyı, “Eğitim sürecimizi geçip kendi başarı hikayesini yaratmış, eğitmen kriterlerine uyan mezunlarımız eğitim veriyor” sözleri ile özetleyen Sarpaş, şöyle devam etti:
“2 bin kişinin üstünde, kendi kendine yeten bir yapı kurduk. Bu yapı kendi içinde sürekli iletişim, fikir alışverişi halinde. Girişimcilik programı mezunları arasında farklı ürünlerle yurtdışına çevrimiçi satış yapan, yurtdışından Türkiye’de dağıtıcılık alan çok sayıda arkadaşımız var. Bu eğitimlere katılımda belli şartımız yok. Ama kişinin emek verip vermeyeceğini anlamak için birebir görüşmeler yapıyoruz. Gruplar 15’er kişi olarak açılıyor ve hafta sonlarını kapsayan 6 haftalık eğitimin ardından girişim fikirlerini hayata geçiriyorlar. Bu arada KOSGEB başvurusu yapıldıktan, işlerini belli bir noktaya getirdikten sonra arkadaşlarımız bize başvurabiliyorlar ve biz de uygun bulduklarımız olursa eğer onlara yatırım yapıyor, şirketlerine ortak oluyor, nadiren de olsa melek yatırımcılık yapıyoruz.”
Uluslararası ticaret uygulamaları ile ilgili eğitimlerde şirketlerin dış ticaret veya bankaların ilgili bölümlerinde çalışan kıdemli dış ticaret uzmanları görev alıyor. Bu yapının önemini Sarpaş, “E-ticarette pazarlama internetten yürüyor tamam, ama unutulmaması gereken konu; ticaretin ulusal ve uluslararası mevzuatı. Her site açıp ana sayfaya ürün koyanın ürünü satılmıyor. Mevzuata yönelik uygulamalarla programımızı tamamlıyoruz” sözleriyle anlattı. Coproline, hem Milli Eğitim Bakanlığı hem Ekonomi Bakanlığı’ndan akredite eğitim merkezi ve sınavlarını bu iki bakanlık gözetiminde yapıyor. Uluslararası Ticaret Eğitimcileri Birliği (IATTO) tarafından Türkiye’de akredite edilen tek eğitim kuruluşu olduklarını söyleyen Sarpaş, eğitim başlıklarının yurtdışında da geçerli olduğunu vurguladı.
Bölgeye sayısal ekonominin yayılma noktası
2. Dijital Ekonomi ve Ticaret Zirvesi bu yıl 8-9 Kasım tarihlerinde Hilton Convention Center’da düzenlenecek. Detaylar www.dijitalekonomizirvesi.org sitesinde. Bu yıl 8 tanesi yabancı olmak üzere, toplam 15 konuşmacı olması hedefleniyor. Üniversitelerin MBA öğrencilerinden ve rektörlük çalışanlarından 10 tane kağıt sunum (paper presentation) alınacak. Fuar alanında da farklı sektörlerden 50’ye yakın şirket standı ile yer alacak. Bu yıl toplam bin 500 ziyaretçi beklediklerini söyleyen Sarpaş, katılım kayıtlarının internet sitesinden yapılabildiğini söyledi ve şöyle devam etti:
“Tüm sunumları kayıt yapan katılımcılarımıza veriyoruz. Bu çok büyük bir kaynak demek. Zirvede bu yıl da danışma kurulumuzun yönlendirmesi ile konuları ve konuşmacıları tespit ettik. Çevre ülkelerde sayısal ekonomiyi tanıtacağız. İlk etapta İngiltere’ye ek olarak, Katar, Türkmenistan ve Bahreyn’den katılım var. Çevre ülkelere sayısal ekonomiyi Türkiye’den yaymak adına bu zirve öncü.”