Eğitimle paralel büyüyen yapı
Red Hat’in 2011 yılından beri Türkiye’deki tek yetkili eğitim ortağı olan Perception Eğitim ve Danışmanlık, şirketlere ve BT profesyonellerine UNIX ve Linux sistemler konusunda eğitimler veriyor. Perception’ın aynı zamanda kurucusu olan Alpaslan Kaplan, geçtiğimiz Kasım ayında küresel bazda 800’e yakın kişide bulunan “Red Hat Certified Architect” (RHCA) sertifikasını aldığını belirterek, bu sertifikayı alabilmek için her biri 2 ile 6 saat arasında değişen 7 adet uygulamalı sınavı geçtiğini söyledi. Türkiye’de bu belgeye sahip tek BT profesyoneli ve eğitmeni olduğunu hatırlatan Kaplan, bazı önemli sınavların yerelleştirilmesi konusunda çalışmalar yaptığını da belirtti.
Perception’dan eğitim alan kuruluşlar arasında THY, TAV, Global Bilgi, Avea, Toyota, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve KoçSistem gibi sektöründe önde gelen şirketler ve kamu kurumları yer alıyor. Red Hat sertifikaları 3 yıl boyunca güncel kabul ediliyor ve bu süre sonunda tekrar sınava girmek gerekiyor. Red Hat’in Türkiye’ye büyük önem verdiğini, kendisinin de bilişim sektöründe eğitim alanında uzun bir kariyer geçmişi olduğunu belirten Kaplan, 2000’li yılların başında resmi Red Hat eğitimlerini Türkiye’ye getirdiğini, kendisinin de Londra’ya giderek ilk Red Hat sertifikalı mühendis (RHCE) ve sınav yetkilisi (RHCX – examiner) olduğu bilgisini verdi. Kaplan, sınav yapısı hakkında, “Red Hat sertifikasyonları için özel, diğer sertifikasyon sınavlarından farklı, uygulamalı bir sınav yapılıyor” dedi. Eğitimlerde birlikte çalışılan sertifikalı eğitmenler olduğunu, bir tanesinin Ankara’da görev yapan bir sınav yetkilisi olduğunu söyleyen Kaplan, Ankara’da özellikle kamu kurumlarına eğitim düzenlediklerini vurguladı. Kaplan, eğitimlerin hedef kitlesini şöyle anlattı:
“Tüm orta ve büyük ölçekli bilişim şirketleri, GSM ve telekom operatörleri, mobil teknoloji ve ağ şirketleri bu eğitimleri alıyor. Farklı sektörlerden sanayi şirketlerine, kamu kurumlarına da eğitim verdik. Çünkü Linux’un girmediği yer kalmadı. Bu küresel bir eğilim ve 2013 yılı daha hareketli geçecek. Çünkü tüm dünyada RISC UNIX’lerden Linux’a geçiş var ve bu Türkiye’de de etkisini gösteriyor.”
Türkçeleştirilen sınav yapısı
Genelde tek eğitim 4- 5 gün sürüyor. Eğitimler sınavlı ve sınavsız olarak da ikiye ayrılıyor. Eğitimler sadece Red Hat işletim sistemi odaklı değil. Örneğin Red Hat’in sanallaştırma ürününün de eğitimi oluyor, cluster (küme) yapısı eğitimi de. Kaplan, eğitim seviyelerini şöyle detaylandırdı:
“Admin 1, 2, 3 ‘RHC engineer’ seviyesinde eğitimler var. RHCA sertifikasını almamla 5 yeni eğitim daha verebilir hale geldik. ‘Architect’ (mimar) olmak için bu eğitimleri de almak, ilgili sınavları geçmek gerek. Mimar olmak 7 sınavlık bir macera. Mühendis olmak için bir ‘administrator’, bir ‘engineer’ sınavı, mimar olmak için de üstüne 5 sınav daha vermek gerek. Eskiden bu eğitim ve sınavlar için yurtdışına gidilmesi gerekiyordu. Bu sınavları geçtiğimiz için hem bu 5 eğitimi verebilir, hem sınavlarını yapabilir haldeyiz. Bazı sınavları Türkçe yapabiliyoruz ve şahsi çabalarım ile RHCSA ve RHCE sınavlarını Türkçeleştirdim. Red Hat’in küresel çeviri ekibindeyim. Katılımcı, sınavı hangi dilde almak istediğini sınav esnasında kendi belirleyebiliyor ve isterse bir sorunun İngilizcesini görebiliyor. Eğitim materyalleri Red Hat tarafından hazırlandığı için İngilizce. Ancak eğitimler Türkçe. Bazı müşterilerimiz için İngilizce, Rusça eğitimler de düzenledik.”