Eğitimler-kurumsal farkındalık-tasarruf bilinci buluşuyor
Yılın kalan son haftalarından merhaba,
Yine dopdolu bir içeriğim var, paylaşmak için sabırsızlanıyorum. İlk hamleyi de satrançla yapıyorum. Zira Türkiye Satranç Federasyonu’nun (TSF) 2005’ten bu yana ana sponsoru olan Türkiye İş Bankası, çocukların ve gençlerin zihinsel gelişimlerine önemli katkı yapan satranç sporunun yaygınlaşması için ülke çapında satranç sınıfları açmaya devam ediyor. Öyle ki, satranç sınıflarının 25 binincisi, Ankara Yenimahalle’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1933’te yaptırılan Ergazi Şehit Adil Yurtoğlu İlkokulu’nda açılmış. İş Bankası, bu satranç sınıflarıyla ilköğretim okullarında çocukları satranç oynamaya teşvik etmeyi, öğretmenlerin dikkatini bu alana çekmeyi, olanakları sınırlı okullarda malzeme yetersizliğini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Bankanın desteği ile ülkemizde son yıllarda en fazla lisanslı oyuncuya sahip spor dalı haline gelen satrançta, turnuvalarda kazanılan toplam madalya sayısı da 446’ya yükselmiş. Konuyla ilgili söz konusu yıl düzenlenen basın toplantısına katılmış bir insan olarak, gelinen noktaya helal olsun demek görevimdir.
Bu arada, Türk Telekom’un görme engelliler için geliştirdiği sesli uyarı sistemi ile nesneleri tanıyabilen EyeSense uygulaması da “Renk Tanıma” özelliğiyle zenginleştirilmiş. Yenilenen arayüzüyle daha rahat bir kullanım imkanı sağlayan EyeSense sayesinde görme engelliler, cisimlerin renklerini kolaylıkla tanımlayabilecek. Görme engelli bireyler akıllı telefonu nesneye doğru yönelterek objelerin ne olduğunu öğrenebiliyor ve tanımlarını dinleyebiliyor.
Eğitim başlığında zengin bir içeriğim var. Turkcell, Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) işbirliği ile Türkiye genelinde “Eğitime Dönüştür” projesini başlatmış. Kullanılmayan, atık haline gelmiş elektronik cihazlar Turkcell mağazalarında bulunan ‘tekno atık’ kutularına bırakılacak, bu ürünlerin toplanması ve geri dönüştürülmesi alanında yetkili olan TÜBİSAD tarafından ekonomiye kazandırılacak bu ürünlerden elde edilecek gelir de Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağışlanacak. TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, “Herkesi Turkcell mağazalarına atıklarını getirmeye ve evlerinin atık kahramanı olmaya davet ediyoruz” demiş. Davete icabet hepimizin görevi ve detaylar www.egitimedonustur.com sitesinde.
Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi adım adım büyüyor. Son 3 yılda 60 ilde 43 bini aşkın çocuğa ulaşan proje kapsamında, önümüzdeki bir yılda 81 ilde 100 bin çocuğa daha kodlama eğitimi verilmesi hedefleniyor. Türkiye Vodafone Vakfı, projenin 4’üncü yılında iki işbirliğine imza atacakmış bu arada. Eğitici eğitimlerine Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerini de dahil eden Vakıf, dünyanın en büyük eğitim platformlarından The Clubhouse Network ile işbirliği yaparak 14-17 yaş arasındaki gençlere de yapay zeka eğitimleri verecek.
Bu gibi eğitimler malum ödülsüz kalmıyor. Sanofi’nin Workinton işbirliği ile Haziran 2019’da hayata geçirdiği ve sağlık alanında fark yaratacak fikir ve proje sahiplerinin başvurduğu PharmUp Girişimcilik Programı’nın ilki sonuçlanmış. PharmUp’ın hızlandırma programına alınan 5 girişimcinin proje sunumlarını gerçekleştirdiği Demo Day’de, jüri üyeleri tarafından belirlenen PharmUp Birincisi ise hastane enfeksiyonlarının erken evrede ve hızlı tanısı için hasta başı enfeksiyon tanı cihazı geliştiren Aksense olmuş. Jüri Özel Ödülü’nü ise dijital verilerin DNA’da şifrelenmesi, arşivlenmesi ve pratik geri okunmasına yönelik platform teknolojisi geliştiren HiDNA almış.
Bu arada fırsat eşitliğini odağına alan Ford Otosan, Young Guru Academy (YGA) ve Twin işbirliğiyle “Hayaller Bilgi İster” projesini başlatmış. İki etaptan oluşan projede 3 yılda 500 okula dağıtılacak setlerle çocuklara otonom sürüş teknolojisi ve yapay zeka destekli araç setleri ile teknoloji kullanarak sorun çözme becerisi kazandırmak hedefleniyor. Bu arada Ford Otosan ve YGA’lı mühendisler, araç setlerini çocuklar için birlikte Ar-Ge yaparak geliştiriyormuş. İlk etapta oluşturulan otonom setler, ikinci etapta yapay zeka ile desteklenecekmiş ve başarı hikayelerini bu sayfalarda seninle paylaşmak boynumun borcudur.
Sanatçı Emre Ezelli, Viyana Weißgerberlände 22 ’de dördüncü solo sergisi “Dichotomy” hakkında bilgiler paylaşmış. Gönül ister gidip yerinde görmek. Ama madem imkanlarımız olanaklarımızla sınırlı, ben bilgiler paylaşayım ve kendisini, çalışmalarını takip edelim. Ezelli, bu sefer de geri dönüşüm malzemelerle çalışmış ve malzemelerini türlü özelliklere sahip kağıtlardan seçmiş. Eserlerdeki alt metinleri de nostaljik bir etiket makinesi kullanarak basmış. Bu düzensiz kesilmiş kağıtlar ve alt metinler, kitap ve dergilerden topladığı görseller ile bir araya gelerek kolajlar oluşturuyor ve bu kolajlardaki karakterlerin her birinin farklı bir hikayesi var. https://www.behance.net/emreezelli sitesi, ayrıca sergi sürecini ve “dichotomy” kavramını irdelediği performans videosu
https://www.youtube.com/watch?v=XcVqlNvxvf8 ve https://www.youtube.com/watch?v=drRsLjdln-c&t=44s linklerinde bizi bekler.
Noktayı iki kitapla koyuyorum. Beş cilt olarak tasarlanan ve İslam felsefesini konu eden son kitapla “Dünyayı Değiştiren Düşünürler” serisi, Sadık Usta’nın felsefe tarihi araştırmalarını kitaplaştırdığı bir konsept. İkinci kitap ise çağdaş İspanyol edebiyatının temsilcisi Fernando Aramburu ve Türkçe’ye çevrilen “Anayurt” kitabı.
Haftaya yine buluşalım,