Eğitimlerde güvenlik farkı
Galvanizli çelik üreticisi Borçelik’in nitelikli iş gücünü artırmaya yönelik hayata geçirdiği Borçelik Teknik Akademi (BTA), sanal gerçeklik kullanarak vinç simülatörü geliştirdi. BTA, vinç simülatörü eğitimi ile pek çok sektörde hayati öneme sahip vinçlerin en güvenli şekilde kullanılmasına destek olmayı hedefliyor, henüz vinç operatörü okulunun bulunmadığı gerçeği ışığında önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Vinç operatörlüğünün; iş sürekliliği, iş sağlığı ve güvenlik gibi farklı kriterlerin gözetilerek gerçekleştirilmesi gereken bir uzmanlık olduğunu belirten Borçelik Ar-Ge, Bilgi Teknolojileri, Dijital Dönüşüm, Yönetim Sistemlerinden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Mustafa Ayhan, BTA’nın yaklaşımının; bu alanda yetkin çalışanların yetiştirilmesine katkı sağlamak olduğunu vurguladı. Ayhan, şöyle devam etti:
“Vinç operatörü olmak isteyen adayların işe alım süreçleri uzun bir dönemi kapsıyor. Yeni bir vinç operatörünün vinçleri tek başına kullanması için iş başında eğitim alması 6 ile 8 ay arasında sürüyor. Bu süreç, aynı zamanda iş güvenliği açısından riskler taşıyor. Sunmaya başladığımız vinç simülatörü eğitimi ise eğitim sürecini daha güvenli hale getiriyor. Adaylar, eğitim sürecinde sanal olarak kurguladığımız ve geleneksel eğitim yöntemlerinde ele alınmayan 100’den fazla senaryo ile karşı karşıya gelerek öğrenim süreci geçiriyor.”
Operatörlerin vinç kullanım yetkinliğini artırmanın yanı sıra iş yapma hızına ve üretkenliğe odaklanan eğitimlerin ilk aşaması güvenli hareketlerin anlatıldığı e-öğrenme ile başlıyor. Bu sürecin ardından, test ile seviyeleri belirlenen adaylar, sanal gerçeklik teknolojisini kullanan simülatör ile gerçeğe çok yakın bir fabrika ortamı ve gerçekçi bir vinç ekipmanıyla eğitim almaya başlıyor. Sanal gerçeklik teknolojisi ile adayların iş sağlığı ve güvenliği içerisinde yetkinliklerini artıran eğitimler, katılımcıların sınav performansı, süre ve hatasızlık bazında kıyaslamalarını gerçekleştiriyor. Detaylar http://www.borcelikteknikakademi.com/ sitesinde.