Eğitmenlerin eğitimi, yetkin nesiller için gerekli
Baharın tam da ortasından merhaba,
Bu hafta eğitim ve eğitimcilerle ilgili gurur veren haberlerim var, açılışı da Anadolu Vakfı ile yapıyorum. Anadolu Vakfı’nın, öğretmenlerin başarılı birer sosyal girişimci olabilmeleri için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerilerin artırılması hedefiyle başlattığı ‘Değerli Öğretmenim’ projesinin 47’inci ili Tunceli olmuş. Eğitim programı kapsamında 11-12 Nisan’da ‘Sosyal Girişimcilik’ eğitimleri verilirken, programın 29-30 Nisan’da gerçekleşecek eğitimlerinde ise ‘Sosyal Girişimcilik’ ile ‘Yönetişim Yetkinlikleri Gelişimi Eğitimi’ alanında bilgiler aktarılacakmış. ‘Sosyal Girişimcilik’ konusunda önem taşıyan bu proje, İl Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliğinde yürütülüyormuş ve bugüne kadar 47 ilde 60 binin üzerinde öğretmene ulaşılmış. En iyiyi en sona sakladım: Proje kapsamında, 3 binin üzerinde proje başvurusu alınmış. Hatta toplumun sorunlarına yenilikçi ve uygulanabilir çözümleri teşvik amacıyla ‘Sosyal Girişimcilik Proje Yarışmaları’ düzenleniyormuş. Bugüne kadar 8 yarışma ile 200’ün üzerinde ödül verilmiş bile. ‘Eğitmen eğitimi’ adına gurur veren ve devamlılığı önem taşıyan bir çalışma.
Türk Telekom’un az gören çocukların eğitim hayatını kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirdiği ‘Okulumda Günışığı’ projesi kapsamında Adanalı ve Mersinli eğitmenlere “Az Gören Eğitimi” konusunda seminer verilmiş. Adana Çukurova Kenan Çetinel İlkokulu, Adana Çukurova İMKB İlkokulu ve Mersin Yenişehir Aydınlıkevler İlkokulu’nda gerçekleşen seminerlere 70 eğitmen katılmış. Eğitmen eğitiminin bir sınırı olmadığını görmek adına önemli bir çalışma bu ve Türk Telekom’un ‘Herkes için erişilebilir iletişim’ prensibi ile hayata geçirdiği Günışığı projesinde seminere katılan 70 eğitimci ve yöneticiye “Az Gören Eğitimi” konusunda uygulamalı bilgiler eğitimler verilmiş. İl il düzenlenen seminerler ve farkındalık geliştirme çabaları ile hedef; az gören öğrencilerin sınıf ortamlarının düzenlenmesi, daha kaliteli eğitim alabilmesi, “az gören” eğitiminin yaygınlaşması ve sistematik olarak uygulanması. Neden olmasın?
Herkes için eğitim, herkes için teknoloji dediğimiz zaman, işin girişimcilik, yenilikçilik boyutunu da unutmamak gerek. Facebook bu gereklilikleri ve Türkiye’nin potansiyelini görerek, Türkiye’deki ilk iki Developer Circles’ı İstanbul ve Ankara’da hayata geçirmiş. Bu iki şehirde yaşayan geliştiriciler yerel geliştirici topluluklarına katılabilecek, diğer geliştiricilerle işbirliği yapabilecek, hem çevrimiçi hem çevrimdışı ortamda geliştirici araçları ve Facebook’un ürünleri hakkında bilgi sahibi olabilecek. İlerleyen süreçte TOBB ve Habitat işbirliğiyle açılması planlanan girişimcilik merkezi dahil olmak üzere hayata geçirilecek girişimlerle yerel topluluklara destek sürecek. Bu program kapsamında, İstanbul’dan Enis Yurdatapan ve Muhammed Aziz Ulak, Ankara’dan Burcu Coşkun kendi şehirlerinin Facebook Developer Circles Lideri seçilmiş. Bu üçlü, yerel topluluklarına liderlik yapmak, çevrimdışı etkinlikler düzenlemek ve yerel çevrimiçi Facebook topluluklarını yönetmekten sorumlu.
PepsiCo, promosyon süreçlerini dijitalleştiren mobil uygulaması “KazandıRio”yu hayata geçirmiş. Play Store ve AppStore’da ücretsiz olarak kullanıma sunulan mobil uygulama ile biz tüketiciler artık kapak ve kupon toplama derdinden kurtuluyoruz. Uygulamanın, tüketici ve satıcı olmak üzere iki farklı versiyonu var. Tüketiciler, kapak veya kupon toplamaya gerek kalmadan KazandıRio uygulamasını kullanırken, PepsiCo’nun kurumsal satış kanalları da KazandıRio İş uygulaması ile promosyon kampanyalarını dijital kanaldan yönetebiliyor. Ödülleri ve promosyonları anlık takip edebilmek de keyif demek…
Uluslararası sektör profesyonelleri ile kamu yetkililerini buluşturan Intertraffic İstanbul 10. Uluslararası Altyapı, Trafik Yönetimi, Akıllı Ulaşım, Yol Güvenliği ve Park Sistemleri Fuarı’nda güvenlik, altyapı, trafik yönetimi ve akıllı mobilite kategorilerinde Intertraffic İstanbul Bilim Kurulu tarafından değerlendirilen projeler arasında ödüller sahiplerini bulmuş. Aselsan, Türkiye Jandarma Genel Komutanlığı’nın kullanımı için tasarlayıp ürettiği ‘Mobil Plaka Tanıma Sistemi’ (MPTS) ile Yol Güvenliği Ödülü’nün sahibi olmuş. Ekaldes Lighting, direk gövdesi üzerinde LED ışıkları bulunan ve daha iyi görünürlük için trafik ışıkları ile aynı anda estetik olarak çalışan ‘Alüminyum Trafik LED’li Sinyal Direkleri’ ile Altyapı kategorisi ödülünün sahibi olmuş. Trafik Yönetimi kategorisinde Bluepath, bir karayolu ağının yolculuk talebini, dijital haritadaki yol tabanlı yol tarifleri ve dağıtımlarıyla tanımlayabilen, kendi adını taşıyan yazılımıyla ödülün sahibi olmuş. Parabol Yazılım, şehrin en doğru, gerçek zamanlı trafik koşullarının yol kullanıcılarıyla paylaşıldığı ‘Dinamik Trafik Asistanı’ mobil uygulaması ile Akıllı Ulaşım ödülünün sahibi olmuş.
Haftaya noktayı bir kitapla koyalım: Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlanan ‘Keynes’ten Lucas ve Ötesine Makroiktisat Tarihi’. Louvain Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Michel De Vroey’in kaleme aldığı kitap, Elif Nurşen Sinirlioğlu tarafından Türkçeye kazandırılmış. Keynes ve Lucas’ın yanı sıra Friedman, Patinkin, Leijonhufvud ve Clower, Phelps, Kydland ve Prescott gibi birçok iktisatçının eserlerini de içeren kitap aklımızda olsun.
Akabinde, bu hafta da bu kadar.