EGM elektronik ortamda milyonlara ulaşıyor
Emniyet Genel Müdürlüğü e-devlet çalışmaları doğrultusunda ASBİS Projesi’nin birinci fazını devreye aldı. EGM Bilgi İşlem Daire Başkanı Metin Tanış, bu hizmetler ile milyonlarca vatandaşa ulaştıklarını dile getirdi. Türkiye’de e-devletin hizmetlerinin tek kapıdan verilmesi için çok ciddi bir çaba gösterildiğini ifade eden Tanış, bu konuda EGM’nin de aynı çaba içerisinde bulunduğunun altını çizdi.
ASBİS projesinin 1 Mayıs 2010’da birinci fazını devreye aldıklarını aktaran Tanış, ASBİS’teki son gelişmelerle ilgili şu bilgileri verdi: “İkinci fazında da hazır durumdayız. Üretici ve ithalatçı araç şirketlerinin hazırlanmasıyla devreye almış olacağız. Araç tescil işlemleriyle ilgili vatandaş önceden bir sürü kapı dolaşıyordu, kuyruklarda sıra bekliyordu. Ciddi bir zaman kaybına vardı. Biz bunu 2006’da planlamaya başladık. ASBİS 15 farklı kurumun bütünleştirildiği tam bir e-devlet organizasyonu. Vatandaş, ikinci el bir araç alacaksa noterle sıfır bir araç alacaksa sadece araç bayisi ile muhatap oluyor. Örneğin alıcı ve satıcı sadece notere gidiyor ve imzalarını atıyor. Bu süre içerisinde araç ruhsatı vatandaşların ellerine ulaşana kadar noter tarafından 1 aylık geçici ruhsat veriliyor. Arkada çalışan devasa organizasyonla vakit kaybetmediği ve daha önce 3 günde tamamlanan bu işlemin 5 dakikada bittiği düşünülürse çok büyük bir tasarrufun sağlandığını ortaya koyabiliriz.”
Dünyaya örnek olacak proje
ASBİS’in dünyaya da örnek olabilecek bir proje olduğunu vurgulayan Tanış, “Çünkü Türkiye çok büyük bir ülke, bin 6 yüzün üzerinde noter bugün araç satışı yapabiliyor. Mayıs 2010 tarihinden bugüne 3 milyon 3 yüz bin araç satışı bu sistem üzerinde gerçekleştirildi. ASBİS’in bütün yazılımları EGM Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından yapıldı. Noterler Birliği de kendi arayüzünü hazırladı” şeklinde konuştu.
Tanış, dünyadaki benzer projelere göre teslimat süresinin de oldukça kısa olduğuna dikkat çekti. Tanış sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dünyada benzer projelerde pasaport başvurularının ardından yaklaşık 1 ayda pasaportlar teslim ediliyor. Türkiye’de bu süre 3 gün, pasaportlar 3 gün içinde üretilip ulaştırılıyor. Burada vatandaşlarımızın süre açısından bakarsanız kazancı yok. Eskiden bu işlem bir günde gerçekleştirilebiliyordu. Ancak burada daha önemli olan kazanç noktası güvenlik. Daha önce normal pasaportla yurtdışına çıkan vatandaşlarımız şüphe ile karşılanıyordu. Güvenlik parametreleri az olduğu için bekletiliyordu. Birçok havaalanında artık vatandaşlarımız pasaportlarını sadece okuyuculara tutarak geçiş yapabiliyor.”
Rakamlarla ASBİS
ASBİS’in ikinci el araç bileşeninin 1 Mayıs 2010 tarihinde uygulamaya alınmasından itibaren;
• Bir işlem için;
– Vatandaşa maliyeti 450 TL’den 20 TL’ ye indi.
– Harcanan zaman 3 günden 5 dakikaya indi.
• Yedi ay içerisinde;
– Satış-tescil işlem sayısı 1.330.000’den 2.180.000’e çıktı.
– 4.360.000 vatandaş hizmetten yararlandı.
– 937 Milyon TL vatandaşın cebinde kaldı.
– Vatandaşlar zamandan 6.5 Milyon gün tasarruf sağladı.