Ekonomi reformlarının temelinde; yatırım, bilişim, üretim, istihdam ve ihracat var
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Mart tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’nda; Cumhurbaşkanlığı himayesinde Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı kurulacağının bilgisini verdi. ‘Türkiye Dijital Vergi Dairesi’ uygulamasının başlatılacağını, ‘Dijital Vergi Denetimi’ sisteminin geliştirileceğini söyleyen Erdoğan, “Kamu alım ihalelerinde yeni ve dijital bir sisteme geçiyoruz” dedi.
Reform Programı ile ilgili bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Reformların omurgasını; makroekonomik ve yapısal politikalar oluşturuyor. Makroekonomik istikrar kapsamında, kamu maliyesi, enflasyon, finansal sektör, cari açık ve istihdam alanlarına odaklandık. Yapısal politikalar tarafında ise, kurumsal yapının güçlendirilmesi, yatırımların teşvik edilmesi, iç ticaretin kolaylaştırılması, rekabet politikaları, piyasa gözetimi ve denetimini reform kapsamımıza aldık” açıklamasını yaptı. Erdoğan, çalışmanın özünde ekonomiyi; yatırım, üretim, istihdam ve ihracat olarak dört temel üzerinde büyütme amacı bulunduğuna dikkat çekti. Yerli ve milli ekonominin hedeflendiğini dile getiren Erdoğan, üretimde verimlilik artışı sağlayarak potansiyel büyümeyi artıracaklarını kaydetti ve şu noktalara dikkat çekti: “Vergi denetiminde, standart, öngörülebilir ve haksız rekabeti önleyen modellere geçiyoruz. Bu sayede vergi incelemelerinde sektörler ve konular itibarıyla ortaya çıkabilen farklı uygulamaları ortadan kaldırıyoruz. Dijitalleşmenin getirdiği hızdan faydalanarak, mükelleflerimizin uzun süreye yayılan denetimlerden kaynaklanan sıkıntılarını da çözüyoruz. Elektronik defter ve elektronik belge kullanımı uygulamasını kademeli olarak yaygınlaştırarak vergi kayıp ve kaçağını azaltıyoruz.”
Elektronik tebligat, elektronik inceleme, elektronik tutanak ve elektronik raporu içeren ‘Dijital Vergi Denetimi’ sistemini geliştirerek vergi inceleme sürelerini de kısalttıklarına dikkat çeken Erdoğan, “Vatandaşlarımız vergi dairesine bizzat gitmeden, işlemlerini dijital ortamda yapabilsinler diye, 7 gün 24 saat hizmet verecek ‘Türkiye Dijital Vergi Dairesi’ uygulamasını başlatıyoruz. Mükellef memnuniyetini sağlamak ve hizmet kalitesini artırmak için Dijital Vergi Asistanı sistemini devreye alıyoruz” dedi.
Kamu ihalelerinde dijital olarak işleyecek sertifikasyon sistemi herkese açık olacak
Erdoğan, kamu harcamalarıyla ilgili en önemli reformlardan birinin de kamu alım ihalelerinde yapıldığının altını çizerek kamu alım ihalelerinde yeni ve dijital bir sisteme geçildiğini dile getirdi ve şunları aktardı: “Kamu ihalelerine katılacak firmaların liyakat ve yetkinliklerini, ihaleden önce objektif şekilde tespit ederek kamuoyuyla paylaşıyoruz. Dijital olarak işleyecek bu sertifikasyon sistemi herkese açık olacaktır. Bu sistem üzerinden yapılacak ihalelerin daha hızlı, daha kolay ve daha az maliyetle gerçekleştirilmesini temin ediyoruz. Kamunun ekonomide ölçek oluşturma gücünden azami seviyede faydalanmak istiyoruz. Bu çerçevede, kamu alımlarını yerli ürünlere yönlendirerek yurt içi sanayinin gelişmesine, çeşitlenmesine ve büyümesine katkı sağlıyoruz. Stratejik sektörlerdeki ürünler için yerliliği artıracak ve teknoloji transferini sağlayacak alım garantilerinin önünü açıyoruz. Kamunun ithal ürün kullanımını azaltmak için Sanayileşme İcra Komitemizin çatısı altında, Merkezi İzleme Sistemi kuruyoruz.”
‘Dijital Tarım Pazarı’ sayesinde her ölçekteki çiftçi, ürünü için pazar bulabilecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gıda Komitesinin politika önerilerini şekillendirebilmesini ve piyasanın etkin çalışabilmesini temin için veri akışını sağlayacak bir ‘Erken Uyarı Sistemi’ kurulacağını kaydederek “Bu sistem üzerinden; üretim, toptan ve perakende aşamasında gıda zincirinin tamamı anlık olarak takip edilerek raporlanacak. Sistemin getirdiği anlık veri akışı sayesinde, karar alma hızımız artacak. Gıda tarafında kayıp ve israfın azaltılması için de harekete geçiyoruz. Büyük bir üzüntüyle belirtmek isterim ki, ülkemizde yılda 19 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu gidişata dur demek için harekete geçiyoruz. Tarlada ve hallerde kalan taze meyve ve sebzeleri piyasaya kazandıracak mekanizmalar geliştiriyoruz. Bu ürünleri ‘Dijital Tarım Pazarı’na dahil ederek hızla alıcılarla buluşmasını sağlıyoruz. ‘Dijital Tarım Pazarı’ sayesinde her ölçekteki çiftçi, ürünü için pazar bulabilecek, tüketici ve esnaf da istediği kalitede ürün tedarik edebilecek” açıklamasını yaptı.
Dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısını oluşturacak adımları atıyoruz
Uluslararası standartlarda bir katılım finans tahkim mekanizması kurulduğunu aktaran Erdoğan, “Finans sektörünün kurumsal altyapısını geliştirmek için de bir dizi adım atıyoruz. Bu maksatla, ülkemizin tüm kredi ve risk verilerinin toplandığı Risk Merkezini yeniden yapılandırıyoruz. Kartlı ödeme sistemleri alanında ülkemizin markası olan TROY’u, ayrı bir şirket çatısı altına alıyoruz. Amacımız bu alanda muadilleriyle rekabet edebilecek güçlü bir yerli markanın oluşmasını sağlayarak dışarıya ödediğimiz komisyonları azaltmak. Dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısını oluşturacak adımları atıyoruz. Tüketiciyi koruyacak bir gözetim mekanizması tesis ederek bankalarla müşterileri arasındaki ilişkileri daha şeffaf bir yapıya kavuşturuyoruz. Altyapı, ulaşım, enerji, haberleşme ve sağlık alanlarındaki projelerin sermaye piyasaları yoluyla da finanse edilmesini sağlıyoruz. Hatta bu yatırımlara vatandaşlarımızın da iştirak edebilmesini mümkün hale getiriyoruz. Çevreye duyarlı yatırımların finansman imkânlarını çeşitlendiriyoruz. Uluslararası finans piyasalarında yoğun talep gören yeşil tahvil piyasasına dönük altyapıyı oluşturarak bu ihraçları da teşvik ediyoruz. Yenilenebilir enerji, temiz içme suyu, karbon emisyonunu azaltan elektrikli ya da hibrid ulaşım araçları gibi yatırımlar, bu tür ihraçlarla finanse edilebilecek” şeklinde konuştu.
Girişimcilik ekosisteminin olgunluğa erişmesi için kitle fonlaması platformları hayata geçiriliyor
Sermaye ve finans piyasalarında önemli adımın genç girişimciler için atıldığının altını çizen Erdoğan, “Türkiye, teknolojiyi odağına alan girişimlerde ciddi bir potansiyele sahip. Öyle cevval gençlerimiz var ki oyundan biyoteknolojiye, fintekten siber güvenliğe kadar pek çok alanda, gelecek vadeden teknolojiler geliştiriyor, yenilikçi işlere imza atıyorlar. Gururumuzu kabartan bu gibi projeler aksamasın ve girişimcilik ekosistemi belirli bir olgunluğa erişsin diye, kitle fonlaması platformlarını hayata geçiriyoruz” dedi. Cari açıkla mücadelede 3 temel politikaya dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlk olarak, yapısal cari açığa odaklanıyoruz. İkinci önceliğimiz, ihracatın tabana yayılmasını sağlayarak potansiyeli olup hiç ihracat yapmamış KOBİ’leri ihracata teşvik etmek. Üçüncü ve son alanımız ise sanayide yeşil dönüşümü desteklemek” şeklinde konuştu. Erdoğan, “Sanayide ithal ara malına bağımlılığımızın yüksekliği ve teknoloji yoğunluğunun arzu ettiğimiz seviyelerde olmaması sebebiyle, ihracatımızın kilogram başına değeri düşüktür” değerlendirmesini yaparak “Yapısal cari açıkla mücadele işte bu yüzden önemli, işte bu yüzden gereklidir. Sanayimizde kapasite artışı sağlayacak ve rekabet gücümüzü bir üst basamağa taşıyacak adımlar atıyoruz” açıklamasını yaptı. Erdoğan, merkezi ve yerel yönetimlerin sosyal yardım verilerini ‘Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi’ne entegre ederek veri paylaşımının sağlanacağını da kaydetti.
Küresel rekabet gücü kazanmak için Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı kuruluyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yenilikçi ve güçlü bir sağlık endüstrisinin geliştirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığına bağlı Sağlık Endüstrileri Başkanlığı kuruyoruz” ifadesini kullanarak “İlaçtan aşıya, medikal cihazlardan biyoteknolojik ürünlere kadar pek çok stratejik malzemenin yurt içi imkânlarla rekabetçi bir şekilde geliştirilmesi ve üretilmesi çalışmaları, bu başkanlığın sorumluluğunda yürütülecektir” bilgisini verdi ve konuşmasına şöyle devam etti: “Benzer şekilde yeni gelişen teknolojilerde de söz sahibi olmak istiyoruz. Dijital dönüşüm ve yapay zekâ temelli tüm teknolojilerin tabanında yazılım bulunuyor. Ekonomide rekabet gücü kazanma, doğru veriye ulaşma, veriyi analiz etme ve en uygun çözümleri geliştirme konusunda da yine yazılım teknolojilerine ihtiyaç duyuyoruz. Ülkemizin bu alandaki kabiliyetlerini geliştirmek, genç istihdamını teşvik etmek ve küresel rekabet gücü kazanmak için Cumhurbaşkanlığı himayesinde bir Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı kuruyoruz. Bu iki yeni yapı; tıpkı savunma sanayinde olduğu gibi, sağlıkta ve yazılımda yerlilik oranlarının artmasına hizmet ederek, yurt içi ekosistemi besleyecek ve ülkemize yeni üstünlük alanları kazandıracaktır.”
Yurt dışına veri aktarılmasına yönelik KVKK’da değişiklikler yapılıyor
İhraç ürünlerinin daha hızlı ve daha düşük maliyetle pazarlara erişimi için yurt dışında lojistik merkezleri kurulduğunu söyleyen Erdoğan, “Yeni Nesil İhtisas Serbest bölgelerini faaliyete geçirerek, yüksek teknolojili mal ve hizmet üretiminde kümelenmeyi teşvik ediyoruz” dedi. Erdoğan, ekonomideki tüm gelişmeleri yakından izlemek ve yönetmek amacıyla iki yeni yapı kurduklarını belirterek şu detayları paylaştı: “Bunlardan birincisi, Cumhurbaşkanı Yardımcımızın Başkanlığında çalışacak Ekonomi Koordinasyon Kuruludur. İkincisi ise, Hazine ve Maliye Bakanımızın Başkanlığında faaliyetlerini yürütecek Finansal İstikrar Komitesidir. Yeni oluşturacağımız bu yapılarla, ekonomi ve finans politikalarımızda şeffaflığı, öngörülebilirliği ve koordinasyonu artırarak, iletişim mekanizmalarını güçlendiriyoruz.” “Dijital piyasalarda rekabetçi ve adil bir ortam oluşturarak, büyük platformların güçlerini kötüye kullanmalarının önüne geçiyoruz” diyen Erdoğan, “Bu platformlarda tutulan verilerin amacı dışında ya da rekabeti kısıtlayacak şekilde kullanılmasını önleyecek tedbirleri alıyoruz. Dijital pazar yeri platformlarında ürünlerini satışa sunan firmaların haklarını koruyacak düzenlemelere gidiyoruz. Böylece en küçük girişimcinin dahi dijital piyasalarda faaliyetini güvenle yürütebilmesini temin ediyoruz. Yurt dışına veri aktarılmasına yönelik Avrupa Birliği düzenlemeleriyle uyumlu olarak Kişisel Verilerin Korunması Kanununda değişiklikler yapıyoruz. Takvimlendirdiğimiz tüm reformları, belirlediğimiz sürelerde tamamlayacağız. Her üç ayda bir gerçekleştireceğimiz reform takip toplantılarıyla, programın uygulama başarısını değerlendireceğiz” açıklamasını yaptı.