Ekonomik büyümenin itici gücü yazılım halini aldı
Logo Yazılım İcra Kurulu Başkanı M. Buğra Koyuncu, 5 Mart sabahı bilişim medyasının temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi. 2018 yılı kurumsal hedeflerinin yanında, Türkiye’de yazılım sektörünün konumu ve gelişimi için yapılması gerekenler de ele alındı.Logo Yazılım’ın Türkiye’de platform oluşturma (PaaS) projesinin devam ettiğini sohbette vurgulayan M. Buğra Koyuncu, bu konuda TÜBİTAK desteği aldıklarını söyledi ve ekledi: “Logo’nun var olan çözümlerini bu platformun üzerinde konsolide etmeye çalışıyoruz.”
Türkiye’de kalkınma ve ekonomiyi geliştirme için yüksek katma değerli üretim gerekliliğine dikkat çeken M. Buğra Koyuncu, yazılım ve yazılıma bağlı teknolojilerin bu konuda sunduğu avantajlara değindi. Türkiye’nin, yazılım firmalarının kurulumu adına yeterli potansiyele sahip olduğunu vurgulayan M. Buğra Koyuncu’ya göre, Türkiye’de yazılım sektörünün olgunlaşması için bütün olanaklar var. Bunun gerçekleşmesinin önündeki en büyük engel ise önyargılar. “Bir sektörün var olması için devletin sınırsız teşvikler vermesi gerekli değil” saptamasını yapan Koyuncu’ya göre, firmaların serbest piyasa koşullarında kendi dinamikleriyle ayakta kalabilecek verimlilikte olması asıl kritik unsur. Teşvikler ise rekabeti adil hale getirmek için kullanılmalı. Ülke bazında en önemli stratejik kararlarından birini ‘dijital dönüşüm süreci’ olarak tanımlayan Buğra Koyuncu, şöyle devam etti:
Yazılım endüstrisini kurumsallaştırıyoruz
“Türkiye’de yazılım alanında kurumsallaşmanın tamamlanarak, firmaların karşısına güvenilir bir şirket olarak çıkılması gerekiyor. Türkiye’deki yazılım sektörünün üzerine düşen görev bu. 2000 yılından beri halka açık bir şirketiz ve Ekim 2016’da ikincil halka arzla yüzde 61’in üzerinde halka açıklığa sahip olduk. Borsada bu rakama yaklaşan yalnızca 5 şirket var ve Türkiye’de yazılım endüstrisinin kurumsallaşması adına Logo Yazılım’ın önemli bir misyonu olduğunu düşünüyoruz. Kuzey Irak’ta, Libya’da, Birleşik Arap Emirlikleri’nde, İran’da iş ortaklarımız var. 2010 itibarıyla stratejimizde bazı değişiklikler yapmaya, satın almalarla 2012’den beri inorganik büyümeye başladık. Dağıtım ve dağıtım ağları yönetimi odaklı yatırımlara devam ediyoruz. Proje taahhüt ve inşaat sektörleri için de geliştirdiğimiz çözümlerimiz var. Bu alanların gelişimi Türkiye’de çok kritik. Logo Yazılım olarak bugüne kadar 8 firma satın aldık, ama hiçbirini finansal operasyon olarak görmedik. Hepsi bizim faaliyet alanımızda faaliyet gösteren, ürünlerimizi genişleten, tamamlayan, sinerji yaratabileceğimiz satın almalar oldu.