‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde bilişim sektörü de yer almalı
‘TBD Bilişim Meydanı: Yeni Normalde Kamu ve Özel Sektör Buluşması’nda; siyasi parti ve bilişim sektörü temsilcileri buluştu. Siyasi parti temsilcileri, bilişim sektörünün Türkiye’nin birinci derecede önemli sektörü olduğuna dikkat çekip şu başlıkların altını çizdiler: “Bilişim sektörünün yeniden tariflenmesi ve konumlandırılması gerekiyor. Çünkü bilişim; temel, stratejik bir sektördür ve siyaset üstüdür. Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 sürecini yakalamak zorundayız. Ya bunu yaparız ya da yok oluruz; iş birliği yapmak mecburiyetindeyiz.”
“TBD Bilişim Meydanı”; ülkemizde yürütülen Covid-19 ile mücadele çalışmalarının görünmez kahramanları olan ‘Bilişim Sektörü Çalışanlarının Özlük Haklarının İyileştirilmesi’ ile kritik öneme sahip bilişim sektörünün gelişimine ve rekabetçiliğinin artırılmasına yönelik olarak yeni normalde yapılması gereken eylem planları, mevcut durum analizi, tehditler, fırsatlar ve çözüm önerilerinin ortak akıl ile oluşturulması amacıyla düzenlendi. TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘TBD Bilişim Meydanı’ etkinliğine konuşmacı olarak; Adalet ve Kalkınma Partisinden Dr. Osman Coşkun, Cumhuriyet Halk Partisinden Onursal Adıgüzel, Milliyetçi Hareket Partisinden Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, İyi Partiden Yiğit Karakış ve bilişim sektörünü temsilen; Abdullah Raşit Gülhan, Akın Sertcan, H. Vedat Uslu, Mehmet Yılmazer ve Tolga Bizel katıldı.
Sektörü temsilen katılan konuşmacılar; bilişim sektörünün Covid-19 salgınıyla mücadele sürecinde ve öncesindeki sorunlarını; kamu, yazılım, donanım, siber güvenlik ve telekom ana başlıklarında ‘Yatırım ve Gelirler’, ‘Nitelikli İnsan Kaynağı ve İstihdam’, ‘Destek ve Muafiyetler’ ve ‘Regülasyon’ ekseninde gündeme getirdiler. Siyasi parti temsilcileri ise, Covid-19 salgınıyla mücadele döneminde bilişimin öneminin bir kez daha görüldüğünü vurgulayarak gençlerimizin bilişim teknolojilerinin odağında yer alan geleceğin mesleklerine yönelmeleri gerektiğine dikkat çekip şu noktaları kaydettiler: “Dijital dönüşümün itici gücü bilişim sektörüdür ancak ülkemizdeki BT harcamaları dünya ortalamasının çok altında bulunuyor. Üstyapı ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak fiber altyapının hızla geliştirilmesi gerekiyor. Ekonomik istikrar kalkanı kapsamında bilişim sektörü de yer almalı. 3600 ek gösterge alamayan kamudaki bilişim uzmanlarının sorunları ivedilikle çözülmeli. Etik kurallar belirlenmesi büyük önem taşıyor. ‘KOBİ’lerin dijital dönüşümü’; Türkiye’nin mega projeleri arasında yer almalı. Siyasiler de; üniversite, sanayi ve devlet iş birliğiyle TBD öncülüğünde sektör tarafından dile getirilen söz konusu sorunların çözülmesine yönelik gerçekçi ve yenilikçi strateji ve politikaların oluşturulmasına ve uygulanmasına ortak akıl ile katkı sağlamalı.”