Ekonomik istikrar; teknolojik ilerlemeyle sürdürülebilir verimlilik artışına bağlı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Verimlilik Vakfı tarafından 9 Haziran tarihinde ATO Congresium’da düzenlenen ‘Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nın açılış törenine katıldı. Oktay, ekonomik büyümede istikrarın korunmasının, teknolojik ilerlemeye ve sürdürülebilir verimlilik artışlarına bağlı olduğunu vurguladı. Varank, “Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte hazırladığımız, 2021-2025 dönemini kapsayan ‘Ulusal Yapay Zekâ Stratejimiz’in detaylarını yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız” açıklamasını yaptı.
“Verimliliği; en basit şekliyle, her alanda mümkün olan en düşük kaynak harcamasıyla olabilecek en yüksek sonucu elde etmek olarak tanımlayabiliriz” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Verimlilik ve teknoloji konusunda, bir sektörde sahip olduğumuz tecrübeyi diğer alanlara yayarak, sahip olduğumuz ‘know-how’ı kritik sektörlere aktararak ilerliyoruz” değerlendirmesini yaptı ve yapay zekâ, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, büyük veri, robotik, siber güvenlik, sensör teknolojileri gibi alanların geliştirilmesinin öncelikli kritik teknoloji alanları olarak belirlendiğini kaydetti. Oktay, “Bu alandaki girişim ve icatları öncelikli olarak destekliyoruz” ifadesini kullandı ve önümüzdeki dönemde fuarlarda kuantum teknolojilerinin, uzaydan sağlanan internetin, otomasyonun, ileri nanoteknolojinin, pikoteknolojilerin ve giyilebilen yerli milli teknolojilerin sergilenebileceğinin altını çizdi. “Ülkemizin sahip olduğu hiçbir kaynağı özellikle enerjiyi, hammaddeyi ve sermayeyi atıl şekilde kullanma lüksümüz yok” diyen Oktay, “Bugün altyapısını oluşturduğumuz milli teknoloji projeleri, gelecek nesillere bırakacağımız en kıymetli miras olacaktır. Verimliliğin artırılması alanındaki çalışmalar, geçtiğimiz iki fuar programında olduğu gibi yine bu fuar vesilesiyle geniş kitlelere ulaşma imkanı bulacaktır. Böylece toplumun farklı kesimlerinde verimlilik olgusuna ilişkin farkındalık artacak ve sektörler arasında eş güdüm güçlenecektir” açıklamasında bulundu. Fuar alanında bulunan ‘start-up’ sokağının genç beyinlere ve buluşlara yer veriyor olmasının, yarınlar açısından umut veren bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken Oktay, “Geleceğin ötesine, ‘start-up’lara kafa yoran, tasarlayan, üreten, gençlerimizle yürüyeceğiz” dedi.
Milli gelirdeki Ar-Ge payını artırmayı önceliklendirdik
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, geçmişten bu yana sanayi devrimlerinde ortak amacın verimlilikte yaşanan artışlar olduğuna işaret ederek, verimlilik vurgusunun 4. Sanayi Devriminde daha belirgin olduğuna dikkat çekti. Küresel ticaretin artması ve ülkelerarası ekonomik rekabetin, kaynakların, iş gücünün ve zamanın verimli kullanılmasını zorunlu hale getirdiğini vurgulayan Varank, “Verimlilik, ülkelerin ve firmaların rekabet gücünü temelden etkilemenin yanında sürdürülebilir büyüme için de olmazsa olmaz bir gerçek. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla dünyada çok daha hızlı dijitalleşmenin olduğunu varsaydığımızda artık verimliliği maksimize etmenin yolu fuarımızın da teması olan ‘ileri teknolojiler’den geçiyor” şeklinde konuştu. ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonu doğrultusunda ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ni hazırladıklarını hatırlatan Varank, stratejide sanayinin teknolojik dönüşümünü hızlandırmayı, kritik teknolojilerin üreticisi olmayı, milli gelirdeki Ar-Ge payını artırmayı önceliklendirdiklerini anlattı.
Varank, nitelikli insan gücüne yatırım yapmayı, dünyanın her köşesinde kullanılacak akıllı ürün ve hizmetler geliştiren ‘TURCORN’lar çıkarmayı hedeflediklerine değinerek, “Dijitalleşme, uzay, yapay zekâ, otonom sistemler gibi teknolojilerde dünyayı takip eden değil ‘trend’ belirleyen bir ülke olmak gayesindeyiz. ‘Milli Uzay Programı’mızı bu vizyonla hazırladık. Programda koyduğumuz hedefler, Türkiye’nin ileri teknolojilerde kabiliyetlerini perçinleyecek ve bu alandaki yeni çalışmalara kapı aralayabilecek. Türkiye için büyük fırsatlar barındıran mobilite araçları, akıllı yaşam ve sağlık, dijital dönüşüm, yapay zekâ ve 5G başlıklarında yol haritalarımızı tamamlamak üzereyiz. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte hazırladığımız, 2021-2025 dönemini kapsayan ‘Ulusal Yapay Zekâ Stratejimiz’in detaylarını yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız” açıklamsını yaptı.