Ekonomiyi yeniden tanımlama zamanı
Dijital evrimleşme süreci ile birlikte ekonomik yapı da yeniden şekilleniyor. Geçtiğimiz yıl bolca konuştuğumuz Endüstri 4.0 artık “reel” ekonominin önemli taşlarından biri haline geldi. 2017, Endüstri 4.0 için teknoloji yatırımlarının hayata geçeceği bir yıl olacak. Bu yıl Kasım ayında gerçekleştirilecek olan Bilişim Zirvesi 17’nin ana teması da “REkonomi” olacak.
2017 Kasım’ında bilişim sektörünü, kamuyu, yerli ve yabancı sektör uzmanlarını bir araya getirecek olan 17. Bilişim Zirvesi, bu yıl da birçok güncel başlıkta paralel oturuma ev sahipliği yapacak, bir kez daha BThaber gazetesinin yayıncılık, M2S’in de araştırma ve pazarlama güçlerini buluşturacak. “Her yıl olduğu gibi, bu yıl da zirvede ezber bozmak ana hedefimiz” bilgisini veren Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Neslihan Aksun, hem 2017 yılı Bilişim Zirvesi’ne dair sorularımızı yanıtladı hem de sektörün gelişimi odaklı beklentilerini paylaştı:
2016 yılında düzenlenen Bilişim Zirvesi ICT Summit; anafikri, konuşmacıları ve paralel oturum başlıkları gibi birçok konuda yenilikleri ortaya koydu. Sektörün bunlara geri dönüşlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılmış olduğu Bilişim Zirvesi 2016'da amacımız dijital evrimin yol haritasını sektör paydaşları ve hayatında bir şekilde bilişimin yer tuttuğu tüm birey ve kurumlarla birlikte oluşturmaktı. Yola çıkış noktamızı; hep beraber Endüstri 4.0 dalgasını yakalamanın ipuçlarını belirlemek olarak tanımladık ve bu hedefi yerine getirdik. Endüstri 4.0, her şeyi birbirine bağlamakla kalmıyor, yapay zeka temelli yepyeni tasarım, planlama, Ar-Ge, üretim, tedarik, kalite, süreç yönetimi, otonom sistemler, hizmet ve müşteri deneyimini beraberinde getirerek, 4. dalga dijital ekonominin temellerini atıyor. “Dijitalleşmenin en önemli yansıması, endüstrilerin dönüşümünü tetiklemesi ve yakınsaması ile olacak” diye söze başladık ve 2016 zirvemizde, gelişmiş ülkelerin ve küresel şirketlerin gündemindeki Endüstri 4.0’ı, ‘endüstriyel internet’ olarak da tanımladık. Dijital dönüşümde model değişiyor. Bu sebeple ana temayı oluştururken dijital dönüşümden öteye geçtik, “Dijital evriliyoruz” dedik. “Dijital Evrim ile Endüstri 4.0” ana teması ve “Kaçış Yok” mottosu ile gerçekleşen zirvede, 17 farklı konulu konferans platformlarında, 150'ye yakın panel, söyleşi ve sunumda 240'ın üzerinde konuşmacı ve 3 bin 803 katılımcı, deneyim ve vizyonlarını paylaşmak, ama temelde geleceği konuşmak üzere bir araya geldi.
Beklentileriniz nasıl şekillendi?
Gerek konuşmacılar gerek panel yöneticileri gerekse yüzde 62’si üst ve orta düzey yönetici olan zirve katılımcılarından yüksek oranda beğeni aldık. Eleştiri elbette vardı. Az sayıda da olsa gelen bu eleştiriler, zirvenin yeterliliği ya da faydası konularında değil, etkinliği kongre merkezinde yapıyor olmanın zorluklarıyla alakalıydı daha çok. Etkinlik mekanının ikram konusunda uyguladığı fiyat politikası gibi nedenler, az sayıda katılımcı tarafından bize ulaşan olumsuz şikayetleri oluşturuyor. Önümüzdeki yıllarda, ülke ve sektör ekonomisinin de pozitif yönde değişimine inanarak, sponsor firmalarımızdan daha fazla destek alarak, bu konuyu da kendi sorumluluğumuza alarak çözebilmek arzusundayız. Ama vurgulamak isterim ki, 16 yıllık tecrübeye sahip olan Bilişim Zirvesi etkinliğimiz hiçbir zaman katılımcılarına ziyafet çekebilecekleri, ard arda eğlence show’ları izleyebilecekleri bir ortam vaat etmeyecek. Bilişim Zirvesi etkinliklerinin 16 yıldır olduğu gibi, bundan sonra da amacı; bilişim teknolojilerinin tüm sektörler tarafından kavranması, yeni teknolojilerin iş dünyasında içselleştirilerek, yansımaların ve verimliliğin artırılmasına yönelik projeler gerçekleştirmesi. 2000 yılından bu yana her yıl gerçekleştirilen uluslararası Bilişim Zirvesi – ICT Summit etkinliği, Türk iş dünyasının teknoloji ile etkileşiminin bugününü ve geleceğini konuşturan ülkemizin ve bölgenin lider iş ve işbirliği etkinliği.
2017 yılında zirvenin anafikri, mottosu ne olacak? Bunu seçerken ne gibi gelişmeler, sektör temsilcilerinden size yapılan hangi geri dönüşler etkili oldu?
Ülke ve halk olarak teknoloji ve bilişime yatırım yapma, uyum sağlama, uygulama ve kullanma başlıklarında çok başarılı ve hızlıyız. Hal böyle iken, dünyada yaşanan her gelişme bizde de yansımasını oluşturur. Son dönemin en güncel konularından giyilebilir teknolojiler, IoT, gömülü sistemler, M2M gibi konuları hızla gözden geçirdiğimizde görürüz ki, bu teknolojileri dünya ile aynı anda konuşmaya, araştırmaya ve hatta kullanmaya başladık. Yeni teknolojileri kullanarak üretim yapma konusunda da eskiye nazaran çok iyi durumdayız. Ana tema konumuzu belirlerken, gerçekten güncel ve önemi olan konuları gözden geçirmekle işe başlıyoruz. Firmalar ve bireyler olarak olmazsa olmazlar, az bilinenler ya da yeni olduğu için bilinmeyen ya da yanlış bilinen kavramları gündeme alıyoruz. Bu çalışmalar sektör içi, sektör dışı ve STK’lardan oluşan yöneticilerden seçilmiş bir kurul oluşturularak ortaya konuluyor. Kendi geliştirdiğimiz bir teknoloji, ürün ya da çözüm yok. Bu nedenle kendi ürünümüzü ön plana çıkartacak, rakipleri ile kıyaslayacak, zaten çözümlerimizi satmakta ya da kullanmakta olan ürünü tanıyan katılımcıları toplayarak yapmaya çalıştığımız bir pazarlama söz konusu değil. Hal böyle olunca, misyonumuz olarak oturmuş olan tarafsız bakış açımız ile gündemi takip etmek ve gündemi oluşturanları dinleyerek, çalışmamız doğru konuyu seçmemizde en büyük etken oluyor. ICT Summit – Bilişim Zirvesi’17’de ise “Yıkıcı ve Yenilikçi Dijital Ekonomi” ana temasını işleyeceğiz. “Yıkıcı” ifadesi ile nasıl “Yenilikçi” kavramlar oluştuğunu, tüm konularımızın temelinde olan ekonomi tepe başlığında yine tüm sektörleri kucaklayacağız. Bunu da literatüre yeni bir kelime sağlayacağımıza da inanarak “REkonimi Başlıyor!” mottosu ile 2017 Kasım’ında gerçekleştireceğiz. Kullanılmış, tüketilmiş, katlanmış, kesilmiş ve hatta buruşmuş bir kağıttan dahi oluşabilen muhteşem origami, sadece katlama hareketleriyle nasıl şahane objeler yaratabiliyorsa, benzer parçalardan nasıl bütün bir model oluşturuluyorsa, “Yıkıcı” (ezberbozan) kelimesinin gücüne ve sonuç faydasına da inanmak gerek.
2016 yılındaki geniş ölçekli katılımları ışığında, kamunun Bilişim Zirvesi ICT Summit’e yönelik ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
17. Bilişim Zirvesi’ne yine üst seviye katılım bekliyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı başta olmak üzere pek çok bakan, müsteşar ve elbette BTK Başkanı’nın yanımızda yer alacağını söyleyebiliriz. Önceki yıllarda da çok sayıda etkinliğimize Başbakan Binali Yıldırım teşrif etmişti. Bu yönüyle Bilişim Zirvesi etkinlikleri, kamunun konuya verdiği ağırlığı ve pozitif bakış açısını sektöre gösteriyor.
2017 yılına yönelik hedef ve stratejiler
Her yıl olduğu gibi, 2017 yılında da büyük titizlikle hem sponsor firmalarımızı memnun etmek hem de katılımcıyı bilgi anlamında doyurmak ve beğenilerini kazanmak en büyük isteğimiz. Böyle bir ortamda onlarca yıl aynı isim ve marka ile, her ne kadar yenilikler katılıp döneme ayak uydurulan gelişmelerle zenginleştirilmiş olsa da, her yıl benzer formattaki etkinliklerinizi gerçekleştiremezsiniz. Her şeyin başında sağlam, kaliteli hizmet, süreklilik, memnuniyet ve samimiyet geliyor.