Ekosistem, farklı çalışma gruplarıyla büyüyecek
Blockchain Türkiye Platformu (BCTR), üyeleri ile gerçekleştirdiği “2020 Vizyon Toplantısı” etkinliğinde, 2020 yılı çalışma planı ve hedeflerini paylaştı. 2018 yılında Türkiye Bilişim Vakfı’nın (TBV), kâr amacı gütmeyen bir inisiyatifi olarak kurulan BCTR platformu üyelerinin katılımı ile 4 Şubat’ta gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını yapan TBV Genel Sekreteri Çağdaş Ergin, “BCTR, 75 üyesi ile önemli bir başarıyı yakaladı. Çalışma gruplarımızın hazırladıkları 7 rapor yayımladık, ancak bizim başarı hikayeleri üretmeye ihtiyacımız var” dedi. BCTR 2020 yılında üyeleri arasındaki sinerji ile ortak projeler yaratmak ve bu projelerden en az bir başarı hikayesi üretmeyi hedeflerken, bu süreçte girişimcilik ekosistemi ile yakın ilişkiler kuracak ve bir fikrin veya uygulamaya geçirilmiş bir projenin gerek Türkiye içinden gerekse yurtdışından yatırım almasını hedefleyecek. Ayrıca, yatırım alan projelerin büyümesi ve daha geniş çerçevede kullanıcılar ile buluşması için çalışacak.
BCTR Yürütme Kurulu adına konuşan DefineX Kurucusu ve CEO’su Tolga Ulutaş, “Blockchain alanında Türkiye’nin önde gelen bilgilendirme ve eğitim platformu olmayı hedefliyoruz. Bunun için bu sene üniversite blockchain kulüpleri ile daha yakın ilişkiler kuruyoruz, girişimlerin çalışma grubu toplantılarımızda daha aktif olmasını hedefliyoruz ve sadece gençleri değil, tüm istekli ve meraklı kesimleri harekete geçirmek için etkinlik, seminer ve eğitim programlarımızın sayısını artıracağız” dedi.
BCTR’nin 2020 Vizyon Hedefleri arasında kamu ilişkilerini güçlendirmek de var. Bu çerçevede Enerji ve Sağlık Bakanlıkları ile işbirliği anlaşması yapmak, Enerji ve Sağlık Çalışma Grupları oluşturmak öncelikli hedefleri. Ayrıca, yerel yönetimler ile daha yakın ilişkilerin kurulması ve bu alanda gerek rapor gerekse potansiyel uygulamaların, birer kavram kanıtlama çalışması olarak, hayata geçirilmesi için çaba sarf edilmesi hedefleniyor. Yeni kurulan Sosyal Fayda ve Eğitim Çalışma Grubu ile yeni kurulacak Emlak Çalışma Grupları ise kendi alanlarında blockchain teknolojisinin potansiyelini açığa çıkartmak için çaba sarf edecek. BCTR 2020 yılı boyunca her ay en az iki etkinlik düzenleyecek. Bu etkinlikler BCTR Web Sitesi (bctr.org) üzerinden duyurulacak. BCTR’nin faaliyetleri İstanbul dışındaki illerde de yoğunlaşacak. Öte yandan, girişimler ve bireyler de artık BCTR’nin çalışma gruplarına katılmak için başvuru yapabilecekler. Ön değerlendirmeden geçirilen bu başvurular, kabul edildikleri takdirde, ücret ödemeksizin BCTR’nin üyeleri için düzenlediği çalışma grubu toplantıları ve etkinliklere katılım gösterebilecek.
Depreme karşı hackathon
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’da olası bir deprem anı ve sonrasındaki iletişim problemlerini çözmek amacıyla fikir ve projelerin yarışacağı “Deprem Hackathonu” düzenliyor. 13-15 Mart 2020 tarihlerinde düzenlenecek yarışmaya katılacak 15 takım, 48 saat boyunca makine öğrenmesi, yapay zekâ, büyük veri, blockchain ve nesnelerin interneti gibi yeni teknolojileri kullanarak inovatif çözümler geliştirmeye çalışacak. İş insanlarının, deprem bilimcilerin, yazılım ve veri bilimi uzmanlarının jüri üyesi olacağı etkinlikte ilk üçe giren takımlara ödüller verilecek. Bir TBV oluşumu olan Başlangıç Noktası koordinasyonunda düzenlenen yarışma hakkında detaylar https://depremhackathonu.ibb.istanbul/ sitesinde.