Ekosistemin oluşması için kamu risk almalı
Ankara Sanayi Odası Yazılım Sanayi Meslek Komitesi tarafından, Ankara’daki teknoparkların genel müdürleri, yazılım firmaları ile kamu kesimi temsilcilerinin katılımıyla bilgi paylaşımı ve iş birliği toplantısı düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, teknoparklarda çok güzel çalışmalar yapıldığını, ilgili paydaşların güçlerini birleştirmesi halinde Türkiye’nin ivme kazanacağını ifade etti. 21. yüzyılı sensörler yılı olarak tanımlayan Özdebir, “Bilginin, verinin çok daha fazla toplandığı, her parametrenin ölçülebildiği, her yerden bilgi akışının sağlandığı bu çağda yeni yazılımlara ihtiyaç var. Yazılım artık en ufak makinada bile bulunması gereken bir hale geldi. Bizim ülke olarak kendi yazılım programlarımızı, kendi işletim sistemimizi yapabilmemiz gerek. Bu ülkemizin güvenliği açısından da son derece önemli. Bundan sonra üretilecek hiçbir makina bilişimsiz olamaz. Teknoparklarımız birlikte çalışıp yeni fikirler oluşturacak yerler olacak” açıklamasını yaptı. Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe de, teknoparkların, bilişim ürünleri ihracatının ithalatından daha fazla olması konusuna odaklanmalarına ve her birinin bir hedefi olması gerektiğine vurgu yaptı.
Türkiye’de girişimci olmak kolay, girişimci kalmak zor
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık,, teknolojik tabanlı, sosyal ve kırsal olmak üzere 3 başlıkta girişimcilik destekleri sağladıklarının altını çizdi. Proje Pazarı etkinliğini bu yıl sekizinci kez düzenlediklerini belirten Şayık, TechAnkara’yı kurduklarını anımsatarak tüm aktörleri iş birliği içinde olmaya teşvik ettiklerini söyledi.
ASO 35. Yazılım Sanayicileri Meslek Komitesi Başkanı Nuray Başar da Türkiye’nin yazılım konusundaki hedeflerine ulaşması için gerekli dinamizme ve genç nüfusa sahip olduğuna vurgu yaparak stratejik önem taşıyan alanlarda yerli ve milli yazılım politikalarının tam anlamıyla hayata geçirilmesi için çalıştıklarını söyledi. Ankara Sanayi Odası’nın en hızlı büyüyen komitesi olduklarına dikkat çeken Başar, teknoparklara yönelik rapor oluşturacaklarını da sözlerine ekledi.
“TechAnkara’yı ulusal bir marka haline getirelim”
Moderatörlüğünü İlyas Yılmazyıldız’ın gerçekleştirdiği Ankara’daki teknoparkların genel müdürlerinin katıldığı bir panel düzenlendi. Panele; Hacettepe Teknokent Genel Müdürü Cem Ünal, Gazi Teknopark Genel Müdürü Sabahattin Tuğrul İmer, ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Serdar Alemdar, Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Faruk İnaltekin, Ankara Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Şebnem Doğan, OSTIM Teknopark Genel Müdürü Derya Çağlar ve Teknopark Ankara Genel Müdürü Oğuz Ünal katıldı. Bir teknoparkı ayakta tutmanın güçlüğüne dikkat çeken Yılmazyıldız, “Ankara’daki teknoparklar iyi bir noktaya geldi, önemli olan iş birliğinin geliştirilmesi. Yerli ve milli olmak teknoparklardan geçiyor” dedi. Hacettepe Teknokent’in 2003’ten bu yana 62 milyon dolar ihracat geliri olduğuna dikkat çeken Ünal, teknoparkta 1147 yazılım personelinin 210 yazılım projesini yürüttüklerini kaydetti. Gazi Teknopark’ta ‘uluslararasılaşma’ bileşenine büyük önem verdiklerini söyleyen İmer, firmaları ABD, Tayvan, Kanada, İsveç gibi pazarlara hazırlamaya çalıştıklarını aktardı. “5G vadisinin bu ülkenin geleceği olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesini yapan Alemdar, ODTÜ’nün yurt dışındaki mezunlarının Türkiye’de Ar-Ge yapma eğiliminde olduklarına dikkat çekti. İnaltekin, özgün ürünler geliştirmemiz gerektiğini vurgulayarak pazarlama sorunumuz olduğunun altını çizdi ve şunları aktardı: “Teknoparkların çatı rolü burada ortaya çıkıyor. Bir ürünü satmak istediğimizde, yurt dışında bize ‘Sizin ordunuz bundan kaç tane aldı, güvenip de almadılar mı’ diye soruyorlar. Kamunun risk alması gerekli. Ayrıca kamu, proaktif şekilde ihtiyaçlarını teknoparklara iletmeli yoksa ihaleleri yurt dışı firmaları kazanıyor. Diğer yandan girişimcinin vizyoner olması da çok önemli.”
Tarım ve sağlık alanına odaklandıklarını söyleyen Doğan, her şeyin içinde yazılım olduğunu kaydederek “Genom Laboratuvarı projemiz çok önemli. 1 Mayıs’ta ihale süreci başlayacak; dünyadaki 5 merkezden biri olacak” açıklamasını yaptı. OSTIM Teknopark’ta 7 üniversite ortakları olduğunu aktaran Çağlar, Teknoloji Üretim Atölyesi’nde prototip üretmek isteyen kişilerle küme firmalarını eşleştirdiklerini söyleyerek atölyeyi; fikrin ete kemiğe büründüğü yer olarak tanımladı. “Teknoparklardan herkesin beklentisi çok yüksek ama bu bir süreç” diyen Ünal da, “Bizler; girişimciler ve teknoparklar olarak risk alıyoruz. Kamu da risk alırsa ekosistem oluşur” şeklinde konuştu. Panelin ardından katılımcılara adlarına ağaç dikildiğini gösteren sertifikalar verildi.