Elektrikli otomobillerin yükselişi!
Bir haftaya daha merhaba,
Bazı konularda küresel uyumumuz, benim de geleceğimize dair umudum oluyor. Elektrikli ve hibrid araçlar İstanbul’da kendi haftalarını ilan etmek için toplanmış. Sektörün önde gelen markalarının bir araya geldiği etkinlikte Nisan ayının üçüncü haftası da Elektrikli ve Hibrid Sürüş Haftası ilan edilmiş. İlk defa 2011’de ABD’de kutlanan Elektrikli ve Hibrid Sürüş Haftası böylece artık Türkiye’de. Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) öncülüğünde başlatılan girişim ile tüketicilerin elektrikli ve hibrid araçlar hakkında farkındalığın arttırılmasının amaçlandığı açık hava etkinliğinde, otomobil meraklıları ilk defa elektrikli ve hibrid araçları test etme fırsatı bulmuş. Hatta Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen açık hava etkinliğine Tesla, Toyota, Jaguar, BMW, Renault, Lexus gibi markalar elektrikli ve hibrid modelleriyle katılmış. Beklentiler 2020’de elektrikli ve hibrid araç satışının ikiye katlanması olunca, bu gibi etkinlikleri daha sık göreceğimiz de aşikar. Zaten bu beklenti paralelinde Türkiye’deki şarj istasyonu sayısı elektrikli otomobili yakalamış, bu arada şarj teknolojisi de kaçınılmaz olarak ‘kablosuza’ doğru gidiyormuş.
Sağlık odaklı bir başarı haberini paylaşmak isterim: Özellikle diyabet hastalarında doku ya da sinir hasarının neden olduğu ampütasyon operasyonları genel anestezi riski nedeniyle tıp dünyasının odağındaydı. İşte Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorları “genel anestezi uygulamadan, sinirleri duyarsızlaştırma yöntemi”yle yaptıkları ampütasyonla, operasyonlarında yüzde 100 başarı elde etmiş. Üstüne bir de bu yöntem, “Maltepe Kombinasyonu” adıyla uluslararası tıp literatürüne geçmiş. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyelerinin geliştirdiği yöntemle, ameliyat edilen organa giden sinirler duyarsızlaştırılıyormuş. Böylece anestezinin beraberinde getirdiği hayati riskler ortadan kaldırılmış oluyor. Küresel bazda ampütasyon ameliyatlarında yeni umut bizden…
İyi haberlere devam edelim. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefine katkı sağlamak için ekonomik, sosyal ve çevresel sorumluluklarını yerine getirmek adına projeler yürüten Panasonic Life Solutions Türkiye, faaliyet gösterdiği bölgenin toplumsal öncelikleri konusunda sorumluluk almaya devam ediyor. Bu kapsamda, Panasonic Life Solutions Türkiye’nin, Panasonic’in 100. yılını doldurması anısına Sancaktepe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde hayata geçirdiği “100 Çocuk, 100 Mutluluk” sosyal sorumluluk projesinin kapanış programı gerçekleştirilmiş, 100 çocuk, birçok sosyal ve kültürel aktiviteden yararlanma imkanı bulmuş…
Ama acı gerçeklerim de var… 25-27 Nisan tarihlerinde gerçekleşen Kuşak ve Yol Forumu 2019 (Belt and Road Forum) öncesi TEMA Vakfı, WWF-Türkiye, Doğu Akdeniz Çevre Koruma Platformu, Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN-E) ve Sağlık ve Çevre Birliği-HEAL Adana’nın Yumurtalık ilçesi Sugözü Kumsalı’na yapılmak istenen Çin yatırımı Hunutlu Termik Santrali’nin çevre ve sağlık etkilerini ve hukuka aykırılıklarını kamuoyuyla paylaşmış. Projenin teknik belgelerine göre, her yıl 2,8 milyon ton kömür ithal edilerek santralde yakılacak. Santralin hava kalitesine, tarımsal üretime ve deniz ekosistemine vereceği zararlara, özellikle Yumurtalık ilçesinde hali hazırda artış gösteren kanser ve kanserden ölüm vakalarına dikkat çekilmiş. TEMA Vakfı’nın termik santral için yapılan imar planı revizyonlarının iptali için açtığı davalar da devam ediyor bu arada. Takibimizde olsun.
Çevresel gerçeklerden yine gurur veren bir habere geçiş yapıyorum. Türkiye’nin küresel giyim markası LC Waikiki, görme engelli bireyler için hayata geçirdiği LCW Sense uygulamasını ilk kez Rusya’daki 36 mağazasında kullanıma açmış. AppStore ve Google PlayStore’dan ücretsiz olarak cep telefonlarına indirilen LCW Sense uygulaması ile görme engelliler, giysi hakkındaki renk, kumaş, yıkama talimatları, fiyat gibi tüm bilgilere kolaylıkla ulaşabiliyor, başka birinin yardımına ihtiyaç duymadan alışveriş yapma özgürlüğüne kavuşuyor. Uygulama aynı zamanda kıyafetleri yıkama, kombin oluşturma, ayırt edebilme konularında da çözümler sunuyormuş. Eset, en düşük ‘yanlış tespit” oranıyla bağımsız test organizasyonu AV-Comparatives tarafından altın ödüle layık görülmüş. Dipnot olarak belirteyim: Düşük yanlış tespit; siber korumanın kalitesini belirliyor ve AV-Comparatives yanlış tespitlerin gerçek bir enfeksiyon kadar sorun yaratabileceği uyarısında bulunmuş. Bu arada, bu kadar da değil… 90 ülkeden 50 üye şirketle 2 milyar dolarlık satış hacmine sahip olan SAP çözüm ortakları topluluğu United VARs, 2019 yılı Değerlendirme Toplantısı’nı gerçekleştirmiş. United VARs’ın Türkiye’deki tek temsilcisi Detaysoft da topluluğun dünya genelindeki tüm üyeleri arasında 2018 yılının “En İyi Pazarlama Performansı” ödülünü almaya hak kazanmış.
Yine bir kitapla veda vakti: Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlanan ‘Hiper-Bağlı Bir Dünyada İtibar Stratejisi ve Analitiği’. Burson Cohn ve Wolfe iletişim ajansının Kuzey Amerika Başkanı ve birçok önemli kuruluşun yönetim kurulunda yer alan Chris Foster tarafından kaleme alınan, Ahu Parlar tarafından Türkçe’ye kazandırılan kitap, karmaşık bağlantılarla inşa edilen tüketici ekonomisinde, bir şirketin itibarını bir ürün gibi yönetmenin artık mümkün olmadığı gerçeğini temel alıyor. Kurumsal karizmaların çökmesi de herkesin her türlü bilgiye kolayca ulaşabildiği bir devirde giderek daha da kolaylaşıyor. İşte tam da bu nedenle kurumsal iletişim ve itibar yönetimi konusunda güncel bir rehber olarak bu kitabı okumak herkesin yararına.
Haftaya yine zengin bir gündemle buluşalım,