“Elektronik ücret toplama projesi”
Vendeka Bilgi Teknolojileri, Vendeka Savunma, Vendeka Kosova, Venkom Telekom ve VenESCO olarak uzmanlaşmış 5 şirketteki 150 kişiyle yol alan Vendeka Şirketler Grubu; çok geniş bir ağda müşterilerine hizmet sunuyor. Vendeka; endüstriyel bilgisayar, telekomünikasyon, tüketici ve medikal sektörlerindeki orijinal malzeme üreticileri (OEM) ile uzun süredir devam eden ortak çalışma tecrübesinin neticesinde, dünya çapında bir çözüm sağlayıcısı haline gelmiş durumda. Vendeka Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Şenel, Türkiye’de ilk ADSL modemi de kendilerinin ürettiğini vurgulayarak genel anlamda Vendeka Bilgi Teknolojileri olarak tüketici elektroniğinde ürünleri olduğunu belirtti. Navigasyon cihazı, araç takip cihazı, smart tv çevirici, kişi takip cihazı, magnetik takip cihazı, medikal PC ürünlerinden bahseden Şenel, kendi markalarıyla bu ürünleri tasarlayıp ürettirdiklerini dile getirdi. Çevrimdışı takip ve kurumsal takip sistemleri, ücret toplama ve akıllı ulaşım sistemleri, araç altı görüntüleme ve araç geçiş kontrol sistemleri çözümlerini sunan şirket çok donanımlı bir yazılım geliştirme ekibine sahip; Bilkent Teknokent’te bulunan Ar-Ge ekibinin başında Ahmet Gülsevim bulunuyor. Vendeka Şirketler Grubu; 2014 yılının başlarında yeni genel merkezini Hacettepe Teknokent’e taşıyacak.
HGS ile 10 yılda 450 milyon TL tasarruf edilecek
En önemli işlerinden birinin sistem bütünleştiriciliği olduğunu vurgulayan İbrahim Şenel, HGS projesinin çıkış noktasının köprülerde oluşan trafiği önlemek olduğunu dile getirdi. Şenel, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “OGS ve KGS, işletme ve bakım maliyetleri çok yüksek sistemler. HGS ile 10 yılda 450 milyon TL tasarruf edilecek. Vendeka; HGS projesinin ana yüklenicisi. 2000 km otoyol ağının 94 noktasında konumlandırılmış 387 gişede çalışma yapılarak, fiber altyapı ile çevrimiçi veri aktarımı ve banka bütünleştirmeleri gerçekleştirildi. Bizzat üretimini yaptığımız ‘Backoffice’ yazılımıyla arıza ve envanter takibi sağlıyoruz. Bütünleşik, uzaktan yönetilebilir bir sistem kurduk. Bu; dünyanın en kapsamlı elektronik ücret toplama projesi. Daha düşük işletme maliyeti olan yeni bir teknoloji, daha verimli bir sistem. Projenin çevre ülkelere pazarlanabilir oluşu da stratejik önem arz ediyor. Aslında Ulaştırma Bakanlığı’nın ‘Akıllı Yollar’ teması bulunuyor; akıllı ulaşım sistemlerinin yollara bütünleştirildiği, geliştirildiği ve üst düzeyde tutulduğu, bilişimle, bilgi teknolojileriyle iç içe olan bir tema. Projemiz; Ulaştırma Bakanlığı’nın bu temasıyla gelecek projelere de temel oluşturuyor. Bu sistem geliştirilirse karayolları uygulamasıyla ciddi bir veri akışı sağlanabilir.”
Ambulans Navigasyon ve Güvenlik Sistemi ile ilgili olarak “Ambulansların olay yerine ulaşma süreleri bu projeyle kısalıyor ve ambulansların takibi ve yönlendirilmesi gerçekleştiriliyor. Yine bu sistem üzerinden ambulansların lastik basınç ve sıcaklık değerleri izleniyor ve riskli durumlarda sürücü ve merkez bilgilendiriliyor” şeklinde konuşan Şenel, Belediye otobüsleri için yaptıkları Akıllı Yol Bilgisayarı Projesi ile ilgili olarak da “6 bin adet otobüsün GPS üzerinden konum bilgilerinin alınarak GPRS üzerinden merkez sunucularına bildirilmesi ve tüm araçların merkezi takip ve yönetimi sağlandı. Bu da Türkiye’nin en büyük filosudur” dedi. Şenel 2013’te Akıllı Ulaşım Sistemleri’nin Vendeka için önemli bir iş alanı olacağını kaydetti.Yurtdışı pazarlarda takip ettikleri projeler olduğunu söyleyen Şenel, “2011- 2012 yıllarında hızlı bir büyüme gerçekleştirdik. Organizasyon yapımızda değişiklikler oldu; yeni şirketlerimiz kuruldu. Türkiye’de RFID tabanlı projelere imza atacağız. Farklı işler yapan bir şirket olmaya devam edeceğiz. Yurtdışında da Ücret Toplama Sistemleri projeleri yapmak istiyoruz. Aslında bu sistemler tüm dünyada kullanılabiliniyor; temel aynı temel, iş aynı iş; ülkeye lokasyona göre farklılık gösteriyor. HGS çok ciddi bir referans” açıklamasını yaptı.