Elon Musk başdöndürücü bir tempoyla ütopyaları gerçekleştirme çabasında
Bu senenin Mayıs ayından başlayarak Musk’ın olgunlaşmaya başlayan çabalarını satır başlarıyla listeleyelim. 23 Mayıs: Elon Musk’ın firması SpaceX, internet hizmeti sağlayacak 60 Starlink uyduyu uzaya gönderdi. 22 Haziran: Yine SpaceX’den Light Sail 2, sadece güneş enerjisi ile uzaya “yelken açtı” (http://bit.ly/2OHI6EL).
Temmuz ayı özellikle hareketli ve çok boyutluydu.
2 Temmuz: Yılın 2. çeyreğinde, müşterilerine 92,500 elektrikli otomobil teslim eden Tesla rekor kırdı ve hisselerinin değeri %7 sıçradı (https://cnn.it/2YsX7yL).
3 Temmuz: Güneş enerjisiyle uzaya yelken açan Light Sail 2’den ilk sinyaller alınmaya başladı (http://bit.ly/2YtCF0M).
16 Temmuz: Musk, tamamen farklı bir alanda ve Neuralink firmasında gizli yürüttüğü projesi olan beyinle bilgisayar arasında doğrudan iletişim kuracak cihazın hazır olduğunu açıkladı ve ABD’deki düzenleyici kuruluş FDA’e kullanım izni için başvurdu. (https://bbc.in/2YGTaSl).
22 Temmuz: Musk, yeraltı tünellerinde saatte 1220 km hızda giden kabin geliştirmeyi hedefleyen hyperloop projesini yürüten Boring firmasının 2020 planını Twitter’dan açıkladı (http://bit.ly/2M0hdtP). Hız testi için, hafif virajlı 10 km uzunluğunda yeni bir tünel inşa edilecek. Bu açıklama, Münih Teknik Üniversitesini hyperloop kabininin saatte 463 km ile yeni bir rekor kırmasının (https://bbc.in/2GPfiUC) hemen ardından geldi.
24 Temmuz: SpaceX’in geliştirdiği Starship teknolojisinin aya iki yıl içinde kargo, dört yıl içinde de insan taşıma hedefini açıkladı (http://bit.ly/2KiNfPz).
25 Temmuz: SpaceX’in Dragon uzay gemisi ile, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yaklaşık 2,500 kg ağırlığında bilimsel araştırma ve tedarik malzemeleri gönderildi (https://tcrn.ch/2yFLTaT). NASA bunu Twitter’dan mutlulukla duyurdu (http://bit.ly/2KiExkb).
29 Temmuz: Tesla firmasının Güney Avusturalya’da iki yıl önce kurduğu, dünyanın en büyk lityum-iyon pil (batarya) tesislerinde, şebekelere elektrik verebilecek kapasitede Megapack batarya geliştirildiği açıklandı (http://bit.ly/2GMGtPM).
Ağustos sıcağı da Musk’ı yavaşlatmayacak gibi görünüyor. 3 Ağustos: 29 Ağustos tarihinde Şanghay’da Dünya Yapay Zeka Konferansı’nda konuşma yapacak olan Musk, o sırada Çin’de de hyperloop geliştirmek amacıyla Boring firması açacağını Twitter’dan açıkladı (http://bit.ly/2Ta76Df). Daha sonra da konu ile ilgili ayrıntılı haber yayımlandı (https://tcrn.ch/2KnLWNS).
Birkaç ayda Musk’ın yaptıklarının yukarıdaki etkileyici listesinin insanlığı nasıl etkileyeceği incelenmesi gereken önemli ve başka bir yazımın konusu olacak. Burada, hem Musk’ın hem de benim ütopyalarımın kesiştiği bir projeyi vurgulayacağım.
Ütopyalarımızın Kesişmesi: Starlink Projesi
Musk’ın nihai amacı, 12,000 internet uydusu ile dünyanın her bir köşesine ucuz ama fiber optik kablodan %50 daha hızlı internet hizmeti vererek (http://bit.ly/2M4RQqs), SpaceX firmasına yılda 30 milyar dolar ile 50 milyar dolar arasında gelir sağlamak (http://bit.ly/2YLwdl9). Bu para, Musk’ın yaşayan ütopyası olan Mars’da insan yaşam kolonisi kurmak (http://bit.ly/2MIieG8) için harcanacak.
İlk aşamada, Mayıs ayında 60 uydunun 57’si başarıyla yörüngeye yerleştirildi ve şu günlerde test yayınlarına başlamak üzere. Kademe kademe, her yıl yaklaşık 3 milyar dolar harcanarak, toplam 12,000 uydunun 2027 yılına kadar yörüngeye yerleştirilmiş olması hedefleniyor. Bu dev projenin ayrıntılarının ve gelişme sürecinin izlenebilmesi için SpaceX, starlink.com web sitesini kurdu.
Bu uyduların yıldızları inceleyen teleskoplar için engel yaratacağı gibi endişelere (https://nyti.ms/2YLoR0N) rağmen, SpaceX, Starlink projesi için ABD’nin düzenleyici kuruluşu FCC’den onay aldıktan sonra Amazon da benzer bir proje için FCC’ye başvurdu.
Starlink sayesinde, okyanus ortasındaki gemilerden, dünyanın ıssız köşelerindeki dağlara kadar her yerden internete erişim mümkün olacak. Benim merak ettiğim, bu proje sayesinde dünyanın her yerinde her birey makul bir ücret karşılığında ve erişimi sınırlamak, sansürlemek isteyenlerin engellerini aşarak hızlı internete özgürce erişebilecek mi? Elon Musk’ın ütopyası Starlink’ten kazanılacak parayla Mars’ta insan kolonisi kurmak olabilir. Benim ütopyam da sınırsız, sansürsüz, engelsiz ve hızlı internete her bireyin erişim hak ve olanağının olması.